Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Δώρο στους καναλάρχες και το ψηφιακό

Με την ΕΡΤ εκτός παιχνιδιού, τα παίρνουν όλα με μια ζαριά.
Του Ηλία Σταθάτου
Οι διαστάσεις της διαπλοκής του πολιτικού συστήματος με τους καναλάρχες καθίστανται όλο και περισσότερο προφανείς, με αφορμή την απόπειρα «λουκέτου» στην ΕΡΤ. Ένα ακόμη δώρο πρόσφερε η κυβέρνηση στα ιδιωτικά κανάλια, καθώς έθεσε την ΕΡΤ εκτός του ψηφιακού τηλεοπτικού «παιχνιδιού». Πιο συγκεκριμένα, στις 30 Ιουνίου πρόκειται να προκηρυχθεί διαγωνισμός για την ανάδειξη των παρόχων του ψηφιακού τηλεοπτικού δικτύου, στο πλαίσιο της πλήρους μετάβασης από την αναλογική στην ψηφιακή τηλεόραση.
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις όμως, η διαδικασία προχωρά με την ΕΡΤ να μην μπορεί να πάρει μέρος, αφού η κυβέρνηση αποφάσισε εν μια νυκτί να την κλείσει.
Γιατί, όμως, αυτή η μεθόδευση; Απάντηση σε αυτό το ερώτημα έδωσε την Πέμπτη, 13 Ιουνίου ο απολυμένος ήδη από τον Μάιο πρώην τεχνικός διευθυντής της ΕΡΤ, Νίκος Μιχαλίτσης, ο οποίος στην «ελεύθερη ΕΡΤ των εργαζομένων» κατήγγειλε ότι πίσω από το κλείσιμο της ΕΡΤ Α.Ε. βρίσκεται προσπάθεια ανάθεσης όλων των ψηφιακών σημάτων πανελλαδικής εμβέλειας στην Digea, το consortium που έφτιαξαν τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια Mega, Star, AΝΤ1, Alpha, Σκάι και Μακεδονία TV.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «Το κλείσιμο της ΕΡΤ θα προσφέρει την ευκαιρία σε αυτήν την κυβέρνηση να ελέγξει όλο το τηλεοπτικό τοπίο. Δηλαδή, από τη μία να δημιουργήσει ένα κακέκτυπο μιας παλιάς ΥΕΝΕΔ στην ΕΡΤ. Από την άλλη, θα ήθελα να πω ότι υπάρχει σε εξέλιξη μια διαβούλευση για την αδειοδότηση των παρόχων δικτύου, δηλαδή αυτών που θα πάρουν τις συχνότητες στο δίκτυο […]. Είναι ένας διαγωνισμός που έχει φωτογραφικές διατάξεις, για να πάρει μονοπωλιακά ένας συγκεκριμένος πάροχος, που δεν μπορεί να είναι άλλος από αυτόν τον πάροχο, την Digea, όχι μόνο τις τέσσερις εθνικής εμβέλειας συχνότητες αλλά προφανώς και τις δύο που θα είχε η ΕΡΤ, τις μόνες νόμιμες μέχρι τώρα».

Θα έχουν και το δίκτυο και το περιεχόμενο

Στην καταγγελία του ο ίδιος πρόσθεσε επίσης ότι «η Digea ή αυτός που θα πάρει αυτό το μονοπώλιο, θα ελέγχει πλέον όχι μόνο τους παρόχους περιεχομένου (σ.σ. τα τηλεοπτικά κανάλια), γιατί είναι οι ίδιοι πάροχοι περιεχομένου και θα γίνουν και πάροχοι δικτύου για δεκαπέντε χρόνια». Η Digea είναι ένα consortium των έξι μεγαλύτερων ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών. «Οι ίδιοι λοιπόν που ελέγχουν αυτή τη στιγμή το τηλεοπτικό τοπίο, από άποψη περιεχομένου, χωρίς να έχουν πληρώσει ποτέ και χωρίς να έχουν πάρει ποτέ νόμιμες άδειες, οι ίδιοι με φωτογραφικές διατάξεις πάνε να πάρουν (την ίδια στιγμή που καταργούν την ΕΡΤ) και τον έλεγχο του δικτύου, της εκπομπής δηλαδή. Εκτιμώ ότι το σχέδιο αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε φωνή τηλεοπτικού σταθμού θα μπορούσε να είναι ενάντια στις καταστάσεις της λιτότητας που επιβάλλονται αυτή τη στιγμή, στην ανεργία, στις μνημονιακές πολιτικές, αυτός ο τηλεοπτικός σταθμός που θα θέλει να έχει μια τέτοια γραμμή θα πρέπει να περάσει από την Digea, από τον έλεγχο δηλαδή των μεγαλοκαναλαρχών, για να πάρει άδεια εκπομπής. [...]

Αυτή τη στιγμή πάνε να ελέγξουν όχι μόνο το περιεχόμενο αλλά και την εκπομπή, να μπορεί δηλαδή να απαγορεύσει ουσιαστικά αυτός που θα ελέγχει την ψηφιακή τηλεόραση, αυτός που θα πάρει αυτήν την υπέρ-άδεια, χωρίς κανέναν ανταγωνισμό ουσιαστικά, να ελέγχει ολόκληρο το τηλεοπτικό τοπίο. Να μην μπορεί να βγει τίποτα. Αυτό συνδυάστηκε με το κλείσιμο της ΕΡΤ. Αυτά θα γίνουν μέχρι 30 Ιουνίου. Στις 30 Ιουνίου προκηρύσσεται αυτός ο διαγωνισμός με τις φωτογραφικές διατάξεις. Η ΕΡΤ δεν θα πάρει πλέον μέρος στη διαβούλευση».

Το μονοπώλιο των παρανόμων;

Εύλογα κατόπιν όλων αυτών, βουλευτές έφεραν με ερώτηση το θέμα στη Βουλή. Οι Δημήτρης Παπαδημούλης, Νίκος Βούτσης και Ζωή Κωνσταντοπούλου διαπιστώνουν στην ερώτηση που κατέθεσαν, ότι «γίνεται διαγωνισμός για πάροχο δικτύου χωρίς να έχει γίνει καθορισμός των παρόχων ψηφιακού τηλεοπτικού περιεχομένου, σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, γεγονός αποτρεπτικό για κάθε σοβαρό ενδιαφερόμενο- επενδυτή, που θα θέλει να ξέρει ποιοι θα είναι οι πελάτες-δέκτες του δικτύου του. Όλα αυτά την ίδια ώρα που οι ιδιωτικοί σταθμοί εξακολουθούν να λειτουργούν ανεξέλεγκτα, σε καθεστώς παράνομων διαδοχικών παρατάσεων των προσωρινών αδειών, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει ρυθμιστεί νόμιμα το ραδιοτηλεοπτικό πεδίο. Εξάλλου, ενώ η νομοθεσία προβλέπει να αποδίδουν στο κράτος το 2% των ακαθάριστων εσόδων τους για τη χρήση των συχνοτήτων, που αποτελούν δημόσιο αγαθό, (Ν. 3592/2007), με αλλεπάλληλες υπουργικές αποφάσεις το 2% συρρικνώνεται στο 0,1%-0,2%, παρά τα προφανή και πρωτοφανή οφέλη που αποκομίζουν επί δεκαετίες οι άνω επιχειρήσεις από τη χρήση των συχνοτήτων και τη διαφημιστική δαπάνη. […] Το κείμενο που έχει τεθεί σε διαβούλευση προβαίνει στην αδιανόητη και υπονομευτική για το δημόσιο συμφέρον αφαίρεση συχνοτήτων από την ΕΡΤ προς όφελος των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, γεγονός αυτοτελώς αντικείμενο στο Σύνταγμα».

Η μείωση των συχνοτήτων της ΕΡΤ «συνιστά ελεγκτέα ελάττωση της περιουσίας του Δημοσίου και ιδρύει ευθύνη εκείνων που την επιχειρούν», σημειώνουν οι βουλευτές στην ερώτησή τους.
left.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: