Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Γιατί φοβάται τις εκλογές η κυβέρνηση

“ Στις κυβερνήσεις Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας έχει επικρατήσει μια κοινή γραμμή περί «μη εκλογών», καθώς όπως υποστηρίζουν σαν «μαγνητοφωνάκια» οι κυβερνήσεις αυτών των χωρών «Ότι και να γίνει, το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί. Οι εκλογές θα είναι καταστροφή». ”
Του Κώστα Καπνίση
«Όχι εκλογές», διαμηνύει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, το περιβάλλον του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Γιάννης Στουρνάρας. Ο καθένας μπορεί να έχει τους δικούς του λόγους, αλλά όλοι μαζί οι αιτιάσεις συγκλίνουν σε έναν. Αν γίνουν εκλογές, οι σημερινοί «πρωταγωνιστές» της καταστροφής του ελληνικού λαού, θα εξαφανιστούν από τον πολιτικό χάρτη. Αυτό δεν είναι δα και καμιά ιδιαίτερη πρόβλεψη. Τι θα γίνει όμως με τα ανεξόφλητα «γραμμάτια»; Πως θα τηρήσει η χώρα τις «δεσμεύσεις» της; Την ίδια στιγμή, όλο και περισσότεροι θεσμικοί παράγοντες από το εξωτερικό, όχι μόνο έχουν αρχίσει να καταλαβαίνουν που πδηγείται η κατάσταση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, αλλά εκφράζουν ανοιχτά πλέον τον φόβο τους για το μέλλον της Ευρώπης.


Η θλιβερή κατάσταση, συντηρείται με ετοιμόρροπες κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό Νότο. Κυριολεκτικά, οι εταίροι, δηλαδή οι Γερμανοί, δεν ξέρουν από πού θα τους έρθει η «κεραμίδα». Μην είναι από την Ελλάδα; Κάνουν «δηλώσεις» για την Ελλάδα. Μην είναι η Ισπανία; Το ίδιο. Η Πορτογαλία, η Ιταλία και πάει λέγοντας. Οι αναλυτές όμως, περιγράφουν ότι σύντομα αυτή η κατάσταση θα μεταδοθεί και σε χώρες του ισχυρού Βορρά. Ο Βορράς βέβαια, έχει τη δυνατότητα να κάνει εκλογές όποτε αυτός το επιθυμεί. Δεν τον τρομάζουν οι αγορές. Στη Γερμανία άλλωστε, ακόμα προσπαθούν να βρουν τρόπο να σχηματίσουν κυβέρνηση, με την νικήτρια των εκλογών, Μέρκελ να καταλαβαίνει πως δύσκολα θα μπορέσει να συνεχίσει να ταλαιπωρεί την Ευρώπη με τις άγριες πολιτικές λιτότητας.

Οι Γερμανοί πολίτες την ψήφισαν γιατί είχαν στο πίσω μέρος του μυαλού τους ότι θα αρχίσει να μοιράζει τα πλεονάσματα των τεράστιων κερδών που έχει αποκομίσει η Γερμανία από την «κρίση» στην Ευρώπη και των μεταφερομένων κεφαλαίων από τον Νότο προς τον Βορρά. «Στράγγιξε» ο ευρωπαϊκός Νότος. «Γονάτισε» κυριολεκτικά από την φτώχεια, την ανεργία, την ύφεση, την καταστροφή των εθνικών οικονομιών. Πέρα από αυτά όμως, η Μέρκελ υποσχέθηκε στον γερμανικό λαό, ότι δε θα αυξήσει τους φόρους. Την είχαν άλλωστε προειδοποιήσει οι Γερμανοί βιομήχανοι προεκλογικά. Για αυτό και οι Σοσιαλδημοκράτες την πιέζουν. Δεν το κάνουν στον «αέρα». Ο καθένας βέβαια έχει συμφέρον να προστατεύει και να υπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας του.

Από την άλλη μεριά, έχει επικρατήσει στις κυβερνήσεις Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας μια κοινή γραμμή περί «μη εκλογών», καθώς όπως υποστηρίζουν σαν «μαγνητοφωνάκια» οι κυβερνήσεις αυτών των χωρών «Ότι και να γίνει, το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί. Οι εκλογές θα είναι καταστροφή». Λογικό ακούγεται. Μπορεί να καταστρέφεται το σύμπαν, αλλά οι εκλογές είναι περιττές. Έχει μια βάση αυτό το σκεπτικό. Χώρες, οι οποίες έχουν εκχωρήσει τα κυριαρχικά τους δικαιώματα στους δανειστές και στις αγορές, δεν μπορούν εκ των πραγμάτων να αποφασίζουν για εκλογές αν προηγουμένως δεν πάρουν την έγκριση των μεγάλων αφεντικών. Οι μαριονέτες των χωρών αυτών, κινούν τα νήματά τους, όπως τους ορίζουν οι αγορές. Δεν μπορούν να κατανοήσουν όμως ότι απέναντί τους έχουν λαούς, οι οποίοι ανεξάρτητα από το τι ψηφίζουν έχουν ζωές και τις βλέπουν να καταστρέφονται. Το ακόμα χειρότερο είναι ότι αυτούς που κυβερνούν δε θα τους προσελάμβαναν σε μια δική τους επιχείρηση, μικρή, μεσαία ή μεγαλύτερη. Για αυτό και δεν είναι περίεργο ότι αυτοί οι νεοφιλελεύθεροι όταν τελειώσουν με την «πολιτική», διορίζονται σε δημόσιες θέσεις ή στα συμβούλια μεγάλων τραπεζών και οργανισμών του εξωτερικού.

Το 2013 τελειώνει και είναι η ώρα της ψήφισης των εθνικών προϋπολογισμών για το 2014. Παρά το «φως στο τούνελ», τα εμφανή δηλαδή ψέματα, τα οποία διαψεύδουν τα ίδια τα καπιταλιστικά όργανα, οι οίκοι αξιολόγησης, η πραγματική ώρα της κρίσης είναι ο ίδιος ο προϋπολογισμός. Σε ότι αφορά την Ελλάδα, παρά τις διαβεβαιώσεις για το αντίθετο, ότι δηλαδή δε θα υπάρξουν νέα μέτρα, έρχεται το προσχέδιο του προϋπολογισμού με τα 44 δισ. ευρώ εσόδων να ολοκληρώσει το «έργο». Την ίδια στιγμή, 3,7 δισ. ευρώ, είναι το ύψος των νέων μέτρων, τα οποία κρύβονται επιμελώς. Η δημιουργική λογιστική και αλχημεία στο μεγαλείο της. Παράλληλα, τα λεγόμενα ταξίδια του Αντώνη Σαμαρά στο εξωτερικό για «προσέλκυση επενδύσεων», αποδεικνύονται ως προπέτασμα καπνού. Ο πραγματικός λόγος είναι η αγωνιώδης προσπάθεια του πρωθυπουργού να αποφύγει την ανακοίνωση των νέων μέτρων αυτή τη στιγμή, με την τρόικα να μη του κάνει το χατίρι.

Για ποιο λόγο να κάνουν εκλογές λοιπόν; Αφού είναι σίγουρο ότι θα εξαφανιστούν από τον πολιτικό χάρτη. Εκτός αυτού όμως διακυβεύεται και το δικό τους πολιτικό και εργασιακό μέλλον αν δεν εκπληρώσουν τα «συμφωνηθέντα». Μόλις οι «εταίροι» απείλησαν με αφαίρεση της ελληνικής προεδρίας για το πρώτο εξάμηνο του 2014, αν δεν γίνει κάτι με την Χρυσή Αυγή, τότε προέκυψαν εξελίξεις. Να είναι τυχαίο ή μια απλή σύμπτωση; Πολλές οι συμπτώσεις τώρα τελευταία. Κάτι δείχνουν. Όταν όμως οι αγορές καθορίζουν το αν θα γίνουν ή όχι εκλογές υπάρχει αληθινή, αγνή και ανόθευτη Δημοκρατία; Υπηρετείται το λαϊκό και εθνικό συμφέρον; «Όχι εκλογές». Το είπαν ο πρωθυπουργός, το περιβάλλον του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Γιάννης Στουρνάρας. «Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε». Το είπε κι ο Πιραντέλλο…
periodista

Δεν υπάρχουν σχόλια: