Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Η ρευστότητα στην αγορά και άλλα παραμύθια"

Ρένα Παυλάκη - Διακίδη
Η δόση εγκρίθηκε και ο πρωθυπουργός επανέλαβε το ίδιο παραμύθι που εδώ και τρία χρόνια, μετά από κάθε δόση, διηγούνται τρεις διαδοχικές κυβερνήσεις στους Έλληνες πολίτες. Από τον Παπανδρέου ως το Σαμαρά.
Όπως είπε, μαζί με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θα αποκατασταθεί η ρευστότητα, θα δοθούν δάνεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και θα αντιμετωπιστεί η ανεργία.
Τελικά, ποιός από τους δύο λέει ψέματα;
Ο Σαμαράς ή ο Προβόπουλος; Μάλλον ο πρώτος, δεδομένου ότι αυτά που είπε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, τα έχουν πει και οι Τράπεζες πριν απ’ αυτόν όπως και ο ΣΕΒ
Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος, παρουσιάζοντας την Ενδιάμεση Εκθεση για τη Νομισματική Πολιτική του 2012 στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, υποστήριξε ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν πρόκειται να οδηγήσει ευθύγραμμα σε αύξηση της ρευστότητας στην αγορά.
Έτσι, χάλασε την ωραία σούπα που τόσες μέρες τώρα σερβίρουν ο Σαμαράς, ο Βενιζέλος, ο Κουβέλης, ο Στουρνάρας.
Όλοι αυτοί που υποστηρίζουν πως πλέον «αρχίζει η ανάπτυξη». Μόλις έρθουν τα δισεκατομμύρια της δόσης, θα πλημμυρίσει η αγορά από χρήμα, θ’ αρχίσουν τα εργοστάσια να παράγουν, τα μαγαζιά να γεμίζουν τα ράφια τους, τα μηχανήματα να φτιάχνουν οδικούς άξονες και πάει λέγοντας. Και μάλιστα, ο Προβόπουλος τους χάλασε τη σούπα μια μέρα πριν παρθεί η τελική απόφαση
για τη δόση από το Eurogroup και το ΔΝΤ, μετά και την ολοκλήρωση της διαδικασίας επαναγοράς μέρους του χρέους. Με όσα είπε θόλωσε τους πανηγυρισμούς που ετοίμαζαν τα επιτελεία της συγκυβέρνησης.
Το πρώτο που λέει ο Προβόπουλος, διαψεύδοντας ευθέως τον Στουρνάρα που έλεγε ότι όλη αυτή η ρευστότητα θα πέσει στην αγορά, είναι πως τα χρήματα της ανακεφαλαιοποίησης δεν έχουν καμιά σχέση με τη ρευστότητα, δηλαδή με τα δάνεια που χορηγούν οι τράπεζες σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Τα χρήματα της ανακεφαλαιοποίησης θα χρησιμοποιηθούν για να κλείσουν οι τράπεζες τις «μαύρες τρύπες» τους, ενώ η αύξηση του δανεισμού στην εσωτερική αγορά συναρτάται αποκλειστικά με το σύνολο των καταθέσεων που θα έχουν στη διάθεσή τους οι τράπεζες.

Ο Προβόπουλος εκφράζει μια ευχή. Ελπίζει, όπως χαρακτηριστικά είπε, ότι οι ελληνικές
τράπεζες θα γίνουν ελκυστικές, θα προσελκύσουν καταθέτες και με την αύξηση των καταθέσεων θα μπορέσουν ν’ αυξήσουν και τη ρευστότητα που οι ίδιες θα χορηγήσουν στην αγορά.
Αυτό είναι ένα σχήμα που στηρίζεται όχι σε αυστηρά υπολογισμένες υποθέσεις εργασίας, αλλά σε ευχολόγια που υπηρετούν πολιτικές σκοπιμότητες. Απλά, ο Στουρνάρας και το τρίο της συγκυβέρνησης φλομώνουν τον ελληνικό λαό με ψέματα για την ανάπτυξη που θα ξεκινήσει ορμητικά από το 2013, ενώ ο Προβόπουλος εμφανίζεται συγκρατημένος και μιλά για «λίγο-λίγο, σταδιακά ». Τι θα γίνει, όμως, «λίγο-λίγο, σταδιακά»; Θα καταφέρουν οι τράπεζες «να επαναπροσεγγίσουν τις διεθνείς αγορές κεφαλαίου». Δηλαδή, για να μπορέσουν οι τράπεζες να «ανοιχτούν» σε χορήγηση δανείων, θα πρέπει να μπορέσουν να δανειστούν οι ίδιες από τη διατραπεζική αγορά, δυνατότητα την οποία θα αποκτήσουν σε κάποιο απροσδιόριστο μέλλον, «λίγο-λίγο, σταδιακά», όπως λέει ο Προβόπουλος.
Αλλά ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι οι τράπεζες θελήσουν να ανοίξουν τις κάνουλες του δανεισμού. Ποιούς θα δανείσουν;
Τους εξαθλιωμένους οικονομικά πολίτες που μετά βίας επιβιώνουν ή τις επιχειρήσεις που βάζουν λουκέτο η μια πίσω από την άλλη;
Ας μην κοροϊδευόμαστε λοιπόν. Κι αν εκείνοι νομίζουν ότι μπορούν να το κάνουν, εμείς μέχρι πότε θα το επιτρέπουμε;
grafida.net

Δεν υπάρχουν σχόλια: