Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Λίγα μίλια από την Γάζα το Estelle

Εδώ και δυο μήνες έχει ξεκινήσει το πλοίο Estelle από την Σουηδία. Προορισμός του είναι να σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό του λιμανιού της Γάζας, που επί τέσσερα χρόνια πραγματοποιεί το Ισραήλ. Αυτή την στιγμή βρίσκεται 150 ναυτικά μίλια έξω από το λιμάνι της Γάζας, βόρεια της Αιγύπτου. Πλήρωμά του είναι ακτιβιστές που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια, είδη θεάτρου, όπως μπάλες – κάτι που έχει απαγορεύσει το Ισραήλ να υπάρχει στην Γάζα – και δεκάδες περιστέρια από την Άνδρο. Εκτός από τους ακτιβιστές είναι πάνω στο «καράβι για την Γάζα» καικοινοβουλευτικά μέλη από την Ισπανία, την Νορβηγία, την Σουηδία και την Ελλάδα. Η κρίσιμη ώρα θα είναι το Σάββατο το πρωί, που το Estelle θα συναντήσει τον ισραηλινό στόλο. Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο του 2010, στην αντίστοιχη αποστολή οι ακτιβιστές είχαν δεχθεί επίθεση από τον ισραηλινό στρατό και αρκετοί είχαν χάσει την ζωή τους. Το tvxs.gr τότε είχε βρεθεί πάνω σε ένα άλλο πλοίο του στόλου, το «Σφενδόνη», και έφερε πίσωτο μοναδικό βίντεο από την επίθεση των Ισραηλινών στο σκάφος αυτό. 
Ρεπορτάζ: Νίκος Μίχος
Την Παρασκευή στην παλαιά Πρυτανεία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, πραγματοποιήθηκε συνέντευξη Τύπου, την οποία διοργάνωσε η Πρωτοβουλία «Ένα Καράβι για την Γάζα». Ομιλητές ήταν ο Θοδωρής Δρίτσας και οΤάσος Κουράκης, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η Μάνια Παπαδημητρίου, ηθοποιός και σκηνοθέτης, η Ιωάννα Κοντούλη από τους Οικολόγους Πράσινους, ο Τάκης Πολίτης, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ο Άγγελος Χάγιος, δημοτικός σύμβουλος με την Ανταρσύα. Επίσης, μήνυμα απέστειλε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.


Ο Τάκης Πολίτης, ανέφερε ότι από το 2009 και μετά το Ισραήλ εμβολίζει ή κατάσχει τα πλοία που προσπαθούν «να σπάσουν τον παράνομο, βάσει του ναυτικού δικαίου, αποκλεισμό της Γάζας». «Η απαγόρευση της κυβέρνησης πέρυσι να απαγορεύσει να πλεύσουμε στην Γάζα μας ντροπιάζει. Ειδικά όταν ο ελληνικός λαός έχει κρατήσει φιλοπαλαιστινιακή στάση τόσα χρόνια. Πρέπει να τονίσουμε ότι ο ρόλος του Ισραήλ δεν είναι η αστυνόμευση της Ανατολικής Μεσογείου», είπε ο κ. Πολίτης.

Ο Τάσος Κουράκης παίρνοντας τον λόγο σχολίασε πως «το Υπουργείο Εξωτερικών αναγνωρίζει το δικαίωμα στο Ισραήλ να επεμβαίνει και μας λέει ότι προχωράτε με δική σας ευθύνη. Εμείς σαν κόμμα λέμε να σπάσουν οι σχέσεις με το Ισραήλ. Αύριο, που είναι η πιο κρίσιμη ημέρα του ταξιδιού τους, ας ελπίσουμε ότι θα είναι νικητές και υγιείς».

Ο κ. Κουράκης μετέφερε το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος χαιρέτισε τους θαλασσοπόρους της ειρήνης και εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση όλης της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ προς τους επιβάτες του Estelle.

O Θοδωρής Δρίτσας, ανέφερε πως «έχω δει σχόλια αναφορικά με τους κινδύνους στις διακρατικές σχέσεις. Η καμπάνια αυτή έχει δείξει ότι δεν έχει κρατικές σκοπιμότητες. Κάθε τέτοια παρέμβαση [σχόλια για διακρατικές σχέσεις] αποτελεί, η ίδια, τον κίνδυνο. Πρέπει να εξασφαλίσουμε το δικαίωμα της διπλωματίας των πολιτών».

Όταν ο κ. Δρίτσας κλήθηκε από το tvxs.gr να εκτιμήσει τον καλύτερο δυνατό τρόπο με τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να διαχειριστεί την κατάσταση, που θα προκύψει εάν – ω μη γένοιτο – συμβεί κάτι στο Estelle όπως το 2010, αρκέστηκε να πει ότι «γίνεται η προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο εμπλοκής των κρατών στις δραστηριότητες των κινημάτων και των κινητοποιήσεων σε αντίθεση με όλα αυτά τα χρόνια. Το να ζητά δηλαδή η κυβέρνηση του Ισραήλ από την ελληνική κυβέρνηση να μην επιτρέψει τον απόπλου για να μην διαταραχθούν οι διακρατικές σχέσεις, είναι παράνομο. Η αποδοχή αυτής της λογικής είναι επίσης επικίνδυνη. Το διεθνές δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι πρωτοβουλίες δεν μπορούν τα τεθούν υπό διαπραγμάτευση στο όνομα των διακρατικών σχέσεων. Είναι λειτουργίες που υπερβαίνουν αυτού του είδους τις σχέσεις και καλό θα ήταν κανείς να μην τις επικαλείται».

Η Μάνια Παπαδημητρίου, παίρνοντας τον λόγο, δήλωσε ότι «το να αγωνίζεσαι για το άδικο στην Παλαιστίνη είναι σαν να αγωνίζεσαι για το άδικο στην χώρα σου. Έτσι, τουλάχιστον, το αισθάνομαι εγώ. Θα σταθώ στο πλευρό των αγωνιστών για να υπάρξει κάποια μέρα καλύτερος κόσμος».

Στο πλευρό των αγωνιστών αυτών τίθενται και οι Οικολόγοι Πράσινοι, οι οποίοι, όπως μετέφερε η Ιωάννα Κοντούλη, θα επιμένουν μέχρι «να σταματήσει αυτό το κατάφωρο έγκλημα. Η αλληλεγγύη, η ανθρωπιά, η ελευθερία είναι αξίες αδιαπραγμάτευτες και αποτελούν το πολύτιμο φορτίο του Estelle».

Ο Άγγελος Χάγιος, είπε ότι «και μόνο που η ελληνική αποστολή βρίσκεται πάνω στο σκάφος αποτελεί μια νίκη. Είναι μια απάντηση του κινήματος στην απόφαση και αυτής και της προηγούμενης κυβέρνησης να συνταχθούν στο πλευρό του Ισραήλ, που πραγματοποιεί αυτές τις πράξεις εις βάρος της Παλαιστίνης. Χρωστάμε στον παλαιστινιακό λαό, που ήταν αλληλέγγυος στον δικό μας αντιδικτατορικό αγώνα».

Τα μηνύματα από το Estelle


Η ελληνική αποστολή στο Estelle αποτελείται από τους Βαγγέλη Διαμαντόπουλο, και τον Δημήτρη Κοδέλα, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ, τον Βαγγέλη Πίσια, συντονιστή της αποστολής, τον Λουκά Σταμέλλο και τον Μιχάλη Τικτόπουλο, μέλη της Γραμματείας της Πρωτοβουλίας «Ένα Καράβι για την Γάζα».

Την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου, ο Βαγγέλης Διαμαντόπουλος ανακοίνωσε, σχετικά με την συμμετοχή του στην αποστολή, ότι «οι αγώνες του Ελληνικού και του Παλαιστινιακού λαού συνδέονται με τον αγώνα ενάντια στην πολιτική και οικονομική κατοχή, για κοινωνική δικαιοσύνη, για ελευθερία, για ειρήνη. Είναι κοινοί αγώνες που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της περιφέρειας μας ως κομμάτι ενός κοινού προβλήματος, ενάντια στις τυχοδιωκτικές επιδιώξεις των ισχυρών της γης, στα συμφέροντα των πολυεθνικών και στα πρόθυμα να θυσιάσουν τους λαούς τους κράτη-χωροφύλακες και κυβερνήσεις στην περιοχή μας.

Καθήκον μου είναι να στηρίζω κάθε δίκαιο αγώνα, όπως του λαού της Παλαιστίνης, για λόγους που αφορούν άμεσα εμάς τους ίδιους, για λευτεριά και δικαιοσύνη. Πλέουμε προς τη λωρίδα της Γάζας για να σπάσουμε το εμπάργκο του Ισραήλ, για να στηρίξουμε των αγώνα των Παλαιστίνιων, για να στηρίξουμε τους αγώνες των λαών στην Ευρώπη και στον κόσμο. Με τον ίδιο τρόπο που χρόνια τώρα ο ελληνικός λαός βρίσκεται πλάι στον Παλαιστινιακό, βρίσκομαι κι εγώ παρόν στους αγώνες του λαού της πόλης μας, όπως στο πλάι σας βρίσκεται και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και κάθε προοδευτικός πολίτης.
Όλοι μαζί, συνεχίζουμε τον κοινό μας αγώνα σε κάθε μέτωπο, μέχρι την ανατροπή των καταπιεστικών καθεστώτων, και την λευτεριά και φιλία των λαών. Η ζεστασιά της αλληλεγγύης των κοινωνιών και των λαών είναι η μόνη που μπορεί να λιώσει τους πάγους των μνημονίων και των αποκλεισμών».

Την ίδια ημέρα, και ο Δημήτρης Κοδέλας έστειλε μήνυμα μέσω βίντεο.



Την Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου, η Πρωτοβουλία έλαβε την αναφορά της ελληνικής ομάδας του πλοίου.

«Την Τρίτη 16 Οκτωβρίου στις 12 το μεσημέρι, η Ελληνική αποστολή επιβιβάστηκε στο ιστιοφόρο Estelle. Το ιστορικό αυτό τρικάταρτο καράβι, αφού ταξίδεψε στον Ατλαντικό και τη Δυτική Μεσόγειο επί δύο μήνες, διέπλευσε τις μέρες αυτές τις Ελληνικές θάλασσες και κατευθύνεται προς την θάλασσα της Παλαιστίνης. Η επιβίβαση της αποστολής στο ιστιοφόρο Estelle πραγματοποιήθηκε εν πλω, στα διεθνή ύδατα, 12 μίλια νότια της Κρήτης, στ' ανοιχτά της ακριτικής νήσου Γαύδου», αναφέρεται στην επιστολή.

Το Estelle μεταφέρει είδη πρώτης ανάγκης, ιατρικά όργανα, δεκάδες περιστέρια από την Άνδρο, όπως και μπάλες και είδη θεάτρου που έχουν απαγορευτεί από το Ισραήλ να κυκλοφορούν στην Γάζα. Στο πλοίο επιβαίνουν καιτρεις Ισραηλινοί πολίτες.

Την Πέμπτη το Ισραήλ απαίτησε από τον ΟΗΕ να σταματήσει την αποστολή του Estelle.

«Οι συμμετέχοντες στο εγχείρημα του Estelle γνωρίζουν τις μεθόδους προπαγάνδας των κατοχικών κυβερνήσεων και ιδιαίτερα την επίκληση λόγων “εθνικής ασφάλειας”. Για τον λόγο αυτό η αποστολή του Estelle αντιστρέφει την Ισραηλινή υπαγόρευση προς τον ΟΗΕ και διατυπώνει την πρόταση προς αυτόν, εφ' όσον το κρίνει σκόπιμο, για έλεγχο του φορτίου του πλοίου και σε δημόσια καταγραφή του. Για να αναιρεθεί το ψέμα και να καταδειχθεί η αλήθεια. Σήμερα Πέμπτη 18 Οκτώβρη, ημέρα που ο Ελληνικός λαός δοκιμάζει τις αγωνιστικές του αντοχές ενάντια στα σκληρά μέτρα που του επιβάλλονται, η Ελληνική αποστολή κομίζει στην Παλαιστίνη το μήνυμα του για Αλληλεγγύη και Ελευθερία. Το Estelle συνεχίζει το ταξίδι προς τον τελικό του προορισμό με προβλεπόμενη ημέρα άφιξης το Σάββατο 20 Οκτωβρίου», σχολιάζει η ελληνική ομάδα του πλοίου στην επιστολή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: