Οι επιτηρητές ζητούν αυστηρή εφαρμογή του μνημονίου και εμμένουν στην ανάγκη υπερίσχυσης των επιχειρησιακών συμβάσεων.
«Εχετε υπογράψει ένα μνημόνιο και πρέπει να το εφαρμόσετε όπως ακριβώς υπεγράφη», δήλωσαν σύμφωνα με πληροφορίες οι εκπρόσωποι της τρόικας, εστιάζοντας στην ανάγκη μείωσης του μισθολογικού κόστους.
Σημειώνεται πως η «αντικατάσταση» της κλαδικής ή ακόμα χειρότερα της εθνικής συλλογικής σύμβασης από τις επιχειρησιακές συμβάσεις θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου στην ελληνική αγορά εργασίας. Ουσιαστικά το μέτρο θα οδηγήσει σε μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα, καθώς η κάθε επιχείρηση θα μπορεί να υπογράφει σύμβαση με διαφορετικούς όρους.
«Οχι» σε γενικευμένη εφαρμογή του μέτρου λέει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, που αντιπρότεινε μέτρα για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους (π.χ. τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών). Μάλιστα επισημαίνεται πως δεν είναι δυνατόν να «σπάσει» η εθνική συλλογική σύμβαση, η οποία καθορίζει τον κατώτερο μισθό (740 ευρώ).
Πρόσκληση
Μετά το χθεσινό αδιέξοδο το υπουργείο Εργασίας θα καλέσει άμεσα σε διάλογο τους κοινωνικούς εταίρους σε μία προσπάθεια να βρεθεί λύση κοινής αποδοχής και να ξεπεραστούν οι πιέσεις. Ωστόσο ο στόχος αυτός είναι ιδιαίτερα δύσκολος, με δεδομένο το χάσμα που χωρίζει το ΣΕΒ και τη ΓΣΕΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χθεσινή συνάντηση η Λούκα Κατσέλη τόνισε πως δεν μπορεί να υπάρξει οριζόντια εφαρμογή της ρύθμισης για τις επιχειρησιακές συμβάσεις.
Μεταξύ άλλων σημείωσε πως οι κλαδικές συμβάσεις διασφαλίζουν τον υγιή ανταγωνισμό (ιδιαίτερα σε χώρες με μικρομεσαίες επιχειρήσεις) και εξασφαλίζουν εργασιακή ειρήνη.
Το υπουργείο δέχεται την «αντικατάσταση» των κλαδικών από τις επιχειρησιακές συμβάσεις σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και εφόσον τηρούνται αυστηρά κριτήρια. Συγκεκριμένα η ρύθμιση θα μπορούσε θα εφαρμοστεί σε επιχειρήσεις με σοβαρά οικονομικά προβλήματα (π.χ. που έχουν κάνει στάση πληρωμών), για περιορισμένο διάστημα (ένα συν ένα έτη) και εφόσον δοθούν διαβεβαιώσεις για διατήρηση των θέσεων εργασίας.
Μάλιστα από την πλευρά του υπουργείου επισημάνθηκε στο χθεσινό «ραντεβού» με την τρόικα πως σε καμία χώρα δεν ισχύουν σε ευρεία κλίμακα ανάλογες ρυθμίσεις. Για παράδειγμα, στη Γερμανία για να υπογραφεί επιχειρησιακή σύμβαση, πρέπει να υπάρχει έγκριση του συνδικάτου του κλάδου. Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, η προσπάθεια θα πρέπει να εστιαστεί στη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, το οποίο είναι υψηλό (41,5% στη χώρα μας έναντι 32% στη Βρετανία). Στο πλαίσιο αυτό θα μπορούσε να υπάρξει μία σειρά μέτρων, όπως για παράδειγμα η μείωση των εργοδοτικών εισφορών και η απλούστευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών.
Ωστόσο, η ελληνική πλευρά και η τρόικα δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στην κατεύθυνση των μέτρων, καθώς οι επιτηρητές θεωρούν πως πρόβλημα είναι το μισθολογικό κόστος (δηλαδή οι αμοιβές).
Πάντως, η ηγεσία του υπουργείου έδωσε στην τρόικα γραπτό κείμενο, στο οποίο περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι ρυθμίσεις για τις συλλογικές συμβάσεις, τον τρόπο λειτουργίας του ΟΜΕΔ κ.ά. Στο κείμενο αυτό αναμένεται να απαντήσει η τρόικα.
Ασφαλιστικό
Ψαλίδι στις επικουρικές συντάξεις από Μάρτιο
Νέος γύρος αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα έρχεται το 2011, με τις επικουρικές συντάξεις και τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα να βρίσκονται στο επίκεντρο. Στο μεταξύ η τρόικα «παρακολουθεί» στενά τα οικονομικά στοιχεία των Ταμείων και από τη νέα χρονιά θα έχει μηνιαία ενημέρωση για τα έσοδα και τις δαπάνες. Στο... μέτωπο των συντάξεων δύο είναι οι αλλαγές που θα «φέρει» το 2011:
Τον Μάρτιο θα είναι έτοιμες οι αναλογιστικές μελέτες για την οικονομική κατάσταση των επικουρικών Ταμείων. Στη συνέχεια οι επικουρικές συντάξεις θα επανακαθοριστούν ανάλογα με την οικονομική βιωσιμότητα των ασφαλιστικών φορέων. Αυτό στην πράξη σημαίνει πως όσα Ταμεία έχουν ελλείμματα, θα κληθούν να περικόψουν τις συντάξεις (με το ποσοστό της μείωσης να εξαρτάται από τα οικονομικά δεδομένα).
Τον Ιούλιο θα τεθεί σε εφαρμογή η νέα λίστα για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Σε όσα επαγγέλματα εξαιρεθούν από το ευνοϊκό αυτό καθεστώς έρχονται αλλαγές στα όρια ηλικίας και στις συντάξεις. Πάντως, τα μέτρα της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας (Λ. Κατσέλη και Γ. Κουτρουμάνη) για τον περιορισμό της σπατάλης στα Ταμεία έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς. Ενδεικτικά αναφέρεται πως θα εξοικονομηθούν 1,5 δισ. ευρώ από τη μείωση της δαπάνης υγείας και 600 εκατομμύρια ευρώ από την αύξηση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων. Μέχρι το τέλος του έτους θα είναι έτοιμες και οι μελέτες για την οικονομική βιωσιμότητα των Ταμείων κύριας ασφάλισης. Στις μελέτες θα αποτυπώνεται η πορεία των ασφαλιστικών φορέων, μετά και την πρόσφατη μεταρρύθμιση.
πηγη ethnos.gr
kokkaliari@pegasus.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου