Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

Η νεολαία εξεγείρεται και διεκδικεί

* 1,2 εκατομμύρια πολίτες στους δρόμους της Βραζιλίας

Πάνω από ένα εκατομμύριο κόσμου διαδήλωσε την περασμένη βδομάδα στη Βραζιλία διεκδικώντας να καταπολεμηθεί η διαφθορά και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής με μείωση των ανισοτήτων. Δύο νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες είναι ο απολογισμός της εξέγερσης της μεσαίας τάξης στη Βραζιλία.
Τουλάχιστον ένα εκατομμύριο πολίτες κατέκλυσαν τους δρόμους 80 πόλεων της Βραζιλίας την περασμένη βδομάδα. Αφορμή στάθηκε η αύξηση των εισιτηρίων στα δημόσια μέσα μεταφοράς κατά 7 λεπτά του ευρώ, απόφαση που αποσύρθηκε λίγες μέρες μετά το ξέσπασμα των μαζικών διαδηλώσεων από τους δημάρχους του Σάο Πάολο και του Ρίο ντε Τζανέιρο, οι οποίοι ανακοίνωσαν μάλιστα μείωση.

Το «κίνημα της σαλάτας», όπως ονομάστηκε επειδή δεκάδες διαδηλωτές έχουν συλληφθεί γιατί κουβαλούν ξύδι προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα δακρυγόνα, έχει πάρει χαρακτήρα εξέγερσης διεκδικώντας δημόσια δωρεάν παιδεία και υγεία και καταγγέλλοντας τη διαφθορά και την ανάληψη της διοργάνωσης του Μουντιάλ και των επόμενων Ολυμπιακών Αγώνων. Δύο νεκροί, 120 τραυματίες και εκατοντάδες συλλήψεις είναι ο μέχρι τώρα απολογισμός των διαδηλώσεων, με την Πρόεδρο της χώρας Ντίλμα Ρουσέφ να δηλώνει σε διάγγελμά της πως «δεν θα επιτρέψει μια μικρή βίαιη μειονότητα να καταπατήσει ένα δημοκρατικό και ειρηνικό κίνημα» ζητώντας συνάντηση «με τους ηγέτες των ειρηνικών διαδηλώσεων, τους εκπροσώπους των οργανώσεων νεολαίας, τα συνδικάτα, τα εργατικά κινήματα, και τις λαϊκές οργανώσεις». Η Ντίλμα Ρούσεφ πρόσθεσε ακόμα ότι «προτίθεται να αφιερώσει το σύνολο των εσόδων από το πετρέλαιο στην υγεία και την παιδεία», ενώ υπερασπίστηκε τις δαπάνες για τη διοργάνωση του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, οι οποίες καλύφθηκαν κατά 90% από το δημόσιο ταμείο.
Τον αιφνιδιασμό του στις αντιδράσεις του λαού δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Προεδρίας, Γκιλμπέρτο Καρβάλιο, σε επιτροπή του Κογκρέσου τονίζοντας ότι «εάν δεν δείξουμε ευαισθησία θα βρεθούμε στη λάθος πλευρά της Ιστορίας» και καταλήγοντας: «Τα αιτήματα των διαδηλωτών είναι θεμιτά. Η κυβέρνηση πρέπει να έχει τη γενναιότητα να το παραδεχθεί».

Χώρα των ανισοτήτων

Πάντως το κίνημα παίρνει χαρακτήρα αντικυβερνητικό, ενώ αναδεικνύονται τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα: Η Βραζιλία, παρά τα προγράμματα οικογενειακών επιδομάτων που εφαρμόστηκαν τα τελευταία 14 χρόνια, παραμένει η χώρα με τις περισσότερες ανισότητες και κοινωνικές αντιθέσεις. Συγκεκριμένα, στη Βραζιλία το χάσμα των εισοδημάτων είναι τεράστιο με τους πλούσιους να κερδίζουν 50 φορές περισσότερα από ό,τι οι φτωχοί. Ακόμα καταγράφεται το υψηλότερο ποσοστό φορολόγησης εκτός χωρών ΟΟΣΑ (36% του ΑΕΠ), ενώ το 31% του πληθυσμού, δηλαδή 55 εκατομμύρια πολίτες, ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Μάλιστα, το 12,8% του πληθυσμού, δηλαδή 18 εκατομμύρια άνθρωποι, είναι αναλφάβητοι, παρότι από το 2000 έως το 2011 ο αριθμός των φοιτητών διπλασιάστηκε, ενώ στις φτωχές και υποβαθμισμένες ανατολικές περιοχές 44,2 παιδιά στα 1.000 πεθαίνουν πριν γίνουν ενός έτους. Τέλος, η πρώτη αιτία θανάτου στις ηλικίες 15-24 στις υποβαθμισμένες αστικές περιοχές είναι ο φόνος.

Η εξέγερση της μεσαίας τάξης

Το κίνημα δυσαρέσκειας στη χώρα έχει ξεκινήσει από το 2011, οπότε εμφανίστηκε η «διαδήλωση του μπάρμπεκιου». Αφορμή στάθηκε η ακύρωση κατασκευής σταθμού μετρό στην Ιγιενόπολις, επειδή οι πλούσιοι κάτοικοι της περιοχής είχαν συλλέξει υπογραφές ότι το μετρό «θα οδηγούσε στην άφιξη ναρκομανών και ζητιάνων με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της περιοχής». Ο δημοσιογράφος Ντανίλο Σαράιβα απεύθυνε διαδικτυακό κάλεσμα σε μπάρμπεκιου, έξω από το εμπορικό κέντρο της περιοχής, ενάντια στο «ελιτίστικο ύφος της συνοικίας». Εμφανίσθηκαν 1.000 άτομα. Έκτοτε έχουν οργανωθεί μπάρμπεκιου ενάντια στην αστυνομική βία προς τους χρήστες ναρκωτικών, την ομοφοβία, την υποβάθμιση των γειτονιών, την κακή κατάσταση στα σχολεία.
Ο κύριος όγκος των διαδηλωτών προέρχονται από τη νεολαία και τη νέα μεσαία τάξη που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια [το 2009 ήταν η πρώτη χρονιά που περισσότεροι από τους μισούς βραζιλιάνους μπορούσαν να χαρακτηρισθούν μέλη της μεσαίας τάξης]. Διεκδικούν υποδομές, κράτος και δημοκρατία, δημόσιες υπηρεσίες και πρόσβαση στην υγεία και την παιδεία. Οι νέοι είναι πλέον στους δρόμους και διεκδικούν ό,τι στερήθηκαν ως παιδιά ή στερήθηκαν οι γονείς τους. «Η χώρα μας είναι διεφθαρμένη. Υγεία, ανεργία, παιδεία, όλα πάνε λάθος», δηλώνει φοιτήτρια από το Σάο Πάολο. «Κουραστήκαμε να μένουμε απαθείς στη διαφθορά. Το διαδίκτυο μας αφύπνισε», τονίζει άλλος φοιτητής. «Κανείς δεν είναι ενάντια στο Μουντιάλ. Όμως, μοιάζει υπερβολή η διοργάνωσή του από μια χώρα που αντιμετωπίζει τόσα προβλήματα φτώχειας», είπε άνεργη από το Ρίο ντε Τζανέιρο. «Δεν θα σταματήσουμε να παλεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Πρέπει όλος ο κόσμος να μάθει τι συμβαίνει στη χώρα μας», προσθέτει φοιτητής από τη Μπραζίλια. Οι διαδηλώσεις στη Βραζιλία συνεχίζονται και η νέα γενιά μοιάζει αποφασισμένη να διεκδικήσει όσα ποτέ δεν έζησε και είδε πλέον ότι μπορεί να τα αποκτήσει.

Ιωάννα Διαλεισμά
ΕΠΟΧΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: