Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

H βία του Χρυσαυγίτη και η εκμετάλλευση της λαϊκής αγανάκτησης

Του Δημήτρη Μπεκιάρη
H ναζιστική «Χρυσή Αυγή», δραστηριοποιείται εδώ και πολλά χρόνια στο περιθώριο της πολιτικής και κοινωνικής ζωής, ως μακρύ χέρι του συστήματος και ως ομάδα κατατρομοκράτησης, με βίαιες μεθόδους, συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων. Η άνανδρη, θρασύδειλη, βίαιη επίθεση του εκπροσώπου της «Χρυσής Αυγής» Ηλία Κασιδιάρη στη Λιάνα Κανέλλη και στη Ρένα Δούρου, δεν αποτελεί ένα τυχαίο γεγονός, το οποίο μπορεί να το ερμηνεύσει κανείς κάνοντας μονάχα χρήση, ως συμβουλευτικού εργαλείου, οποιουδήποτε επιστημονικού εγχειριδίου ψυχοπαθολογίας. Η βία του Ηλία Κασιδιάρη, αποτελεί τυπικό δείγμα της χρυσαυγίτικης κοσμοθεωρίας και της χιτλερικής ιδεοληψίας, της οποίας η εν λόγω οργάνωση είναι φορέας εδώ και χρόνια. Η βία του καταζητούμενου εκπροσώπου της «Χρυσής Αυγής» σε βάρος της Λιάνας Κανέλλη και της Ρένας Δούρου, απορρέει από την ψευδαίσθηση της ηγεσίας της οργάνωση ότι η πρακτική αυτή νομιμοποιείται από τμήματα του ελληνικού πληθυσμού τα οποία χρεώνουν τα δεινά
τους στο πολιτικό σύστημα και μόνο, αδυνατώντας να κατανοήσουν ότι η κρίση είναι πάνω από όλα κρίση του οικονομικού συστήματος, δηλαδή του Καπιταλισμού.
Το αιτιολογικό πλαίσιο της εκλογικής ενίσχυσης της ναζιστικής «Χρυσής Αυγής» εντοπίζεται στις κοινωνικές και πολιτικές στρεβλώσεις που δημιουργεί η οικονομική, πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική κρίση που πλήττει τη χώρα μας. Η στρεβλή ερμηνεία, της εκλογικής ανόδου της περιθωριακής αυτής οργάνωσης, η οποία θα έπρεπε να έχει τεθεί εκτός νόμου εδώ και πολλά χρόνια, δημιούργησε την εντύπωση στα ίδια τα μέλη της "Χρυσής Αυγής" ότι μπορούν να μεταφέρουν τις άνανδρες και ύπουλες επιθέσεις τους εναντίον οικονομικών μεταναστών, αριστερών φοιτητών, δημοκρατικών πολιτών και ανήμπορων ανθρώπων, από τους δρόμους του κέντρου των Αθηνών και άλλων πόλεων της επικράτειας στα τηλεοπτικά πλατό και στις τηλεοπτικές οθόνες. Αυτή τη φορά η βία είχε θύματα δύο γυναίκες, εκπροσώπους κομμάτων της Αριστεράς, του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ.
Η «Χρυσή Αυγή» ενισχύθηκε εντός των έκρυθμων συνθηκών που επικρατούν στην ελληνική κοινωνία τα τελευταία δύο χρόνια.. Κάποια από τα "κινήματα" που αντέδρασαν στην πολιτική του μνημονίου υπήρξαν οπωσδήποτε πολιτικά ακαθόριστα και εκφράστηκαν μέσω της «μούντζας» και της συστηματικής απαξίωσης όχι μόνο του πολιτικού συστήματος, αλλά και της ίδιας της πολιτικής. Το σύνθημα «να καεί, να καεί το μπ…λο, η Βουλή», το οποίο εντυπώθηκε στο συλλογικό υποσυνείδητο των «αγανακτισμένων» της «πάνω πλατείας» το καλοκαίρι του 2011 είναι χρυσαυγίτικης έμπνευσης.
Σε κάποιες απολίτικες κινητοποιήσεις, στις οποίες ξεχείλιζε η «αγανάκτηση» και οι οποίες αποτέλεσαν πεδίο δραστηριοποίησης του χρυσαυγίτικου λαϊκισμού και «ακτιβισμού», οι χρυσαυγίτες διοχέτευσαν τις παραπάνω συμπεριφορές ως εργαλεία κοινωνικής αποσταθεροποιητικής διαδικασίας με αντικειμενικό σκοπό την έναρξη και την ραγδαία εξέλιξη της διαδικασίας του «κοινωνικού αυτοματισμού». Οι συμπεριφορές αυτές έτυχαν ευρείας αποδοχής από λούμπεν, ακατέργαστα πολιτικά και μορφωτικά τμήματα της ελληνικής κοινωνίας, από αδαείς και παραπλανημένους ανθρώπους. Η «Χρυσή Αυγή» διείσδυσε στις απολίτικες λαϊκές μάζες, οι οποίες βρίσκονται σε απόγνωση και παρασύρθηκαν από τον ακατάσχετο λαϊκισμό. Επίσης εκμεταλλεύτηκε την παντελή έλλειψη πολιτικής συγκρότησης, κουλτούρας και ιστορικής γνώσης των μικροαστών. Ο χρυσαυγίτικος λαϊκισμός εκδηλώθηκε για παράδειγμα, στις φτωχογειτονιές του κέντρου της Αθήνας, με όχημα τις συνοδευτικές υπηρεσίες που παρείχαν τα μέλη της ναζιστικής συμμορίας σε ηλικιωμένους, οι οποίοι κατευθύνονταν στα μηχανήματα ανάληψης χρημάτων των τραπεζικών υποκαταστημάτων, ώστε να παραλάβουν τις συντάξεις τους. Ένα παράδειγμα του εθνικοσοσιαλιστικού και ναζιστικού λαϊκισμού από την ιστορία είναι το εξής: Ο Σοσιαλισμός, υποστηρίζει ότι πρέπει να υπάρχουν δωρεάν δημόσιες συγκοινωνίες για όλους. Ο λαϊκιστής ιστορικά καταδικασμένος εγκληματίας Εθνικοσοσιαλιστής Αδόλφος Χίτλερ είχε πει απευθυνόμενος στους Γερμανούς, προκαλώντας ντελίριο ενθουσιασμού στη λούμπεν μικροαστική τάξη, ότι «πρέπει να δώσουμε ένα αυτοκίνητο στον καθένα» και έτσι γεννήθηκε το Volkswagen (αυτοκίνητο του λαού).
Η «Χρυσή Αυγή» σήμερα εκλαμβάνει τη δυναμικής που της προσέδωσε το εκλογικό αποτέλεσμα της 6ης του Μάη, ως νομιμοποιητικό μηχανισμό της βίας, λεκτικής ή φυσικής, στο πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης.
Η εκλογική της ενίσχυση είναι ενδεικτική της ιδεολογικής αποστέωσης, της χαλάρωσης των μηχανισμών κοινωνικής άμυνας και της κοντής ιστορικής μνήμης μεγάλου τμήματος της μικροαστικής μάζας.
Η ναζιστική οργάνωση, η οποία εκμεταλλεύεται τον απολίτικο χαρακτήρα ενός μέρους της λαϊκής αντίδρασης απέναντι στις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, πιθανότατα εκλαμβάνει τη σημερινή πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, ως σημείο ιστορικής αντιστοίχησης με την «ανάπηρη Δημοκρατία της Βαϊμάρης», η οποία οδήγησε τελικά στην άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία και σε μεγάλα δεινά την ανθρωπότητα.
Ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο φυσικός αυτουργός της βίαιης επίθεσης σε βάρος της Λιάνας Κανέλλη και της Ρένας Δούρου, ακολουθεί πιστά τα βήματα του αρχηγού του, τον οποίο τείνει να ξεπεράσει. Ο Νίκος Μιχαλολιάκος σε παλαιότερη τηλεοπτική εκπομπή είχε εκσφενδονίσει μία καρύδα σε συνομιλητή του, τον οποίο είχε συνεχίσει να απειλεί. Ο Ηλίας Κασιδιάρης, εκσφενδόνισε ένα ποτήρι νερό στη Ρένα Δούρου και γρονθοκόπησε την Λιάνα Κανέλη, πριν το βάλει στα πόδια. Τώρα τον αναζητούν οι αρχές, ενώ σε βάρος του εκκρεμεί άλλη δίκη.
O Νίκος Μιχαλολιάκος, ο αρχηγός της οργάνωσης, είχε συλληφθεί στις 31 Ιουλίου του 1978 (είχε διωχθεί με βάση το νόμο774/78), στη συνέχεια είχε παραπεμφθεί για κατοχή εκρηκτικών υλών και είχε καταδικαστεί σε 13 μήνες φυλάκιση. Το έτος 1984 είχε οριστεί, κατόπιν εντολής του Γεώργιου Παπαδόπουλου, επικεφαλής της χουντικής ΕΠΕΝ, του περιθωριακού κομματικού μορφώματος το οποίο είχε αναλάβει να συσπειρώσει τους νοσταλγούς της ξενοκίνητης Χούντας μετά την αποτυχία της ΕΔΕ και της «Εθνικής Παράταξης». Ο Νίκος Μιχαλολιάκος είναι, επίσης, υμνητής των προδοτικών Ταγμάτων Ασφαλείας, δηλαδή των γερμανοτσολιάδων, από την εγκληματική δράση των οποίων υπέφερε ο ελληνικός λαός κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής, αλλά και στη συνέχεια.
Σε κάθε περίπτωση ο αγωνιστής ελληνικός λαός ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ και στις εκλογές που έρχονται έχει χρέος να στείλει τους ναζί εκεί που πραγματικά ανήκουν: Στο περιθώριο και τους υπονόμους της ιστορίας.
Όπως λέει και το τραγούδι το οποίο έχει ερμηνεύσει η Μαρία Δημητριάδη «Τον φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον, δεν θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον».
axiaplus

Δεν υπάρχουν σχόλια: