Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Πόσο θα μειωθούν οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα

Δείτε αναλυτικά σε πίνακες πως θα διαμορφωθούν οι μισθοί από τις 14 Μαΐου ανάλογα προϋπηρεσία και επιδόματα
Δραστική η μείωση του κατώτατου μισθού στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, τη στιγμή που οι κλαδικές συμβάσεις βρίσκονται στον αέρα.
Εργοδότες και συνδικάτα έχουν διορία μέχρι τις 14 Μαΐου για να υπογράφουν νέες κλαδικές συμβάσεις εργασίας ώστε να αποφευχθεί η κατακόρυφη πτώση των μισθών.
Μεγάλοι χαμένοι είναι όσοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό της εθνικής συλλογικής σύμβασης, ο οποίος μειώθηκε κατά 22% (για τους νέους η μείωση είναι 32%). Αυτό "συμπαρασύρει" προς τα κάτω το επίδομα ανεργίας και άλλες έξι παροχές που χορηγεί ο ΟΑΕΔ.
Οι επιπτώσεις στις αποδοχές των εργαζομένων θα είναι μεγάλες, καθώς όπου δεν υπογράφεται νέα κλαδική σύμβαση οι μισθοί θα μειώνονται 15% με 20% λόγω της απώλειας μιας σειράς επιδομάτων (π.χ. γάμου, πολυετίας).

Από τις 14 Μαΐου και αν δεν υπογραφεί νέα κλαδική σύμβαση, οι εργαζόμενοι διατηρούν τον βασικό μισθό και τα επιδόματα ωρίμανσης, τέκνων, σπουδών και επικινδύνου εργασίας.
Με τα κατώτατα όρια να μειώνονται κατά 22% από τις 14 Φεβρουαρίου, ο κατώτατος μισθός διαμορφώνεται στα 586,08 ευρώ και το κατώτατο ημερομίσθιο στα 26,18 ευρώ.
Τα κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων εργαζομένων άνω των 25 ετών


Για τους νέους ηλικίας κάτω των 25 ετών η μείωση φτάνει το 32% και έτσι ο μισθός διαμορφώνεται στα 510,95 ευρώ, ενώ το ημερομίσθιο στα 22,83 ευρώ.
Τα κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων για νέους κάτω των 25 ετών:



Δεν υπάρχουν σχόλια: