Κυριακή 15 Μαΐου 2011

15 Μάη οι Παλαιστίνιοι θυμούνται την Nakba

Κάθε χρόνο στις 15 του Μάη οι Παλαιστίνιοι θυμούνται την Nakba (Καταστροφή): την εκδίωξη εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων από τα σπίτια και τη γη τους του 1948.
Από το Δεκέμβρη του 1947 ως το Δεκέμβρη του 1948, περισσότεροι από 750.000 Παλαιστίνιοι, το 60% του τότε Παλαιστινιακού πληθυσμού, εκδιώχθηκε βίαια περισσότερα από 530 πόλεις και χωριά εκκενώθηκαν και καταστράφηκαν ολοσχερώς και τουλάχιστον 50 περιπτώσεις μαζικών σφαγών αμάχων καταγράφηκαν. Μεταξύ 1948 και 1949 οι Ισραηλινές δυνάμεις δολοφόνησαν τουλάχιστον 13.000 Παλαιστίνιους. Μια ζωντανή, ακμάζουσα κοινωνία που ζούσε στη γη της ιστορικής Παλαιστίνης για αιώνες, διαλύθηκε βίαια και στα ερείπιά της χτίστηκε ένα προτεκτοράτο των ιμπεριαλιστών, ένα καθαρά εθνικιστικό και θρησκευτικό εβραϊκό κράτος, το κράτος του προφήτη Ισραήλ.
Μέχρι σήμερα, το Ισραήλ, εμποδίζει σχεδόν 6 εκατομμύρια Παλαιστίνιους πρόσφυγες να γυρίσουν στην πατρίδα τους. Σχεδόν 250.000 Παλαιστίνιοι, πολίτες β’ κατηγορίας του Ισραήλ δεν μπορούν να γυρίσουν στα χωριά και στα σπίτια τους. Ένας ολόκληρος λαός μετρά 62 χρόνια προσφυγιάς. «Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να εξασφαλίσουμε πως δεν θα γυρίσουν ποτέ....Οι γέροι θα πεθάνουν και οι νέοι θα ξεχάσουν» έλεγε ο Ben Gurion, ο ιδρυτής του Ισραήλ, το 1949. Αλλά οι νέοι δεν ξέχασαν. Το κλειδί του πατρογονικού σπιτιού, σύμβολο των ξεριζωμένων Παλαιστίνιων προσφύγων περνά από γενιά σε γενιά. Οι νέοι δεν ξέχασαν και μπόλιασαν και τις νεότερες γενιές με τον πόθο και την αποφασιστικότητα να γυρίσουν στην πατρίδα και τα σπίτια τους.
ΧΑΡΤΗΣ: δείχνει πως το κράτος καρκίνωμα, το κράτος του προφήτη Ισραήλ, επεκτάθηκε σε όλη την ιστορική Παλαιστίνη.
nasim Alatras

Δεν υπάρχουν σχόλια: