Οι 11 ανήλικοι μαθητές δικάζονται στη Λάρισα στις 9 Δεκεμβρίου, ακριβώς δύο χρόνια μετά τα γεγονότα.
Για την ιστορία να θυμίσουμε ότι οι 19 συλληφθέντες κρατήθηκαν στα κρατητήρια, κάποιοι ξυλοκοπήθηκαν, ενώ στερήθηκαν στοιχειώδη δικαιώματά τους, όπως η επικοινωνία με δικηγόρο και με τους γονείς τους, μέχρις ότου «φτιαχτούν» οι καταθέσεις των αστυνομικών και οι διευθυντές των τραπεζών καταγράψουν τις ζημιές. (Οι παραπάνω είναι οι μάρτυρες κατηγορίας).
Ο εισαγγελέας αποφάνθηκε ότι αποτελούν το… νέο αίμα της τρομοκρατίας στην Ελλάδα.
Το κατηγορητήριο βαρύτατο και ανυπόστατο, βασισμένο στη ναζιστική αρχή της «συλλογικής ευθύνης» και μόνο στις –πανομοιότυπες- καταθέσεις των αστυνομικών, χωρίς προσκόμιση οποιουδήποτε αποδεικτικού στοιχείου, χωρίς εξατομίκευση των κατηγοριών, χωρίς ταυτοποίηση προσώπου και πράξης. Μερικές από τις κατηγορίες που τους αποδίδονται είναι ότι:
«….συγκρότησαν δομημένη και με διαρκή δράση ομάδα/εγκληματική οργάνωση, η οποία λειτουργούσε σε οργανωμένη βάση και με κατανεμημένους ρόλους, που επεδίωκε την διάπραξη εμπρησμών……. η οποία δεν σχηματίστηκε περιστασιακά αλλά με μόνιμο και σταθερό χαρακτήρα και με υποδομή τέτοιας έκτασης και δυναμικής, που διέθετε ποικίλα τεχνικά μέσα πάσης φύσεως….και είχε την δυνατότητα να εναλλάσσεται και να αντικαθιστά τα μέλη της χωρίς να υφίσταται αλλαγή…»
Πρόσφατα οι οκτώ ενήλικοι της… τρομοκρατικής ομάδας, οι 4 απ’ αυτούς είχαν προφυλακιστεί για μήνες ως «επικίνδυνοι», παραπέμφθηκαν στο Συμβούλιο Εφετών. Το Συμβούλιο, βλέποντας το οφθαλμοφανές παράλογο και αστήριχτο της υπόθεσης, παρέπεμψε τους οκτώ με κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος.
Όμως οι ανήλικοι «συγκατηγορούμενοι» τους, παραπέμπονται σε δίκη στις 9 Δεκέμβρη, για τις ίδιες πράξεις σε βαθμό κακουργήματος και με ενεργοποιημένες τις διατάξεις του τρομονόμου.
Με αφορμή τη δίκη η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους συλληφθέντες διοργανώνει Πανελλαδική Πορεία στη Λάρισα το Σάββατο 27 Νοεμβρίου στη μία το μεσημέρι, στην πλατεία Ταχυδρομείου, με κεντρικό σύνθημα:
Οι κοινωνικοί αγώνες δεν είναι ούτε νόμιμοι, ούτε παράνομοι είναι δίκαιοι και αναγκαίοι
Η εξέγερση δεν ποινικοποιείται - Ο τρομονόμος δεν θα περάσει
αυτόχρονα καλεί τα κινήματα, τις συλλογικότητες, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τους φοιτητικούς συλλόγους, κάθε πολίτη σε όλη την Ελλάδα, κόμματα και φορείς, να πάρουν θέση και να δώσουν αυτή τη μάχη. Με αφορμή τη δίκη και την πανελλαδική πορεία την περασμένη Παρασκευή η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους συλληφθέντες πραγματοποίησε εκδήλωση στην Ιατρική Σχολή. Ανάμεσα στις παρεμβάσεις υπήρξαν και αυτές του Φώτη Κουβέλη, της Νάντιας Βαλαβάνη και του Περικλή Κοροβέση:
Από την παρέμβαση του Φώτη Κουβέλη:
«…Ανεξάρτητα από την πλήρη αντίθεσή μου προς τον προαναφερόμενο νόμο, που παραβιάζει προστατευόμενα από το Σύνταγμα ατομικά δικαιώματα και δικονομικές εγγυήσεις, είναι επικίνδυνο για την κοινωνία και τους πολίτες οι συλλογικοί αγώνες να εγκλωβίζονται σε διατάξεις νόμου για την «τρομοκρατία».
Η συμπαράσταση στους δικαζόμενους νέους πολίτες, είναι συμμετοχή στην απόκρουση ρυθμίσεων και ενεργειών που θέλουν να καθηλώνουν την κοινωνία των ενεργών πολιτών.»
Από την παρέμβαση της Νάντιας Βαλαβάνη:
«…Επειδή είναι αδύνατο ν΄ αποδεχτούμε ότι οι ανήλικοι μαθητές και μαθήτριες στη Λάρισα δυο χρόνια πριν αποτελούσαν τρομοκράτες που απεργάζονταν καταχθόνια σχέδια για το θεσσαλικό κάμπο, αυτή η καθ΄ όλα παράλογη εμμονή δε μπορεί να ερμηνευτεί παρά ως απόφαση να υπάρξει μια παραδειγματική καταδίκη ανθρώπων που σήμερα βρίσκονται στο ξεκίνημα της ανεξάρτητης ζωής τους. Έτσι ώστε σε μια εποχή πολύ μεγαλύτερης ανασφάλειας και πολύ πιο τρικυμισμένη απ’ ό,τι το 2008, με όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά, να υπάρξει ένα συντριπτικό «μήνυμα» – σε νέους και μεγαλύτερους – ότι είναι ασφαλέστερο για όλους να «κάθονται στ΄ αυγά τους». Παρεμφερείς στόχους φαίνεται να εξυπηρετεί και η παραπέρα «θεσμική θωράκιση» μέσω της εξάλειψης, «εν κρυπτώ» στο θερινό τμήμα της Βουλής, της μέχρι τότε εξαίρεσης από τις διατάξεις του τρομονόμου της πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης…»
Από την παρέμβαση του Περικλή Κοροβέση:
«…Τρομοκράτης θεωρείται πλέον αυτός που αποφασίζει το κράτος. Χωρίς στοιχεία κι αποδείξεις, όπως στη περίπτωση των ανηλίκων της Λάρισας, το κράτος παίρνει ένα τυχαίο δείγμα πολιτών, και στο πρόσωπό τους τιμωρεί το σύνολο ενός πληθυσμού που δεν αποδέχεται την νομιμότητα της ληστείας του κράτους.
Αργά ή γρήγορα οι πολίτες αυτού του τόπου θα εξεγερθούν, σαν ελάχιστη πράξη αυτοάμυνας. Και αυτό το γνωρίζουν καλά οι κρατούντες. Και ήδη από τώρα καταργούν κεκτημένα δικαιώματα, συνταγματικά κατοχυρωμένα και τα ορίζουν ως τρομοκρατικές πράξεις.
Κι αυτό σημαίνει καθιέρωση της κρατικής τρομοκρατίας, στον ίδιο βαθμό με τις φασιστικές δικτατορίες.»
απο..ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΑΟΥΛΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου