Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Η κυβέρνηση «χάνει την μπάλα» και στις αγορές

Του Στάθη Σχινά 
Πριν μια εβδομάδα περίπου τρεις μεγάλοι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι (Citigroup,Merrill Lynch,Mediobanka) σε εκθέσεις τους για το ελληνικό χρηματιστήριο υποστήριζαν ότι οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών αποτελούν επενδυτική ευκαιρία και ότι το potential upside( η ενδεχόμενη άνοδος των τιμών των μετοχών τους) θα κυμανθεί στο άμεσο μέλλον από 15 ως 30%.
O ένας μάλιστα εξ` αυτών(Citigroup ) υποστήριζε ότι υπάρχει ομάδα μετοχών που θα ευνοηθεί από την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ,ενώ διατύπωνε ανοιχτά την άποψη ότι οι οικονομολόγοι-συνεργάτες της είναι υπέρ του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους όπως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Τι είναι λοιπόν αυτό που 5 ημέρες μετά οδήγησε στο κραχ στο ελληνικό χρηματιστήριο και στην εκτόξευση των επιτοκίων των 10ετων ομολόγων στο 7,50 % και πλέον;
1ον. Η παραπλάνηση των πάντων από την κυβέρνηση ότι επίκειται η έξοδος της χώρας από το μνημόνιο και η διακοπή της επιτήρησης από το ΔΝΤ.

Η κατάρρευση και επισήμως (δηλώσεις Λαγκαρντ και Ντάισελμπλουμ) των κυβερνητικών φανφαρονισμών και η επιστροφή στη γνωστή "Σαμάρειο" τακτική της πλήρους υπαναχώρησης (μετά υποτίθεται τη φοβερή διαπραγμάτευση που έκανε…) εξευτέλισε την κυβέρνηση και υπονόμευσε πλήρως την αξιοπιστία της έναντι των ξένων επενδυτών οι οποίοι έχουν πλέον κάθε λόγο να θεωρούν ότι οι προβλέψεις της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι τόσο αξιόπιστες όσο οι διακηρύξεις της περί τέλους των Μνημονίων.

Οι αγορές θεώρησαν ότι θα υπάρξει επανάληψη του σεναρίου Πορτογαλίας- Ιρλανδίας που όντως εξήλθαν των Μνημονίων και τα χρηματιστήρια τους ανέβηκαν εξ` αυτού του γεγονότος,ενώ τα επιτόκια των 10ετων ομολόγων τους έπεσαν στο 2,9% για την Πορτογαλία και στο 1,7% για την Ιρλανδία.

Η διάψευση της αντίστοιχης προσδοκίας για την Ελλάδα οδήγησε σε μαζική έξοδο κεφαλαίων και συνακόλουθη κατάρρευση του χρηματιστηρίου.

2ον. Μια ακόμη γκάφα της κυβέρνησης, για τον λεγόμενο αναβαλλόμενο φόρο στις τράπεζες, συνέτεινε αποφασιστικά στην κατάρρευση της ελληνικής αγοράς.

Η κυβέρνηση με νόμο που ψήφισε προ 10 ημέρου έδωσε στις τράπεζες τη δυνατότητα να μην καταβάλλουν για πολλά χρόνια μεγάλο τμήμα ή το σύνολο των φόρων εισοδήματος που θα πρέπει να πληρώσουν στο μέλλον και να χρησιμοποιήσουν τα κεφάλαια αυτά για την πιθανή ανακεφαλαιοποίηση τους (τρίτη στη σειρά), μετά τα stress tests ,τα αποτελέσματα των οποίων ανακοινώνονται στις 26 Οκτωβρίου.

Η μέθοδος χρησιμοποιήθηκε στην Πορτογαλία,με μια μεγάλη όμως διαφορά.

Εκεί η χρήση του αναβαλλόμενου φόρου έγινε με την έκδοση ταυτοχρόνως ισόποσης άξιας μετοχών υπέρ του Δημοσίου.

Εδώ η κυβέρνηση «έκλεψε φανερά» υπέρ των τραπεζιτών και θεσμοθέτησε να τους χαρίσει ουσιαστικά 2 με 3 δις σε βάθος μερικών χρόνων.

Όμως ήρθε η ΕΚΤ μέσω της ΕΒΑ (Ευρωπαϊκη Αρχή Τραπεζικης Εποπτειας) και ζήτησε από την κυβέρνηση να αλλάξει το νόμο, δικαιώνοντας τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ που είχε ζητήσει στη Βουλή τουλάχιστον η χρήση του αναβαλλόμενου φόρου να γίνει με ταυτόχρονη αύξηση κεφαλαίου υπέρ του Δημοσίου.

Η νέα γκάφα της κυβέρνησης και οι βάσιμες φήμες ότι ήδη στο Λονδίνο οι 4 συστημικές τράπεζες αναζητούν νέα ιδιωτικά κεφάλαια, οδήγησε στην ενίσχυση της φημολογίας για αύξηση κεφαλαίου ( ανακεφαλαιοποίηση) των τραπεζών και πάλι με μονομερή συμμετοχή ιδιωτών και σε τιμές πολύ χαμηλότερες από τις τρέχουσες, κάτι που προκάλεσε το κύμα πωλήσεων .

3ον .Η γενικευμένη υποχώρηση των χρηματιστηρίων στην Ευρώπη στο χαμηλότερο σημείο του 8μηνου λόγω της σύγκρουσης Γαλλίας –Γερμανίας στο θέμα των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και η εντεινόμενη απειλή ύφεσης στην Ευρωζώνη

Η πολιτική αβεβαιότητα ως προς τις πολιτικές εξελίξεις επηρεάζει βεβαίως την ελληνική αγορά,όμως αυτό ίσχυε και πριν μια,δυο τρεις,τέσσερις εβδομάδες…

Έξαλλου τα γκάλοπ που έδιναν θεαματική διαφορά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ ήταν γνωστά από τα μέσα Σεπτεμβρίου και οι αναλυτές βαθμιαία ενσωμάτωναν τις πιθανές πολιτικές εξελίξεις στις αναλύσεις τους για τις αγορές…

Είναι φανερό κατά συνέπεια ότι η κυβέρνηση χάνει την μπάλα και στις αγορές…Και οι κραυγές Βούλτεψη και λοιπών τρομολάγνων είναι απλός άναρθρες…

stokokkino.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: