Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Μεγάλη έρευνα: Οργισμένοι οι Έλληνες με τις τράπεζες

Ρήγµα «στη σχέση εµπιστοσύνης» µεταξύ τραπεζών και ελληνικής κοινωνίας καταγράφεται στην έρευνα της VPRC. Σύµφωνα µε τα ευρήµατα της έρευνας, ο τρόπος λειτουργίας των τραπεζών, το ιδιοκτησιακό καθεστώς τους και οι ευθύνες τους απέναντι στην κρίση είναι τα στοιχεία που διαµορφώνουν το κλίµα καχυποψίας των Ελλήνων πολιτών.
Πάνω από εφτά στους δέκα συµµετέχοντες εµφανίζονται δυσαρεστηµένοι (51% καθόλου ικανοποιηµένοι, 22% λίγο ικανοποιηµένοι) από τη λειτουργία των χρηµατοπιστωτικών ιδρυµάτων, ενώ µόλις το 15% (13% αρκετά ικανοποιηµένο, 2% πολύ ικανοποιηµένο) είναι ικανοποιηµένο. Ποσοστό της τάξης του 12% από τους συµµετέχοντες στην έρευνα δεν εκφέρει γνώµη για τη λειτουργία των τραπεζών.




  Η απροθυµία των τραπεζών να συµβάλουν στην ενίσχυση της ρευστότητας και στην ανάπτυξη αναδεικνύεται µέσα από τα ευρήµατα της VPRC ως κυρίαρχη τάση στην ελληνική κοινωνία. Η συντριπτική πλειοψηφία εκτιµά ότι ο τρόπος λειτουργίας τους κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση, επιβαρύνοντας επιπλέον τα υπερχρεωµένα νοικοκυριά, τις υπό χρεοκοπία επιχειρήσεις αλλά και την ίδια τη χώρα. Οχτώ στους δέκα υποστηρίζουν ότι οι τράπεζες δεν βοηθούν στην οικονοµική ανάπτυξη της χώρας και στη λειτουργία των µικρών και µεσαίων επιχειρήσεων, ενώ ακόµα περισσότεροι (82%) πιστεύουν ότι σήµερα οι τράπεζες δεν βοηθούν στην οικονοµική επιβίωση των ελληνικών νοικοκυριών.



Διαβάστε όλη την έρευνα της VPRC για το καθεστώς λειτουργίας των τραπεζών και τη γνώμη των πολιτών στα "Επίκαιρα" στο τεύχος 137, που κυκλοφορεί την Πέμπτη 31 Μαΐου 2012.
epikaira. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: