Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη «νέα ΕΡΤ»

“ Για δωράκι της κυβέρνησης στα ιδιωτικά ΜΜΕ έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας ”
Ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, η ονομαστική, φανερή ψηφοφορία που είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ επί της αρχής του νομοσχεδίου του υπ. Επικρατείας για τη Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Ίντερνετ και Τηλεόραση (ΝΕΡΙΤ). Ψήφισαν “υπέρ” 155 βουλευτές, “κατά” 104 και “παρών” 1. Τίποτε δεν τελείωσε όμως καθώς οι εργαζόμενοι αντιδρούν.
Η βουλευτής της ΝΔ, Φ. Πιπιλή, δεν ψήφισε το άρθρο 12, το οποίο αφορούσε το μεσολαβητή που θα εγκατασταθεί στη νέα δημόσια τηλεόραση. 
Για μια ακόμα φορά όπως και στο πολυνομοσχέδιο το οποίο ψηφίστηκε την Τετάρτη το βράδυ έτσι και τώρα απουσίαζε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης. Σημειώνεται ότι το ΠΑΣΟΚ προκειμένου να δικαιολογήσει τη μη παρουσία του κατά τη ψηφοφορία της Τετάρτης είχε διαρρεύσει ότι ο πρώην πρόεδρος της Βουλής απουσίασε λόγω ξαφνικής αδιαθεσίας. Ωστόσο, σήμερα το απόγευμα ο Απ. Κακλαμάνης διέψευσε τις διαρροές αυτές δηλώνοντας ότι είναι μια χαρά στην υγεία του.


Έκκληση στα κόμματα, ακόμη κι αν καταψηφίσουν το νομοσχέδιο για τη ΝΕΡΙΤ, να συμβάλλουν στην προσπάθεια για τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση και να «πείσουν τους εργαζόμενους να γυρίσουν στη δουλειά τους», απηύθυνε από το βήμα της Βουλής, ο αρμόδιος υφυπουργός Παντελής Καψής.

Νωρίτερα, ο Κωνσταντίνος Κουτσογιαννόπουλος, εισηγητής εκ μέρους της Ν.Δ., ανέφερε ενδεικτικώς ότι στόχος του νομοσχεδίου θα είναι μια νέα δημόσια τηλεόραση η οποία θα είναι αμερόληπτη, αντικειμενική, ελεύθερη και η λειτουργία της θα χαρακτηρίζεται από πλήρη διαφάνεια. Πρόσθεσε ότι η κρατική τηλεόραση «είχε μετατραπεί από ταγό της δημοκρατίας σε κέντρο ασυδοσίας». Δεν παραμέλησε δε, να εξάρει την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να προχωρήσει στις αναγκαίες, όπως τις χαρακτήρισε αλλαγές, κάτι που καμία πτέρυγα του Κοινοβουλίου «ενώ γνώριζε το πρόβλημα, δεν είχε κάνει».

«Δωράκι της κυβέρνησης» στο «σύστημα των ιδιωτικών πειρατικών ΜΜΕ» χαρακτήρισε το κλείσιμο της ΕΡΤ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Απέδωσε τη σχετική απόφαση σε λόγους εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων, αλλά και σε «ενόχληση» των κυβερνώντων από τη λειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης. «Την κλείσατε για να περάσει το μονοπώλιο της ενημέρωσης στα χρεοκοπημένα ιδιωτικά κανάλια» είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει αν έχει συνυπολογίσει το κόστος από το κλείσιμο της ΕΡΤ, από τις ρήτρες συμβολαίων και τις πάσης φύσεως αποζημιώσεις, που περιλαμβάνουν και τα ποσά που πρέπει να καταβληθούν στους εργαζόμενους. Επανέλαβε ότι η αναδιάρθρωση έπρεπε να γίνει με την ΕΡΤ εν λειτουργία.

Έκανε λόγο για αποκαλυπτική συνεδρίαση την Πέμπτη στη Βουλή, κατά την οποία συζητήθηκε και απορρίφθηκε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής. «Ό,τι είπε ο κ. Βορίδης ήταν σε συνέχεια όσων είχε δηλώσει ο κ. Πάγκαλος, ότι "η ΕΡΤ κομμούνιζε"» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέκρινε την κυβέρνηση για αντιδημοκρατική και ιδεοληπτική νοοτροπία, που απεικονίζεται στη συνολική της «πολιτική του μαύρου». Επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι συνέδεσε την παρουσία του με την ιστορία της χώρας αλλά έγινε συνιστώσα της πιο δεξιάς ΝΔ και δεν βρήκε ούτε λέξη να πει. Παράλληλα, εξέφρασε έκπληξη για τη στάση της ΔΗΜΑΡ, η οποία - όπως είπε - πήρε μια απόφαση να εγκαταλείψει την κυβέρνηση για την απόφαση του πρωθυπουργού να κλείσει την ΕΡΤ και σήμερα δεν μπορεί: «Μήπως μετανιώσατε που φύγατε;», διερωτήθηκε, απευθυνόμενος στην πτέρυγα της ΔΗΜΑΡ.

Ο υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Σταμάτης, μιλώντας αργότερα στη Βουλή, υποστήριξε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, μοιραία, θα ενέπλεκε και τον Κάρολο Παπούλια, που υπέγραψε το προεδρικό διάταγμα για το κλείσιμο της ΕΡΤ, όπως και τα μέλη του συμβουλίου αναστολών του Συμβουλίου Επικρατείας, που έδωσαν εντολή να λειτουργήσει δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας. «Καταλαβαίνετε πού μπορούσε να οδηγήσει η υπερψήφιση μίας τέτοιας πρότασης, ή ενεργείτε με μεγάλη ελαφρότητα; Πού θα οδηγηθεί ο τόπος, εκτός και αν στις προθέσεις σας είναι να ακυρώσετε την κυβερνησιμότητα της κυβέρνησης και τη συμμόρφωση θεσμικών οργάνων με την απειλή μελλοντικής δίωξης» ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο Δ. Σταμάτης απάντησε στην επίκριση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για αντιδημοκρατική νοοτροπία της κυβέρνησης, λέγοντας: «Εμείς δεν βάλαμε τανκς, δεν στείλαμε ΜΑΤ στην ΕΡΤ. Δεν θα σας κάνουμε το χατήρι. Εμείς δεν είμαστε 21η Απριλίου. Βλέπουμε καμία φορά να παραβιάζεται η έννομη τάξη μπροστά στα μάτια μας, αλλά συνυπολογίζουμε και άλλους παράγοντες, όπως την ψυχολογική φόρτιση των απολυμένων ή την πίεση από συνδικαλιστές. Και με τους τελευταίους, μην παραβγαίνετε πολλές φορές φωτογραφία, γιατί σε λίγο μπορεί να εκτεθείτε....» προειδοποίησε ο υπουργός Επικρατείας.

Ο Νίκος Βούτσης ήταν σαφής για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο: «Το δικό μας όχι στο νομοσχέδιο είναι απόλυτο. Είναι μια έκθεση ιδεών στην οποία δεν υπάρχει τίποτα συγκεκριμένο». Και σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του: «Σε αυτό το νομοσχέδιο υπάρχουν μυστικά και ψέματα, αποκρύψεις, ασάφειες, επικαλύψεις», ανέφερε ο κ. Βούτσης. Εξέφρασε έντονη αντίθεση σε ό,τι αφορά τη συγκρότηση, τη διάρκεια, τις αρμοδιότητες αλλά και τον τρόπο λειτουργίας του Εποπτικού Συμβουλίου.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος Ντόλιος τάχθηκε υπέρ του νομοσχεδίου εκφράζοντας παράλληλα την αντίθεση του κόμματός του στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την οποία προανήγγειλε ότι το κόμμα του δεν θα κυρώσει. Επιστρέφοντας δε στην κομματική γραμμή, απέδωσε «ειλικρινή διάθεση» στον αρμόδιο υπουργό για την βελτίωση όλων των παθογενειών στο σύστημα της δημόσιας τηλεόρασης.

Ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Γιάννης Δημαράς μίλησε για «σκοτεινό νομοσχέδιο που μπερδεύει σκοπίμως σχέσεις και αρμοδιότητες» αλλά και για κατασυκοφάντηση και ύβρεων κατά των εργαζομένων, ενώ αμφισβήτησε τις προθέσεις της κυβέρνησης για αντικειμενική ενημέρωση.

Ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης, υποστήριξε - μεταξύ άλλων - ότι, στο «νομοσχέδιο υπάρχουν ύποπτοι όροι που απευθύνονται σε όλο τον πληθυσμό περιλαμβάνοντας και τους μετανάστες» και τόνισε ότι «τα προγράμματα της Δημόσιας Τηλεόρασης πρέπει να απευθύνονται στους έλληνες πολίτες και στην ομογένεια και όχι στους λαθρομετανάστες». Ο Η. Κασιδιάρης καυτηρίασε τον τρόπο επιλογής του Εποπτικού Συμβουλίου, χαρακτήρισε ψευδή τα όσα υποστηρίζει η κυβέρνηση για αξιοκρατία και διαφάνεια στις προσλήψεις.

Ο ειδικός αγορητής της ΔΗΜΑΡ Γιάννης Πανούσης, υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο, το οποίο μοιάζει με «αδειανό πουκάμισο», «έχει γλώσσα δικαστηρίου» χαρακτηρίζεται από γενικές αρχές και κατευθύνσεις και δεν ξεκαθαρίζει κρίσιμα στοιχεία που μένουν ανοικτά σε ερμηνείες». «Το μαύρο στην ΕΡΤ συνιστά οιονεί λογοκρισία. Το κλείσιμο της ΕΡΤ δίνει χώρο στη «σκουπιδοτηλεόραση», επεσήμανε ο κ. Πανούσης, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι «η ΔΗΜΑΡ αναγνωρίζει την μεταρρυθμιστική απόπειρα του νομοσχεδίου του κ. Αλιβιζάτου».

Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Γιάννης Γκιόκας, υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο για την ΝΕΡΙΤ υπηρετεί τους ιδεολογικούς σκοπούς του συστήματος. «Με το νομοσχέδιο, η κυβέρνηση επιχείρησε σε να εμφανιστεί βασιλικότερη του βασιλέως για σειρά προβλημάτων που έχει η ίδια ευθύνη και τα οποία όχι μόνο δεν θα λύσει αλλά θα τα επιδεινώσει», τόνισε ο κ. Γκιόκας. Παράλληλα, έδωσε έμφαση στις προσλήψεις που θα γίνουν στη Δημόσια Τηλεόραση χαρακτηρίζοντας «φύλο συκής τα περί αξιοκρατίας». Όπως υποστήριξε, στο νέο φορέα θα εφαρμοστεί όλη η γκάμα των ελαστικών εργασιακών σχέσεων για να βρίσκονται οι εργαζόμενοι σε ομηρία, ενώ σημείωσε ότι «στο όνομα δήθεν της ανεξαρτησίας ανοίγει ο δρόμος για απαγόρευση ακόμα και της συνδικαλιστικής δράσης».
periodista 

Ενώ η συζήτηση επί του νομοσχεδίου για τη ΝΕΡΙΤ συνεχιζόταν στη Βουλή, ο υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης έκανε λόγο για κατάληψη του ραδιομεγάρου της ΕΡΤ, ενώ οι εργαζόμενοι δηλώνουν ότι θα παραμείνουν εκεί, διεκδικώντας τις θέσεις εργασίας τους.

ΠΗΓΗ: enet.gr, ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: