Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Νέα διόδια στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, παρά τις αντιδράσεις

Σε λειτουργία τέθηκαν από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας δύο νέοι σταθμοί διοδίων στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, παρά τις ενστάσεις που έχουν εκφράσει στη λειτουργία τους φορείς της αυτοδιοίκησης, κινήσεις πολιτών αλλά και πολιτικά κόμματα.
Μελετάται μάλιστα, η κατάληψή τους από την πρώτη ημέρα λειτουργίας τους. Ακόμη και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τονίζουν ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι παράπλευροι δρόμοι με συνέπεια ακόμη και για μετακινήσεις μέσα στον ίδιο τους το δήμο να είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν διόδια.
Τα νέα διόδια που αρχίζουν να λειτουργούν από σήμερα είναι εκείνα της Αγίας Τριάδας στη Φθιώτιδα που βρίσκονται κοντά στις Θερμοπύλες. Πρόκειται για το πρώτο από τα δύο διόδια που θα λειτουργήσουν πριν και μετά τη Λαμία με την ολοκλήρωση των έργων στον εθνικό δρόμο.
Τα ΙΧ θα πληρώνουν 1,55 ευρώ, τα δίκυκλα θα πληρώνουν 1,10 ευρώ, τα φορτηγά και λεωφορεία με λιγότερους από τέσσερις άξονες θα καταβάλουν 4 ευρώ για τη διέλευσή τους, ενώ τα βαριά οχήματα θα καταβάλουν 5,6 ευρώ.
Τα συγκεκριμένα διόδια έχουν προβλεφθεί με τη σύμβαση παραχώρησης της κατασκευής του αυτοκινητόδρομου της Κεντρικής Ελλάδος του γνωστού Ε65. Στα συγκεκριμένα διόδια θα εισπράττεται το τίμημα για τη χρήση της εθνικής οδού Αθηνών- Λαμίας από το ύψος της Σκάρφειας- λίγο μετά τα Καμένα Βούρλα και μέχρι την είσοδο της Λαμίας.
Παράλληλα, προετοιμάζονται για να λειτουργήσουν το επόμενο διάστημα και πλευρικά διόδια τόσο στην περιοχή του Μώλου, αλλά και στην περιοχή των Θερμοπυλών στον κόμβο μεταξύ της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας και της εθνικής οδού Θερμοπυλών - Άμφισσας Ιτέας.
Τα συγκεκριμένα διόδια υπήρχε πρόβλεψη να λειτουργήσουν από τον περασμένο Απρίλιο. Η ολοκλήρωση των έργων κατασκευής τους έχει γίνει από τον Αύγουστο και μπαίνουν σε λειτουργία από την Τρίτη.
Πάντως μέσα στα όρια της Φθιώτιδας θα είναι ο τρίτος σταθμός μετωπικών διοδίων που θα λειτουργεί μετά τα διόδια της Τραγάνας και τα διόδια της Πελασγίας, ενώ με την ολοκλήρωση των έργων της παράκαμψης της Στυλίδας, που καθυστερεί, θα λειτουργήσει ένας ακόμη σταθμός διοδίων 6 χιλιόμετρα ανατολικά της Λαμίας προς τη Στυλίδα.
Στο μεταξύ, την Κυριακή, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αύξηση του αντιτίμου των διοδίων, η «Επιτροπή Ακρίβεια – Stop» Θεσσαλονίκης, η «Επιτροπή Αγώνα κατά των νέων διοδίων στην Πιερία» και η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Νομού Πιερίας διοργάνωσαν κατάληψη στα Μάλγαρα Θεσσαλονίκης και στην Λεπτοκαρυά Πιερίας.
Αυξήθηκαν τα διόδια στον αυτοκινητόδρομο Κόρινθος Καλαμάτα

Από τα μεσάνυχτα τέθηκε σε λειτουργία ο σταθμός διοδίων Ασέας, επί του αυτοκινητοδρόμου Τρίπολης - Καλαμάτας. Η τιμή των διοδίων και στις δύο κατευθύνσεις για τα επιβατικά ΙΧ είναι στα 1,80 ευρώ, ενώ παράλληλα σε όλους τους σταθμούς διοδίων που λειτουργούν στον αυτοκινητόδρομο, εφαρμόστηκε χιλιομετρική χρέωση με αποτέλεσμα από τα μεσάνυχτα να υπάρχει αξιοσημείωτη αύξηση στις τιμές των διοδίων.
tvxs.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: