Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2013

Τρίμηνο - φωτιά κατ' επιταγήν της τρόικας

Υπηρεσίες προς τον πολίτη, ομαλή στοιχειώδης λειτουργία του κράτους, φορολογούμενοι και ειδικά οικογενειάρχες με παιδιά και ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά και εισοδήματα συνταξιούχων και μισθωτών, θα δεχθούν μια άνευ προηγουμένου επίθεση από την οικονομική πολιτική που θα ασκηθεί το 2013. 
 Η τρόικα και οι αγορές επέβαλαν μάλιστα στην Αθήνα τον όρο να δώσει τα “διαπιστευτήρια” της πολιτικής της για τη νέα χρονιά από τις πρώτες κιόλας ημέρες.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι χρήματα που εδικαιούτο η Ελλάδα ήδη από πέρυσι θα δοθούν σταδιακά -σε τρεις δόσεις- το πρώτο φετινό τρίμηνο, με προφανή τη σκοπιμότητα να πυκνώσουν οι τετριμμένοι πλέον εκβιασμοί που επαναφέρουν “copy paste” τις παραμονές των δόσεων οι δανειστές, η κυβέρνηση και το μνημονιακό μπλοκ: “λήψη μέτρων για αποδέσμευση δόσης”.
Μέσα στις 90 ημέρες που τρέχουν, η κυβέρνηση θα πρέπει να φέρει ακόμη σε πέρας 5 προαπαιτούμενες δράσεις ώστε να εκταμιευθούν και τα υπόλοιπα 18,2 δισ. ευρώ από τη δόση του δανείου της τρόικας, να "τρέξει" την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά και να εξαπολύσει ακόμη ένα νεοφιλελεύθερο εργασιακό πογκρόμ, αρχής γενομένης από την υπαγωγή 6.250 υπαλλήλων του Δημοσίου σε καθεστώς διαθεσιμότητας και την ενεργοποίηση του νέου συστήματος καθορισμού του κατώτατου μισθού από το τέλος του πρώτου τριμήνου.

Όλο αυτό το πακέτο θα επιβαρύνει την ήδη κακή κατάσταση της οικονομίας και ειδικά τη συνεχιζόμενη ύφεση και την έκρηξη της ανεργίας. Ακόμη χειρότερα, η τρόικα εσωτερικού δεσμεύθηκε να φέρει σε πέρας τις ανέφικτες προβλέψεις του αναθεωρημένου μνημονίου αναλαμβάνοντας το ρίσκο ότι εφεξής οι όποιες αποκλίσεις θα συνεπάγονται αυτόματη επιβολή νέων μέτρων.
Πιο αναλυτικά, το τοπίο της οικονομίας για το πρώτο τρίμηνο του 2013 αναμένεται σε γενικές γραμμές ως εξής:

Αυξημένη παρακράτηση σε μισθωτούς και συνταξιούχους
Στο τρίμηνο που ξεκινά σήμερα, η οικονομική πολιτική θα γίνει πρώτα απ' όλους αισθητή λόγω της νέας αυξημένης παρακράτησης στους οικογενειάρχες: η κατάργηση του πρόσθετου αφορολογήτου των 2.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα παιδιά και κατά 3.000 ευρώ για το τρίτο και κάθε επόμενο τέκνο φέρνει μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις.
Όμως και πολλές ακόμη εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι θα τύχουν μεγαλύτερης κράτησης φόρου από την εκκαθάριση των λογιστηρίων επιχειρήσεων και ασφαλιστικών ταμείων ήδη από την μισθοδοσία του Ιανουαρίου παίρνοντας πρόγευση του τι θα επακολουθήσει μετά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων του 2014.

Ιδιωτικοποιήσεις με συνοπτικές διαδικασίες
Το δεύτερο μέτωπο στο οποίο αναμένεται να γίνει νωρίς αντιληπτή η οικονομική πολιτική είναι το πρόγραμμα εκποίησης του κρατικού πλούτου. Το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) σχεδιάζει να πιάσει δουλειά με εντατικούς ρυθμούς από τις επόμενες κιόλας ημέρες με στόχο τουλάχιστον μία ιδιωτικοποίηση κάθε εβδομάδα, καθώς το Μνημόνιο 3 προβλέπει την έναρξη διαδικασιών για συνολικά 10 αποκρατικοποιήσεις μέσα στο πρώτο τρίμηνο.
Έτσι μέσα στους επόμενους τρεις μήνες πρόκειται να προχωρήσουν οι διαδικασίες εκποίησης για ΟΔΙΕ, ΕΛΤΑ, ΕΛΒΟ, ΕΥΑΘ, ΛΑΡΚΟ και ΕΑΣ, αλλά και να συναφθούν οι συμβάσεις για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, των μικρών λιμένων και των μαρίνων, καθώς και των περιφερειακών αεροδρομίων. Παράλληλα, πρόκειται να ξεκινήσει και μια ανάλογη διαδικασία για ομάδα συνολικά 40 ακινήτων που θα μεταφερθούν άμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ. Στην ομάδα αυτή συμπεριλαμβάνονται και εκατοντάδες επιμέρους ακίνητα, όπως εκείνα που κατέχει το υπουργείο Πολιτισμού στη μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, στην Πλάκα κ.λπ.
Στο ίδιο πρόγραμμα εντάσσονται ακόμη η εκχώρηση έξι μονάδων του Ξενία, όπως επίσης και η εκχώρηση του Αστέρα Βουλιαγμένης που διαχειρίζεται σήμερα η Εθνική Τράπεζα. Σημειώνεται, ότι, βάσει του επικαιροποιημένου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, το ΤΑΙΠΕΔ πρέπει να αντλήσει έσοδα 2,5 δισ. ευρώ το 2013, τα περισσότερα από κάθε άλλη χρονιά μέσα στην περίοδο 2013 - 2016, με την κυβέρνηση να προσδοκά ουσιαστική συμμετοχή στα έσοδα αυτά από ΟΠΑΠ, ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ και Ελληνικό.
Ο ΟΠΑΠ προσδοκάται να αποδώσει έσοδα 800 εκατ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο, η ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ 700 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο και το Ελληνικό 500 εκατ. ευρώ το τέταρτο, με τα υπόλοιπα προβλεπόμενα έσοδα να προέρχονται από Κρατικά Λαχεία, IBC (για το τμήμα που δεν έχει καταβληθεί) από Αφάντου, Κασσιόπη κ.λπ.
Και μπορεί ο εισπρακτικός στόχος για τη νέα χρονιά να ανέρχεται στα 2,5 δισ. ευρώ, όμως, εάν τα έσοδα είναι επί δύο συνεχόμενα τρίμηνα χαμηλότερα λόγω καθυστερήσεων, τότε αυτομάτως η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει πρόσθετες περικοπές δαπανών της γενικής κυβέρνησης, με ανώτατο όριο το 1 δισ. ευρώ ετησίως.
Αναφορικά με τα ακίνητα του Δημοσίου, πρόσφατα ξεκίνησε η διαδικασία πώλησης έξι από αυτά στο εξωτερικό, ενώ σύντομα αναμένεται και η προκήρυξη πώλησης και επαναμίσθωσης (sale and lease back) άλλων 28.
Για να “διαφημίσει” τις ιδιωτικοποιήσεις, ο πρωθυπουργός ξεκινά περιοδεία, αρχής γενομένης από το συνέδριο της γερμανικής εφημερίδας Die Welt στο Μόναχο την ερχόμενη τρίτη, και στη συνέχεια θα επισκεφθεί το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός και το Κατάρ.

Προαπαιτούμενα για τις δόσεις
Η αποδέσμευση των τριών μηνιαίων δόσεων από τον EFSF προς την Ελλάδα αναμένεται να γίνει με τους συνήθεις εκβιασμούς των δανειστών για τις εξής προαπαιτούμενες παρεμβάσεις:
Πρώτον, για τη δόση του Ιανουαρίου (9,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7,2 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών) η οποία αναμένεται να απασχολήσει το Eurogroup της 21ης Ιανουαρίου:
1. Ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου.
2. Αυξήσεις στα τιμολόγια των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος (προφανώς για να μπορούν όταν μπουν ιδιώτες στον κλάδο να εμφανιστούν πιο... “ανταγωνιστικοί”) σε τρεις φάσεις (Ιανουάριο, Μάρτιο και Ιούνιο).
Δεύτερον, για τη δόση του Φεβρουαρίου (2,8 δισ. ευρώ): Επικαιροποίηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος με τη θέσπιση τριετούς πλαφόν για τις δαπάνες κάθε τομέα του κράτους.
Τρίτον, για τη δόση του Μαρτίου (2,8 δισ. ευρώ):
1. Πλήρες σχέδιο αναζήτησης των "στόχων" για αποχωρήσεις στα υπουργεία και στους φορείς του Δημοσίου, με βάση το γνωστό σχέδιο αποχωρήσεων και καθορισμός τριμηνιαίων στόχων για τις αποχωρήσεις έως το τέλος του 2014.
2. Αναθεώρηση των τιμών των φαρμάκων. Ακόμη εκκρεμεί και η υποχρέωση ανάληψης καθηκόντων από γενικό γραμματέα Εσόδων.

Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών
Καθ' όλη την διάρκεια του 1ου τριμήνου του 2013 θα τρέχουν οι διεργασίες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

“Φέσια” στους ιδιώτες
Φιάσκο αποδείχθηκε η περιβόητη ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας με ρευστότητα, αφού μόλις το 3% της δόσης προορίσθηκε γι' αυτήν. Όμως, με βάση τις δημοσιονομικές υποχρεώσεις του τριμήνου, είναι λίαν αμφίβολο εάν η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μια ουσιαστική και όχι “τύποις” επιλεκτική αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών προς τους ιδιώτες. Η ίδια έχει υποσχεθεί την καταβολή 3,5 δισ. ευρώ αθροιστικά έως το τέλος του τριμήνου, πληρώνοντας χιλιάδες συνταξιούχους του Ταμείου Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων, πολίτες και επιχειρήσεις που δεν έχουν λάβει τις επιστροφές φόρων που δικαιούνται, φαρμακοποιούς, προμηθευτές του Δημοσίου κ.λπ.
Εντός του 2013 προβλέπεται να τεθούν σε διαθεσιμότητα 25.000 υπάλληλοι, εκ των οποίων οι 6.250 πρέπει να υπαχθούν στο εν λόγω καθεστώς το 1ο τρίμηνο του έτους. Οι συγχωνεύσεις και οι καταργήσεις οργανισμών πρέπει να συνεχιστούν τη νέα χρονιά.

Ομηρεία των ΟΤΑ
Υπό καθεστώς αυστηρού ελέγχου τίθενται και οι δήμοι. Απόκλιση από τους στόχους επί δύο συνεχόμενα τρίμηνα θα οδηγεί τους ΟΤΑ σε Πρόγραμμα Εξυγίανσης με μέτρα όπως: αύξηση εσόδων από φόρους και τέλη, αύξηση του ανώτατου συντελεστή επιβολής του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας, υποχρεωτικές μετατάξεις προσωπικού.

Παναγόπουλος Θάνος-ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: