Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

ΠΑΣΚΕ - ΕΤΕ/ΔΕΗ. ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ.


Συναδέλφισσες - συνάδελφοι,
Η ιστορική μας ΕΤΕ/ΔΕΗ, εδώ και αρκετό καιρό βρίσκεται σε κατάσταση αποσύνθεσης. Στην πιο δύσκολη καμπή για τους εργαζόμενους και το εργατικό κίνημα, η επί δεκαετίες μπαρουτοκαπνισμένη ΕΤΕ/ΔΕΗ, με ΕΥΘΥΝΗ του ΗΓΕΤΙΚΟΥ της ΠΥΡΗΝΑ (ΔΙΑΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ), βουλιάζει στο βαθύ λήθαργο της αδράνειας και της αφωνίας.
Σκιά του παλιού καλού της εαυτού και έχοντας απομακρυνθεί από τις διαχρονικές αξίες του εργατικού κινήματος, αδυνατεί να δώσει όραμα και ελπίδα στα μέλη της που δοκιμάζονται από τις ανάλγητες πολίτικες του Μνημονίου.
Η ηθική του συνδικαλισμού και η έννοια της προσφοράς και της αλληλεγγύης έχουν προ πολλού εγκαταλειφθεί από μια ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΚΑΤΩΤΕΡΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ, ανάξια, συμβιβασμένη και υποταγμένη στη στρατηγική του καιροσκοπισμού, της ιδιοτελείας, της σήψης και της διαφθοράς.
ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ, η σωρεία των απαραδέκτων καταστατικών παραβάσεων, η κακίστη λειτουργία των Οργάνων και μια σειρά από μεθόδους και πρακτικές που δεν συνάδουν σε τίποτα με τα ιδεώδη και τις καταστατικές αρχές του Σωματείου μας.
Για να φτάσουμε στο λυπηρό συμπέρασμα ότι ανάμεσα μας υπήρχαν και συνεχίζουν να υπάρχουν ΜΕΓΑΛΟΣΤΕΛΕΧΗ, που επί χρόνια “εξαργυρώνουν ακριβά τις υπηρεσίες τους στο κίνημα”.

Ανάμεσα μας υπάρχουν ΜΕΓΑΛΟΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ που ξέχασαν ότι τα συνδικάτα υπάρχουν για να υπηρετούν τους εργαζόμενους και τις ανάγκες του, πέρα και έξω από προσωπικές στρατηγικές και πάσης φύσεως σκοπιμότητες.

Συναδέλφισσες - συνάδελφοι,


Τα όσα θλιβερά συνέβαιναν (με αποκλειστική ευθύνη και υπαιτιότητα του Προεδρείου), στον Θεσμικό μας χώρο, μας οδήγησαν στην δυσάρεστη θέση να ζητήσουμε την σύγκλιση του αρμόδιου ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ, όπου με την παρουσία όλων των εμπλεκομένων και με απόλυτη διαφάνεια να διερευνηθούν σε βάθος τα σοβαρά ζητήματα που έχουν προκύψει, ιδιαίτερα μετά την ΑΝΑΙΤΙΑ ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΟΥ 50ΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ.

Μάλιστα, ως έμπρακτη απόδειξη σεβασμού και αυτοσυγκράτησης και επειδή δεν επιθυμούσαμε να πληγεί το ήθος και η υπόληψη κανενός συναδέλφου, δώσαμε το απαραίτητο περιθώριο χρόνου, προκειμένου να αποσαφηνιστούν σε βάθος οι καταγγελίες και με σεβασμό στις διαδικασίες να αποφανθεί το Όργανο της ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ, επί των λειτουργικών και διαχειριστικών πεπραγμένων.

Το παράδοξο είναι ότι ακόμα και σήμερα και αφού έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος της Εξελικτικής Επιτροπής που διαπιστώνει (σωρεία απαράδεκτων καταστατικών παραβάσεων και εκτροπών, πλήθος άνομων ενεργειών και βαρύτατων οικονομικών ατασθαλιών, εκτεταμένη κακοδιαχείριση και σπάταλη), οι υπεύθυνοι του Προεδρείου αδυνατούν να κατανοήσουν τι έχουν πράξει και τι με την δική τους ευθύνη και συμμετοχή, έχει συντελεστεί σε βάρος του ιστορικού συνδικάτου της ΕΤΕ/ΔΕΗ.

Ακόμη και σήμερα υπάρχουν, συνασπισμένες δυνάμεις (ΔΑΚΕ - ΣΑΔ - ΑΓΩΝΙΣΤΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ), που κατά περίεργο τρόπο… και για κάποιο ανεξήγητο λόγο… δεν διαισθάνονται την έννοια της διαφάνειας, δεν αντιλαμβάνονται το μέγεθος της ευθύνης που τους αναλογεί.

Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται η ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΔΙΑΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ σε βάρος των μελών του Δ.Σ που επί μήνες πασχίζουν για να χυθεί άπλετο φως στα οικονομικά πεπραγμένα της ΕΤΕ/ΔΕΗ.

Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται, η ενοχική σιωπή, το στρογγύλεμα των Εκθέσεων και προπαντός η στοίχιση και ταύτιση των δυνάμεων ΔΑΚΕ - ΣΑΔ - ΑΓΩΝΙΣΤΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ, προκειμένου (με κάθε τρόπο και πάση θυσία), να μην κατατεθεί στο Δ.Σ της Τετάρτης 7 Μαρτίου, η Πρόταση Μομφής που καταθέσαμε, σε βάρος των εμπλεκομένων.

Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται η συντονισμένη και ως ένα βαθμό ανεξήγητη… προσπάθεια συγκάλυψης από ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ, που τάχα μάχονται για την διαφάνεια, την αξιοκρατία και τα προβλήματα των εργαζομένων.

ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΙΔΑΝ, ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΑΝ, ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΑΝΤΙΛΗΦΘΗΚΑΝ…
Για τα πεπραγμένα της παρέας των ΤΡΙΩΝ (Κατσινή, Καρρά, Μιχαλάτου), σε βάρος της ιστορικής ΕΤΕ/ΔΕΗ, δεν έχουν καμία ερμηνεία, ένσταση ή απορία οι συνάδελφοι της ΔΑΚΕ ; Ο επικεφαλής της ΔΑΚΕ, είναι παραπλανημένος και άρα άμοιρος ευθυνών ;

Και σεις συντρόφια της ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ, γιατί ψυλλίζετε χαμηλοφώνως ; Γιατί μασάτε τα λόγια ; Γιατί υποβαθμίζετε τα ευρήματα του ελέγχου ; Δεν υπάρχουν ευθύνες ; Δεν υπάρχουν ατασθαλίες και κακοδιαχείριση ;

· Υπάρχει μήπως κάποια υπερβολή στα δεκάδες φαινόμενα σήψης και διαφθοράς που αναδεικνύει η Έκθεση των στελεχών της ΠΑΣΚΕ ;
· Αν ναι, που και σε ποία σημεία ;
· Αν δεν υπάρχει υπερβολή, απαντήστε γιατί δεν την συνυπογράψατε ;
· Γιατί συγκαλύπτετε ;
· Δεν ξέρετε ότι τα μεν αλλά, τα μισόλογα και η σιωπή, κρύβουν δόλο, σκοπιμότητα, συνενοχή ή συγκάλυψη ;

Αυταπατάστε όσοι νομίζεται ότι με την δύναμη ΤΩΝ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕ ΠΡΟΣΚΑΙΡΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΑΛΥΜΜΕΝΕΣ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ θα φιμώσετε την αλήθεια και θα σκεπάσετε κάτω από το χαλί τα ανομήματα τους.

ΝΑ ΤΟ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΟΥΜΕ, σαφώς και δεν χρεώνουμε συνολικά τις Παρατάξεις για τα όσα θλιβερά και απαράδεκτα συνέβαιναν στην ΕΤΕ/ΔΕΗ. Σεβόμαστε την ιστορία τους, σεβόμαστε τον κόσμο που εκπροσωπούν, σεβόμαστε και την προσφορά τους. Ωστόσο, είναι προφανές ότι στην κορυφή της πυραμίδας τους υπάρχει σήψη και διαπλοκή που οφείλουν άμεσα να αποβάλλουν.

ΕΜΕΙΣ ΩΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΟΛΜΗΣΑΜΕ,
αλλάξαμε τα κακώς κείμενα…! Ας τολμήσουν και οι άλλες Παρατάξεις και να πάψουν να κρύβονται πίσω από ευκαιριακούς, καλόβολους συσχετισμούς. Ας τολμήσουν, καθώς οι ευθύνες δεν αναλογούν μόνο στον απελθόντα πρόεδρο, αναλογούν και σε όσους κατά τρόπο ανάρμοστο και αντικαταστατικό (με άτυπες αποφάσεις Προεδρείου, δηλ. επικεφαλής των τεσσάρων Παρατάξεων), ασκούσαν την Διοίκηση του Σωματείου..

Συναδέλφισσες - συνάδελφοι,


Η άθλια συμπόρευση φανερώνει τα κίνητρα και το πώς αντιλαμβάνονται κάποιοι τις αρχές της διαφάνειας και της λογοδοσίας. Κρίνοντας μάλιστα από τη χρονική στιγμή που επιλέχθηκε για την ΥΠΟΠΤΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΥΡΕΣΗ, αλλά και από τον τρόπο που εκτοξεύουν την λάσπη στον ανεμιστήρα, είναι πρόδηλο ΤΙ ΤΟΥΣ ΑΝΗΣΥΧΕΙ και ΤΙ ΤΟΥΣ ΕΝΩΝΕΙ.

ΔΕΝ ΤΗΡΟΥΝ ΠΙΑ ΟΥΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΑ.

Όποιος ΤΟΛΜΑ ή «ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΛΑΘΟΣ» να εναντιωθεί στα φαινόμενα σήψης και παρακμής βρίσκεται ακαριαία στο στόχαστρο του ΕΤΕΡΟΚΛΙΤΟΥ ΜΠΛΟΚ ΔΥΝΑΜΕΩΝ και ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ, σε σημείο που να αναρωτιέται κανείς:

· τι συνέβη και ενοχλούνται, οι ΧΡΥΣΟΚΑΝΘΑΡΟΙ του Προεδρείου ;
· είναι η ΕΤΕ/ΔΕΗ και οι εργαζόμενοι και τα προβλήματα το πρώτο μέλημα τους ;
· ποιο είναι το κίνητρο της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ και τι μπορεί να τους ΕΝΩΝΕΙ ;

Είναι πρόδηλο ότι πίσω από την ανίερη συμμαχία βρίσκονται οι ΓΝΩΣΤΟΙ ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ, που με προκάλυμμα την γενικολογία και τους συμψηφισμούς, καταφεύγουν στην συγκάλυψη των καταστατικών και διαχειριστικών παραπτωμάτων, τα οποία με ευθύνη τους συντελούταν σε βάρος των εργαζόμενων και της ΕΤΕ/ΔΕΗ.

Προφανώς, η ανέλπιστη γι’ αυτούς αλλαγή Προέδρου στην ΕΤΕ/ΔΕΗ και τα θλιβερά ευρήματα του ελέγχου της Εξελεγκτικής Επιτροπής, σπάζουν τον συνεκτικό κρίκο της ετερόκλιτης συμμαχίας και ματαιώνουν τα μικροσυνδικαλιστικά παιχνίδια εκείνων, που επί χρόνια επιβιώνουν παρασιτικά εκμεταλλευόμενοι την πρόσκαιρη δύναμη τους, μη έχοντας να επιδείξουν άλλο έργο ουσιαστικό, για το συμφέρον των εργαζομένων.

Συναδέλφισσες - συνάδελφοι,
Η μάχη που εδώ και τρεις μήνες μαίνεται στην ΕΤΕ/ΔΕΗ δεν είναι ιδεολογική ή πολιτικοσυνδικαλιστική. Είναι μάχη αντιλήψεων για τις προδομένες και καταπατημένες αρχές και αξίες του κινήματος. Είναι μάχη κόντρα σε όσους παραμένουν προσκολλημένοι σε λογικές του παρελθόντος. ΕΙΝΑΙ Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΗΘΙΚΗΣ, ΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ, ΤΟΝ ΞΕΠΕΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΗΘΙΚΟΤΗΤΑ.
Κάποιοι πίστεψαν ότι έχουν το δικαίωμα να οικειοποιηθούν το μετερίζι των Τεχνικών, κάποιοι ασελγούσαν συστηματικά σε βάρος των εργαζόμενων και του ιστορικού μας συνδικάτου. Ήρθε η ώρα να πάρουν την απάντηση που τους αρμόζει, την απάντηση που τους αξίζει. Ήρθε η ώρα να μάθουν ότι Θεσμός δεν τους ανήκει, δεν είναι ιδιοκτησία τους, δεν είναι λάφυρο τους.

Η ΕΤΕ/ΔΕΗ δεν ανήκει σε παράγοντες και ΠΡΟΣΚΑΙΡΟΥΣ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΥΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗΣ και ΣΥΓΚΑΛΥΨΗΣ, ανήκει στους χιλιάδες ανώνυμους εργαζόμενους αγωνιστές, που μοχθούν καθημερινά και πράττουν στο ακέραιο το ταξικό τους καθήκον.

Δεν κλείνουμε το στόμα, δεν σκεπάζουμε τις αλχημείες. Έχουμε το ηθικό ανάστημα, το θάρρος και την παρρησία να αναδείξουμε το τεράστιο ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ και να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους.

ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΟΥΚΟΥΛΩΜΑ,
ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΑΥΤΟΚΑΘΑΡΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ…


Πλανώνται οικτρά όσοι αφελώς προσδοκούσαν και ήλπιζαν ότι θα έκλεινε το θέμα, με την αλλαγή του Προέδρου. Είναι προφανές ότι αντίστοιχες ευθύνες αναλογούν και σε άλλα πρόσωπα του Προεδρείου, και λίαν συντόμως θα τους αποδοθούν, «τα του Καίσαρος, τω Καίσαρι» … !

ΈΧΟΥΜΕ ΠΑΡΕΙ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ.. Δεν κάνουμε καμία διαπραγμάτευση, δεν κάνουμε καμία συναλλαγή, δεν μπαίνουμε επουδενί σε λογικές κουκουλώματος και συγκάλυψης.

ΌΛΑ ΣΤΟ ΦΩΣ… ΌΛΑ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ… ΌΛΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ…
ΔΕΝ ΜΑΣ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ Η ΠΑΘΗΤΙΚΟΤΗΤΑ, Η ΑΔΡΑΝΕΙΑ ΚΑΙ Η ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ. Οραματιζόμαστε μια μεγάλη ΕΤΕ/ΔΕΗ, δυνατή, μάχιμη, αγωνιστική, αντάξια της ιστορία, των αγώνων και των χιλιάδων εργαζόμενων που εκπροσωπεί. Οραματιζόμαστε ένα συνδικάτο αρχών και διαφάνειας που θα υψώσει φραγμό στην στρατηγική της απραξίας, την αναξιοπιστία, την απουσία στόχων, την έλλειψη οράματος και την ιδεολογική σύγχυση.

ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΝΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΑΧΗΤΙΚΟ, ανυποχώρητο, ικανό να υπερασπίσει τις κατακτήσεις, πρόθυμο να αμφισβητήσει πολιτικές που στο όνομα του μνημονίου, της ανταγωνιστικότητας και της απελευθέρωσης, δυσχεραίνουν την κοινωνική μας θέση και την θέση της Επιχείρησης.

ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΠΙΔΟΞΟ ΠΑΡΑΧΑΡΑΚΤΗ,
δηλώνουμε ανεπιφύλακτα και ευθαρσώς ότι η ακεραιότητα, η εντιμότητα, ο συνδικαλιστικός και κοινωνικός μας βίος είναι αξίες αδιαπραγμάτευτες, και δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν βορά στα νοσηρά σχέδια των φθηνών, υπόγειων και ύποπτων διαδρομών κανενός.

ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΔΕΝ ΓΥΡΙΖΕΙ ΠΙΣΩ .. ΤΟ ΦΑΓΟΠΟΤΙ .. ΤΕΛΕΙΩΣΕ.. Ο καιρός των γιαλαντζί, ασπόνδυλων και χρυσοκάνθαρων συνδικαλιστών και των παρασιτούντων τροφίμων, ΛΗΓΕΙ ΑΔΟΞΑ.

Όσο για τους κρυπτόμενους υπαίτιους και συνυπαίτιους κακοδιαχειριστές του ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ, ΠΟΥ ΔΙΑΒΙΟΥΣΑΝ εις βάρος μας ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΩΣ, θίγοντας το Συλλογικό Θεσμό, αλλά και την τιμή και την υπόληψη μας, «o καιρός εγγύς και ο πέλεκυς βαρύς..»

ΜΕ ΕΥΘΥΤΗΤΑ ΠΑΡΡΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ
ΤΑ ΕΚΛΕΓΜΕΝΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ Δ.Σ ΚΑΙ ΤΗΣ Κ.ΕΞ.ΕΠ ΤΗΣ ΠΑΣΚΕ - ΕΤΕ/ΔΕΗ.


ΒΛΑΣΤΟΣ Α.
ΜΑΝΙΑΤΗΣ Κ.
ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ Α.
ΘΕΟΧΑΡΑΤΟΣ Γ.
ΤΣΙΤΟΥΡΑΣ Γ.
ΒΡΕΝΤΖΟΣ Γ.
ΤΟΝΙΚΙΔΗΣ Β.
ΚΟΥΦΟΥΛΗΣ Χ.
ΤΑΓΓΟΥΛΗΣ Α.
ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ Β.
ΝΕΣΤΟΡΑΣ Π.
ΠΑΠΑΔΙΟΧΟΣ Γ.
ΖΑΡΟΛΙΑΓΚΗΣ Α.
ΧΑΡΟΚΟΠΟΣ Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: