Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Η πόλωση κοστίζει ακριβά

Σκηνικό ακραίας πόλωσης συντηρεί η κυβέρνηση, ενώ πληθαίνουν τα σημάδια κατάρρευσης, που παραπέμπουν σε εποχές της κρίσιμης διετίας 2010-2011. Το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης μεταξύ συγκυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ χτυπά κόκκινο και η ανταλλαγή ακραίων χαρακτηρισμών οδηγεί σε ραγδαία όξυνση του πολιτικού κλίματος.
Η τακτική εκφοβισμού των πολιτών επαναλαμβάνεται, καθώς το μέγαρο Μαξίμου αδυνατεί να απαντήσει στη δημοσκοπική επέλαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί την πρωτοβουλία των κινήσεων και ως μόνη επιλογή της Ν.Δ. φαίνεται η μετωπική αντιπαράθεση, σε μια προσπάθεια επανασυσπείρωσης του εκλογικού της ακροατηρίου.
Σε αυτό το σκηνικό, οι δανειστές στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι ίδιοι επιθυμούν να διατηρήσουν υπό τον πλήρη έλεγχό τους τη χώρα. Βερολίνο, Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον έχουν έτοιμο σχέδιο για την επόμενη μέρα του Μνημονίου, που θα αντικατασταθεί με «προληπτική πιστωτική γραμμή» και θα συνοδεύεται με νέους όρους και νέα εποπτεία.

Στο εκρηκτικό πολιτικό κλίμα προστέθηκε και η βουτιά στο Χρηματιστήριο κατά 5,7%, ενώ η αναταραχή στις αγορές αποτυπώθηκε στην απόδοση του 10ετούς ομολόγου, που ξεπέρασε το 7% πρώτη φορά από τον περασμένο Μάρτιο. Ενδείξεις, που διαβάζονται από την αγορά ως δημοσιονομικός εκτροχιασμός.

Η προσπάθεια καθησυχαστικών απαντήσεων από την πλευρά κυβερνητικών στελεχών δεν πείθουν, όταν την ίδια ώρα η κυβέρνηση είναι αυτή που συντηρεί το κλίμα όξυνσης, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά. Γνωρίζει ότι ο πολιτικός της χρόνος εξαντλείται, καθώς τα ποσοστά Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ βρίσκονται σε σταθερή υποχώρηση και η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή απομακρύνεται.

Κάθε κίνηση στην οποία προχωρεί η κυβέρνηση γυρνά πίσω σαν μπούμερανγκ. Αδυνατεί να καθορίσει ατζέντα και όταν το επιχειρεί αναγκάζεται να υπαναχωρήσει υπό την πίεση των δανειστών. Οι πολιτικοί ακροβατισμοί στους οποίους καταφεύγει, σε μια ύστατη προσπάθεια να παραμείνει στην εξουσία, δεν έχουν αποτέλεσμα. Χάνει καθημερινά όλο και περισσότερα ερείσματα απ' όσα εξακολουθεί να διαθέτει στην κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: