Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ, ΙΩΑΝΝΗ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΑΡΗ

Αγαπητοί σύντροφοι,
Με λύπη μου σας ανακοινώνω την παραίτηση μου από την ιδιότητα του μέλους του Κινήματος και επίσης από τον Οργανωτικό Τομέα στον οποίο μέχρι σήμερα συμμετέχω.
Υπήρξα στρατευμένος στο ΠΑΣΟΚ από την ηλικία των 16 ετών και μέσα σ’ αυτά τα περισσότερα από 30 χρόνια συμμετείχα σ’ όλες τις μάχες που δώσαμε, ένιωσα βαθιά τις χαρές και τις λύπες της συλλογικής μας ζωής. Έχω συμμετάσχει σε πληθώρα κομματικών οργάνων ενώ και η κοινωνική μου δράση στον συνδικαλισμό αρχικά και στην Αυτοδιοίκηση στη συνέχεια και μέχρι σήμερα περνούσε πάντα μέσα από τα κανάλια της κοινωνικής παρέμβασης του ΠΑΣΟΚ.
Όμως η έντονη συναισθηματική μου σχέση με το ΠΑΣΟΚ δε μπορεί να με εμποδίσει να τοποθετηθώ μπροστά στις κρίσιμες πολιτικές εξελίξεις και τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πατρίδα και η κοινωνία μας.
Άλλωστε το ΠΑΣΟΚ για μένα, για όλους εμάς πιστεύω, αποτελούσε ιστορικά τη λύση, τη γόνιμη διέξοδο για τα λαϊκά προβλήματα, την πολιτική έκφραση των «μη προνομιούχων Ελλήνων» σύμφωνα με την περίφημη εκείνη διατύπωση.Όταν λοιπόν διαπιστώνω ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ξεφύγει οριστικά και αμετάκλητα από αυτό το δρόμο,
ότι προσχωρεί καθημερινά σε πολιτικές αλλά και ιδεολογικές επιλογές του αντίπαλου στρατοπέδου, της συντήρησης και του νεοφιλελευθερισμού, δεν μπορώ να παραμείνω απαθής.
Δεν αμφισβητώ την αναγκαιότητα σταθεροποίησης των δημόσιων οικονομικών και διασφάλισης της συμμετοχής της χώρας μας στην Ευρωζώνη. Γι’ αυτό το λόγο με βαριά καρδιά αποδέχθηκα και στήριξα τις πολιτικές δημοσιονομικής προσαρμογής του έτους 2010, με τις μεγάλες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις που συνεπάγονταν.

Όμως η βαθιά ύφεση που ακολούθησε αυτή την σκληρή πολιτική λιτότητας απέδειξε την αποτυχία των νεοφιλελεύθερων συνταγών που επιβλήθηκαν από την τρόικα στη χώρα μας. Η μείωση των εισοδημάτων και η δραματική αύξηση των ανέργων προκάλεσαν με τη σειρά τους νέα συρρίκνωση της οικονομίας και νέα μείωση των εισπραττόμενων φόρων.

Εν τω μεταξύ η κοινωνία μας δοκιμάζεται ανηλεώς. Τα μεσαία στρώματα συμπιέζονται ασφυκτικά, ο αριθμός των νεόπτωχων πολλαπλασιάζεται, τραγικές εικόνες συμπολιτών μας σε αδιέξοδο κάνουν πλέον το γύρο του κόσμου.

Ενώ λοιπόν είναι προφανής η απόλυτη αναγκαιότητα μιας αναπτυξιακής στροφής στο μίγμα οικονομικής πολιτικής, η κυβέρνηση μας προχώρησε το φθινόπωρο στην υιοθέτηση νέας, βαρύτερης δέσμης περιοριστικών οικονομικών μέτρων και άγριας φορολόγησης, υιοθετώντας στο ακέραιο τις τιμωρητικές προς τον ελληνικό λαό προτάσεις της τρόικας.

Στο πολιτικό επίπεδο, μπροστά στην ογκούμενη αντίδραση των εργαζόμενων και της κοινωνίας, προχώρησε στην συγκυβέρνηση με τη ΝΔ και το ακροδεξιό ΛΑΟΣ. Συγκυβέρνηση που σήμερα διακηρύσσεται ως … στρατηγικός στόχος του Κινήματος μας και μετά τις προσεχείς εκλογές. Η συγκυβέρνηση αυτή προχώρησε στην υπογραφή του δεύτερου Μνημονίου, που δεσμεύει τη χώρα σε ακόμη μεγαλύτερες θυσίες για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα.

Όταν σοβαρός αριθμός βουλευτών του Κινήματος, αφουγκραζόμενοι τη φωνή της κοινωνίας που παλλαϊκά διαδήλωνε εκείνη την ώρα έξω από τη Βουλή, αρνήθηκαν να ψηφίσουν αυτό το δεύτερο Μνημόνιο, διεγράφησαν συλλήβδην και προς παραδειγματισμό από το ΠΑΣΟΚ.

Αποτέλεσμα όλων αυτών των εξελίξεων είναι το άλλοτε κραταιό Κίνημα μας να προχωρά σε λίγες μέρες σε διαδικασία εκλογής νέου Προέδρου με όρους πολιτικής παρωδίας (χωρίς δεύτερο υποψήφιο ενώ η κοινωνία βοά για τις αντιθέσεις και διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν) ενώ δημοσκοπικά καταγράφει εδώ και μήνες τα χαμηλότερα ποσοστά της ιστορίας του.

Αντικειμενικά προδιαγράφεται πλέον για το ΠΑΣΟΚ ο ρόλος συμπληρωματικού προς τη ΝΔ κόμματος, στρατηγικά αποκομμένου από τα συμφέροντα και τις ανάγκες της πλειοψηφίας του λαού μας.

Σ’ αυτή την πορεία δεν μπορώ και δεν θέλω άλλο να πάρω μέρος. Ούτε όμως θα ιδιωτεύσω, δεν θα εγκαταλείψω τις ιδέες, τα οράματα, τους αγώνες του δημοκρατικού σοσιαλιστικού χώρου. Θα είμαι παρών, πιστεύω μαζί με χιλιάδες άλλους συντρόφους, στο δύσκολο αγώνα να αντιστραφεί η καταστροφική πορεία που έχει πάρει η πατρίδα μας.

Με τιμή,
Γιάννης Ελαιοτριβάρης
Αντιδήμαρχος Αγίων Αναργύρων – Καματερού

Δεν υπάρχουν σχόλια: