Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Γκολ αυτοί, Σέντρα εμείς! Το Υπουργικό Συμβούλιο Συνεδρίασε…

Το Υπουργικό Συμβούλιο Συνεδρίασε…  
Γράφει ο Δευκαλίων  
Συνεδρίασε στις 25 Νοεμβρίου, το Υπουργικό Συμβούλιο με θέματα Οικονομίας και Ανάπτυξης. Εισηγήσεις έκαναν οι Υπουργοί Οικονομικών και Περιφερειακής Ανάπτυξης κ.κ. Παπακωνσταντίνου και Χρυσοχοϊδης.
Ο Υπουργός Οικονομικών ανέλυσε την παρούσα κατάσταση της οικονομίας και έθεσε τους στόχους ανά υπουργείο για το επόμενο τρίμηνο.
Ταυτόχρονα αποφασίσθηκε:
Α) Να καταργηθεί το ιδρυθέν από την ΝΔ σώμα της Αγροφυλακής και να μεταταγούν οι αγροφύλακες στις δασικές υπηρεσίες
Β) Να συγκροτηθεί Υπηρεσιακό Συμβούλιο που θα εξετάσει πόσοι υπάλληλοι χρειάζονται στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) και πως θα...
 καλυφθούν ανάγκες άλλων Υπουργείων από τους υπάλληλους της ΥΠΑ που πλεονάζουν
Γ) Να αλλάξει το καθεστώς απασχόλησης των 5.416 Δασικών Πυροσβεστών από συμβάσεις 8-μηνής διάρκειας σε 5-ετούς θητείας
Δ) Να μελετηθεί η ομαδοποίηση αεροδρομίων και πιθανή παραχώρηση της χρήσης σε ιδιώτες μερικών εξ αυτών
Ε) Η αναδιάρθρωση του ΟΣΕ και των Αστικών Συγκοινωνιών.
Σε άλλες εποχές και σε διαφορετικές συνθήκες αυτές οι αποφάσεις πιθανόν να θεωρούνταν σημαντικές και αξιοπρόσεκτες. Σήμερα όμως σε συνθήκες κρίσης τέτοιες κανονιστικές αποφάσεις δεν αφαιρούν τίποτε από το πρόβλημα, ενώ αντίθετα προσθέτουν και επιβαρύνουν το πρόβλημα.
Συγκεκριμένα, στο άρθρο του Δευκαλίωνα της 21 Νοεμβρίου με τίτλο Αναζητήστε τον Αδύναμο Κρίκο ο προσεκτικός αναγνώστης αντιλήφθηκε ότι η χώρα θα πληρώσει το 2011 περίπου 62 δις ευρώ για τόκους και χρεολύσια. Δηλαδή θα πληρώσει σχεδόν το 30 % του ΑΕΠ του 2011. Το ποσοστό είναι τεράστιο και έπρεπε να οδηγήσει τους συνεδριάζοντες Υπουργούς σε κρίση άγχους και άμεση απόφαση επαναδιαπραγμάτευσης του Δημόσιου Χρέους.
Έχουμε μιλήσει πολλές φορές για την Pimco. Για όσους έχουν ξεχάσει η Pimco (Pacific Investment Management Co.), είναι ο μεγαλύτερος παγκοσμίως επενδυτής κρατικών ομολόγων. Είναι δηλαδή το αφεντικό στην παγκόσμια αγορά κρατικών ομολόγων. H Pimco διατηρεί στην κατοχή της περίπου το 8 % του Ελληνικού Δημόσιου Χρέους.
Χαρακτηριστικά αναφέρουμε, για να συγκρίνουμε μεγέθη και να εξάγουμε συμπεράσματα, ότι η Κίνα, για την οποία τόσος θόρυβος έγινε τώρα τελευταία από την κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου, διατηρεί στην κατοχή της ποσοστό μικρότερο του 1 % του Ελληνικού Δημόσιου Χρέους.
Πριν ακριβώς από ένα μήνα, ο Δευκαλίων σε άρθρο του με τίτλο Good Bye and Good Luck, παρουσίασε τις θέσεις του El –Erian, Διευθύνοντος Συμβούλου της Pimco, με τις οποίες προέτρεπε τον Γιώργο Παπανδρέου να προχωρήσει σε μία νοικοκυρεμένη αναδιάρθρωση του Δημόσιου Χρέους, προκειμένου η Ελληνική Οικονομία να ξεφύγει από ένα 10-ετή κύκλο ύφεσης και ανεργίας. Τεκμηρίωνε δε αυτήν την θέση, με την διαπίστωση ότι το περιβόητο μνημόνιο αύξανε τελικά αλματωδώς τα επόμενα χρόνια το Δημόσιο Χρέος.
Για όποιον βιαστεί να πει ότι ο El-Erian με αυτές τις δηλώσεις του επεδίωκε να παίξει κερδοσκοπικά παιχνίδια εναντίον της σωτηρίας της Ελληνικής Οικονομίας, θα του πούμε ότι όποιος έχει στην κατοχή του το 8 % του Ελληνικού Δημόσιου Χρέους δεν μπορεί να ποντάρει στην χρεοκοπία της Ελλάδας, αφού τότε θα χάσει πάρα πολλά.
Στις 25 Νοεμβρίου, ο El-Erian δήλωσε στο BBC World Service «Στην Ελλάδα η διάσωση δεν έχει λειτουργήσει». Και πως θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί το αντίθετο δηλαδή ότι η επιχείρηση διάσωσης ήτοι το περιβόητο μνημόνιο έχει λειτουργήσει όταν μόνο για το 2011 θα πληρωθούν 62 δις ευρώ ή το 30 % του ΑΕΠ, για τόκους και χρεολύσια.
Αυτονόητο το ερώτημα: Και που θα βρεθούν τα χρήματα για την Ανάπτυξη;
Αυτονόητη και η απάντηση: Δεν θα βρεθούν χρήματα για Ανάπτυξη.
Για πολλοστή φορά θα το επαναλάβουμε. Η Pimco έχει την δυνατότητα, εάν πειστεί ότι η Ελληνική Οικονομία μπορεί να ξεφύγει από το σπιράλ του θανάτου, να ανοίξει μόνη της τις διεθνείς χρηματαγορές για την Ελληνική Οικονομία. Δηλαδή θα μπορεί και πάλι η χώρα να δανειστεί ξανά με λογικά επιτόκια.
Και τι προτείνει η Pimco; Να γίνει μια νοικοκυρεμένη αναδιάρθρωση του Ελληνικού Δημόσιου Χρέους. Να πληρώνονται δηλαδή λιγότερα για τόκους και χρεολύσια κάθε χρόνο, ώστε να περισσέψουν χρήματα για την ανάπτυξη.
Ας κρατήσουμε στην μνήμη μας την λέξη νοικοκυρεμένη. Θα την συναντήσουμε και θα την σκεφτούμε (ευχόμαστε όχι μετανιωμένοι) πολλές φορές στο μέλλον.
Πρώτα θα υπενθυμίσουμε στους αγαπητούς «Συντρόφους» ότι περνάνε οι ημέρες και θα υποχρεωθούμε να αποκαλύψουμε εμείς, οι ταπεινοί και άσημοι, στο αμέσως επόμενο άρθρο μας, τι μας ετοιμάζετε με τις εξόφθαλμες ατέλειες που εντοπίσαμε στον Προϋπολογισμό 2011.
Στην συνέχεια και για σήμερα, θα αρκεστούμε στην παλιά λαϊκή ατάκα, που αφορούσε τις ομάδες που είχαν μάθει να τρώνε πολλά γκολ, για να περιγράψουμε την δραστηριότητα της κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου. Την ίδια ώρα που το έδαφος φεύγει κάτω από τα πόδια της, αφού οι διεθνείς επενδυτές πιστεύουν και δηλώνουν πλέον δημόσια ότι η επιχείρηση διάσωσης της Ελληνικής Οικονομίας δεν έχει λειτουργήσει: Γκολ αυτοί, Σέντρα εμείς. Το Υπουργικό Συμβούλιο Συνεδρίασε…

Δεν υπάρχουν σχόλια: