Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Κόντρα Βενιζέλου-Παπαχρήστου για δημοσίευμα των ''Νέων''.

Όλο το παρασκήνιο από το epikairo
[...] via tanea: ...Την ηρεµία, αποτέλεσµα του σκεπτικισµού που επικράτησε σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης και των αυστηρών προειδοποιήσεων του Γ. Παπανδρέου, έσπασε το δυνατό χτύπηµα της πόρτας του πρωθυπουργικού γραφείου. Ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν που τη χτύπησε µε δύναµη και όσοι τον είδαν να βαδίζει µε γρήγορο βήµα κατάλαβαν από το ύφος του ότι κάτι είχε συµβεί. Το χτύπηµα της πόρτας, που συνοδεύτηκε από το επίσης γρήγορο βήµα µιας από τις ιδιαίτερες γραµµατείς του να απαντήσει στο εσωτερικό τηλέφωνο που την καλούσε, επιβεβαίωσε ότι πράγµατι «κάτι είχε συµβεί»...
Μερικά λεπτά αργότερα, οι τελευταίοι που έφευγαν από το Μέγαρο Μαξίµου είδαν να επιστρέφει βιαστικός ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Χώθηκε στο πρωθυπουργικό γραφείο. Η ιδιαιτέρα που είχε καλέσει τον υπουργό Εθνικής Αµυνας να επιστρέψει («Πείτε να επιστρέψει τώρα» φέρεται να είπε ο Πρωθυπουργός), ζήτησε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιώργο Πεταλωτή να παραµείνει στον χώρο:

– Ο πρόεδρος είπε να µη φύγετε, µπορεί να σας χρειαστεί.


Η συνοµιλία Παπανδρέου - Βενιζέλου δεν διήρκεσε παραπάνω από 5’ και ήταν σε έντονο ύφος, αλλά µόνο από την πλευρά του Πρωθυπουργού.
Από ό,τι έγινε γνωστό στη συνέχεια, ο κ. Παπανδρέου του ζήτη σε διευκρινίσεις τι εννοούσε µε αυτά τα περί «“πολιτικής διεύθυνσης” της χώρας που πρέπει να ανακτηθεί». Στη διάρκεια της οµιλίας του στο άτυπο Υπουργικό, ως δεινός χειριστής του λόγου ο κ. Βενιζέλος είχε καταφέρει να περάσει απαρατήρητη η σχετική αιχµή στον Πρωθυπουργό. ∆εν πέρασε όµως απαρατήρητη από τους δηµοσιογράφους, στους οποίους είχε µοιράσει µε non paper την τοποθέτησή του πριν ακόµη ολοκληρωθεί η συνεδρίαση – και τα ∆ελτία των οκτώ.

Η κρίση ξέσπασε όταν ο Πρωθυπουργός ενηµερώθηκε ότι «τα κανάλια παίζουν Βενιζέλο» και περί αιχµών εις βάρος του.

– Θα βγεις τώρα στις κάµερες και θα ανασκευάσεις αµέσως, είπε ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Βενιζέλος θέλησε να του εξηγήσει.

– ∆εν θέλω καµία εξήγηση. Βγαίνεις τώρα, αλλιώς τελειώσαµε, είπε ο Γ. Παπανδρέου χωρίς να αφήσει περιθώριο διαπραγµάτευσης.

Η συνέχεια είναι γνωστή. Ο υπουργός Εθνικής Αµυνας ανασκεύασε µπροστά στις κάµερες δηλώνοντας ότι όταν µιλάει για «πολιτική διεύθυνση» της χώρας, δεν εννοεί την κυβέρνηση αλλά την αξιωµατική αντιπολίτευση, την κοινωνία των πολιτών, τη δικαστική εξουσία, την Αυτοδιοίκηση. Λίγο µετά αποχώρησε από το Μαξίµου και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος – δεν χρειάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση...

H απάντηση Βενιζέλου: Σημερινό δημοσίευμα του κ. Γ. Παπαχρήστου στην εφημερίδα «Τα Νέα», το οποίο δήθεν περιγράφει το ύφος και το περιεχόμενο συνομιλίας μου με τον Πρωθυπουργό μετά το τέλος του άτυπου υπουργικού συμβουλίου της περασμένης Τρίτης, είναι βάναυσα ανακριβές και προβοκατόρικο εις βάρος της Κυβέρνησης και της ενότητάς της.

Ελπίζω να μην υπάρχει κανείς που θεωρεί ότι προκειμένου να παραμείνω στην Κυβέρνηση και να διατηρήσω την υπουργική μου ιδιότητα είμαι διατεθειμένος να ανασκευάζω ή να ωραιοποιώ απόψεις μου, υπό την απειλή της αποπομπής μου (!!!) ή να αφήνω αναπάντητες δήθεν παρατηρήσεις διατυπωμένες σε ανοίκειο ύφος. Όλοι γνωριζόμαστε νομίζω στη χώρα αυτή. Οι απόψεις μου είναι σταθερές και καθαρές και εντός και εκτός του υπουργικού συμβουλίου. Οι δε σχέσεις μου με τον Πρωθυπουργό δεν διέπονται από το ύφος που μπορεί να υπάρχει στη φαντασία του κ. Παπαχρήστου ή οποιουδήποτε άλλου δημοσιογράφου, ο οποίος θέλει να κινηθεί σε αυτό το επίπεδο.

Ό,τι κάνω το κάνω με βαθύ αίσθημα ευθύνης προς το συμφέρον του τόπου και της παράταξης που φέρει την ευθύνη για την διαχείριση μιας πρωτοφανούς κρίσης. Δεν θα ήμουν, ελπίζω, υπερβολικός αν ζητούσα απ’ όλους να σεβαστούν αυτή την προσπάθεια.

Η άποψη του epikairo: Ας συνοψίσουμε λίγο διότι η κατάσταση είναι '11888'. Η δήλωση Λοβέρδου και η ''διάθεσή του'' στον πρωθυπουργό δεν ήταν τυχαία. Το πολιτικό έλλειμμα ηγεσίας στο οποίο αναφέρθηκε ο Βενιζέλος στο υπουργικό συμβούλιο, ειπώθηκε την προηγούμενη ημέρα από τα χείλη του Πρετεντέρη στο δελτίο των οκτώ #mega (διόλου τυχαίο. Πώς το λένε με στόμφο οι σεναριολάγνοι; Υπάρχει σχέδιο!). Η θέση της Διαμαντοπούλου κακώς ευθυγραμμίστηκε με αυτή του Λοβέρδου, από το mega αρχικώς, μετέπειτα ''το Βήμα'' και στην πορεία απ᾽ όλο τον δημοσιογραφικό κόσμο (ο οίκος Λαμπράκη εξακολουθεί να δίνει με επιτυχία τις γραμμές). Στην πραγματικότητα συνέβη ακριβώς το αντίθετο: Η Διαμαντοπούλου, αναφέροντας τη λέξη σπαραγμός, παρέπεμπε στην προαναφερόμενη δήλωση Λοβέρδου (Αντρέας Σπαραγμός το παρατσούκλι). Η ευθυγράμμιση των 2 δηλώσεων έγινε τεχνηέντως για την ενδυνάμωση της θεωρίας περί ελλείψεως πολιτικής ηγεσίας , καθότι τα υπονοούμενα Διαμαντοπούλου δεν δύνανται να διαψευσθούν #aftonoito.

H απάντηση ΓΑΠ στην ενορχηστρωμένη εσωκομματική επίθεση ήρθε διά στόματος Ραγκούση, ο οποίος είπε ευθέως στον Λοβέρδο να κοιτάζει τα του οίκου του και να αφήσει τα 1 προς 5 ή 0 προς 5 (αναλογία προσλήψεων - αποχωρήσεων Δ.Υ.) διότι το πρόβλημα έγκειται στα 55 δις δαπανών που κοστίζουν η υγεία, η ασφάλιση και η πρόνοια και όχι στις προσλήψεις και τους μισθούς των Δ.Υ. Διαβάζοντας τα πλάγια γράμματα, γίνεται ευκόλως αντιληπτό πως η δήλωση Ραγκούση συνιστά απειλή για το ''ρεύμα'' και όχι προσωπικό καρφί του ιδίου προς τον Υπουργό Υγείας. Ο δε Λοβέρδος τα μάζεψε γρήγορα αφού ανέφερε εν είδει σαπουνόπερας ότι μιλάει πολλές φορές την ημέρα στο τηλέφωνο με τον Ραγκούση κτλ κτλ.

Υπάρχει ακόμη αρκετό παρασκήνιο το οποίο ίσως δεν είναι της ώρας να παραθέσουμε. Αυτό που θα πρέπει να περιμένουμε τις επόμενες ημέρες είναι τις εσωτερικές κινήσεις του πρωθυπουργού που θα είναι λίγες αλλά δραστικές.

Y.γ.: Το δημοσίευμα Παπαχρήστου το αφήνουμε ασχολίαστο :P (εδώ το παρασκήνιο είναι άνω των δυνάμεων μας )
epikairo.

Δεν υπάρχουν σχόλια: