Η “φάκα ” της ΤΡΟΪΚΑ και του Μηχανισμού Στήριξης …
…. και οι Οικονομικές ανάγκες των Ελλήνων μέσα στα Οικονομικά “παιχνίδια” των Υπερδυνάμεων!!!
…. και οι Οικονομικές ανάγκες των Ελλήνων μέσα στα Οικονομικά “παιχνίδια” των Υπερδυνάμεων!!!
Ελευθέριος Βερυβάκης, τ. Υπουργός – Βουλευτής
Την ώρα που η Αθήνα με το φόντο το νέο αναθεωρημένο έλλειμμα, έχει ξεκινήσει σκληρό παζάρι με την ΤΡΟΪΚΑ για «χαλάρωση» των όρων του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ για τη δημοσιονομική προσαρμογή, η Γερμανία σκληραίνει επικίνδυνα τη στάση της απέναντι στην Ελλάδα και τις χώρες του Νότου της Ε.Ε. Μάλιστα οι τελευταίες ειδήσεις «επί του πιεστηρίου» – όπως τις διετύπωσε το BBC την 17η
Νοεμβρίου 2010 – εμφανίζουν τη Γερμανία – Αυστρία να διακόπτουν προς το παρόν την ανεμπόδιστη καταβολή της γ’ δόσης του Δανείου, ίσως μέχρι το τέλος του χρόνου και μέχρι τότε όταν θα δοθούν προς την ΤΡΟΪΚΑ τα Ελληνικά δικαιολογητικά για όσα έχουν συμφωνηθεί και εκτελεστεί από την πλευρά της Ελλάδας, η οποία λόγω των τελευταίων δηλώσεων του Έλληνα Πρωθυπουργού για τη συμπεριφορά της Μέρκελ έχει παύσει να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη ή την ανοχή της Γερμανικής πλευράς. Την ώρα που η Αθήνα με το φόντο το νέο αναθεωρημένο έλλειμμα, έχει ξεκινήσει σκληρό παζάρι με την ΤΡΟΪΚΑ για «χαλάρωση» των όρων του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ για τη δημοσιονομική προσαρμογή, η Γερμανία σκληραίνει επικίνδυνα τη στάση της απέναντι στην Ελλάδα και τις χώρες του Νότου της Ε.Ε. Μάλιστα οι τελευταίες ειδήσεις «επί του πιεστηρίου» – όπως τις διετύπωσε το BBC την 17η
Η πιο πάνω Γερμανική κίνηση δεν αφορά και το σκέλος των υποχρεώσεων του ΔΝΤ στη συνολική συνεισφορά του Μηχανισμού του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ, που διαφοροποιείται με δηλώσεις του Στρος Καν – Αμερικανικής επιρροής – που αυτός δηλώνει πως είναι έτοιμος να καταβάλλει το αντίστοιχο του μεριδίου του ΔΝΤ.
Εξυπηρετώντας εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, μιλώντας στο κομματικό της ακροατήριο (στις 15 Νοεμβρίου 2010), επιτέθηκε εκ νέου στη χώρα μας, λέγοντας εμμέσως πλην σαφώς πως «κακώς εισήχθη η Ελλάδα στην ΟΝΕ», ενώ χθες (16-11-2010) στο Συμβούλιο του Eurogroup στο Βερολίνο κατατέθηκε πρόταση – βόμβα για τους όρους του Μηχανισμού Στήριξης των αδύναμων χωρών το 2013, η οποία εκτός Ελλάδος αφορά τουλάχιστον και την Ιρλανδία, Πορτογαλία, ίσως και την Ισπανία.
Δραματική τροπή λαμβάνει για την Ελλάδα – όπως επίσης και για άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου – η συμμετοχή της στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό βοήθειας, τώρα που βρίσκεται “μαγκωμένη” αφενός μεν στον Μηχανισμό της Τρόϊκα και του Μνημονίου, αφετέρου δε στα Παγκόσμια Οικονομικά “παιχνίδια” και τους ανταγωνισμούς των Οικονομικών Υπερδυνάμεων, που αναπτύσσουν την Οικονομική τους δραστηριότητα κάτω από την επιφάνεια ενός “Νομισματικού Πολέμου” Οικουμενικής εμβέλειας.
Μετά την αναθεώρηση των στοιχείων για το έλλειμμα και το Δημόσιο Χρέος από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, που ανέβηκαν στο 9,4% και στο 144% του ΑΕΠ αντίστοιχα, φέτος λόγω της εμφάνισης των ζημιών των ΔΕΚΟ και των ΟΤΑ στα στοιχεία της Ελληνικής Οικονομίας, αλλά και της υστέρησης των φορολογικών εσόδων, χθες πρώτη η Αυστρία – μετά από παρακίνηση της Γερμανίας – αμφισβήτησε την προσπάθεια της Ελληνικής Κυβέρνησης να προσαρμοστεί στους στόχους του Μνημονίου.
«Η Ελλάδα δεν τήρησε τις υποχρεώσεις της στο θέμα της ανόρθωσης των Δημοσίων Οικονομικών της», δήλωσε ο Αυστριακός Υπουργός Οικονομικών Ζοζέ Προέλ, σημειώνοντας ότι η Αυστρία μπορεί να μην καταβάλει το μερίδιό της στο σχέδιο βοήθειας για την Ελλάδα (την γ’ δόση το Δεκέμβριο), λίγο πριν ξεκινήσει η Συνεδρίαση του Eurogroup.
Το Eurogroup στη συνέχεια υποδέχτηκε το σχέδιο της Γερμανίας για την προώθηση της διάκρισης των Δυνάμεων που βρίσκονται στη Euroland, λόγω του γεγονότος ότι εκτός από τις Δυνάμεις του “σκληρού πυρήνα” της Κεντρικής Ευρώπης, οι Δυνάμεις του Ευρωπαϊκού Νότου – αλλά και Δυνάμεις των περιοχών που βρίσκονται νοτιο – ανατολικότερα της Γερμανίας – δε θεωρούνται ικανές να “παίξουν” το ρόλο ισοτίμων προς εκείνες τις Δυνάμεις της Κεντρικής Ευρώπης, που δε δημιουργούν προβλήματα στο ευρώ.
Λίγο αργότερα χθες (16/11) προσερχόμενος στο Συμβούλιο και ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών κ. Βολφ ..Σόϊμπλε, είπε ότι «η Ελλάδα έχει λάβει περίσσια βοήθειας από την Ευρώπη και από τη Γερμανία», εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο εμμέσως τη δυσαρέσκειά του για τις προχθεσινές δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου ότι «η Καγκελάριος με τις προτάσεις της θα τσακίσει τη μέση των χωρών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα».
Η κατάσταση πλέον τόσο για την Ευρωπαϊκή συνοχή, όσο και για τη θέση της Ελλάδας, της Ισλανδίας και της Πορτογαλίας, που βρίσκονται σε οξεία φάση της «Κρίσης Χρέους», φαίνεται ότι εισέρχεται σε μια πολύ δύσκολη φάση.
Θα διαρκέσει δε τουλάχιστο μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, οπότε οι Ευρωπαίοι Ηγέτες θα αποφασίσουν για τη μορφή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού βοήθειας.
Την ίδια ώρα στην Αθήνα, αλλά και γενικότερα στα Κυβερνητικά Κλιμάκια στην Αθήνα και το Εξωτερικό επικρατεί μεγάλη αναστάτωση και αμηχανία, δεδομένου ότι όλοι αντιλαμβάνονται ότι η χώρα μας, αλλά και οι άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα χρέους, βρίσκονται πιο κοντά από ποτέ στην είσοδο μιας διαδικασίας ελεγχόμενης πτώχευσης, που αυτόματα θα τις φέρει στη «δεύτερη ταχύτητα» της Ε.Ε.
Εξίσου δραματικό τόνο για τις εξελίξεις έδωσε και ο Πρόεδρος της Ε.Ε. κος Χέρμαν Βαν Ρομπέι, ο οποίος μίλησε για επιβίωση της Ευρωζώνης.
«Αντιμετωπίζουμε Κρίση επιβίωσης. Οφείλουμε να εργαστούμε συντονισμένα, για να επιτρέψουμε στην Ευρωζώνη να επιβιώσει. Διότι αν δεν επιβιώσει η Ευρωζώνη, δεν θα επιβιώσει ούτε η Ε.Ε. Πιστεύω όμως ότι θα την ξεπεράσουμε».
Εν τω μεταξύ ολόκληρη την ημέρα χθες (16/11) οι πιέσεις προς την Ιρλανδία για την ένταξη στο Μηχανισμό Στήριξης εντάθηκαν και διάρκεσαν μέχρι το πέρας της ημέρας, με τους Ιρλανδούς να αρνούνται.
Ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων δήλωνε λίγο πριν από τη Συνεδρίαση του Eurogroup ότι «οι Ευρωπαίοι δεν θα πρέπει να πανικοβάλλονται, διότι το Δουβλίνο έχει πάρει τα πιο σκληρά μέτρα από κάθε άλλη χώρα και δεν χρειάζεται βοήθεια ούτε από το ΔΝΤ, ούτε από την Ε.Ε.».
Όμως ένα νέο κύμα από άρθρα, θέσεις, υποθέσεις και πιέσεις επιμένει τόσο για την Ελλάδα, όσο και για άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, ότι πρέπει να αναδιαρθρωθούν τα χρέη τους και να ξεκινήσει μια διαδικασία «διακριτικής ελεγχόμενης πτώχευσης» με νέες θυσίες και περιορισμούς, γιατί διαφορετικά η πλήρης και πανηγυρική πτώχευση δεν θα αποφευχθεί τελικά, σε καμιά περίπτωση για τις ως άνω χώρες.
Οι πολιτικοί παρατηρητές που σχολιάζουν στις ιστοσελίδες μας τις εξελίξεις, τονίζουν εμφαντικά ότι με όλους τους κομψούς και διακριτικούς τρόπους, αφενός μεν κηρύσσεται η έναρξη της διαδικασίας για την Ευρώπη των «δύο ταχυτήτων», αφετέρου δε καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για την διάσωση του ευρώ με τη διάκριση της Ευρώπης σε «Ευρώπη των δύο ταχυτήτων» πριν και χωρίς να ξεκινήσει ανοιχτός «εμφύλιος πόλεμος» εντός Ευρώπης, ανάμεσα στις Ευρωπαϊκές Δυνάμεις πρώτης, δεύτερης και τρίτης κατηγορίας, που σήμερα βρίσκονται στον Ευρωπαϊκό περίγυρο, αλλά δεν διαθέτουν όμοια ή παρόμοια ή συναφή Οικονομική δύναμη και ισχύ με τις μεγάλες Οικονομικές Δυνάμεις της Ευρώπης, όπως η Γερμανία και για αυτό δεν υπολογίζονται από τους “μεγάλους” σαν ισότιμοι συνεταίροι της Ευρωπαϊκής Οικονομίας και του Ευρωπαϊκού Νομίσματος.
Οι πολιτικοί παρατηρητές που σχολιάζουν στις ιστοσελίδες μας τις εξελίξεις, υπογραμμίζουν ιδιαίτερα ότι οι Οικονομικές εξελίξεις στην Υφήλιο επιταχύνθηκαν από διάφορα κέντρα και διάφορες Δυνάμεις του Πολυπολικού Κόσμου, στον οποίο ζούμε μετά τη Σύνοδο των G20 στη Σεούλ της Κορέας και τη σύγκρουση ανάμεσα στις Οικονομικές Υπερδυνάμεις της Υφηλίου, ανάμεσα στις οποίες θα πρέπει με έμφαση να υποσημειωθεί η σύγκρουση των ΗΠΑ του δολαρίου με την Γερμανία του ευρώ.
Η πιο πάνω σύγκρουση σημειώνει και την εκτράχυνση των σχέσεων των διαφόρων Οικονομικών Δυνάμεων εντός της Ευρώπης. Σ΄αυτές – όπως είναι αυτονόητο – συμπεριλαμβάνεται και η χώρα μας, η οποία αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζεται από τη Γερμανία σαν “απόβλητη” από τον κύκλο της Ευρωζώνης, γιατί λόγω Πρωθυπουργού καταγράφεται στους φίλους των ΗΠΑ.
Ελευθέριος Βερυβάκης, τ. Υπουργός – Βουλευτής
epikoinonia
epikoinonia
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου