Πλήρη σύνταξη στα 60 με 40 χρόνια εργασίας, κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης, αναγνώριση επτά πλασματικών ετών, σύνταξη για ΒΑΕ στα 60 και για μητέρες ανηλίκων στα 65 έτη, προβλέπει, μεταξύ άλλων, το ασφαλιστικό νομοσχέδιο για τον ιδιωτικό τομέα.
Ο υπουργός Εργασίας, κ. Α. Λοβέρδος, έκανε λόγο για ''επώδυνη διαδικασία'' σε έναν διάλογο με την τρόικα με πολύ σκληρούς όρους, ενώ χαρακτήρισε ''πολυτελές δίλημμα'' τα έτη προσαρμογής για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Ο ίδιος τόνισε ότι οι αλλαγές στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά έπρεπε να γίνουν μόνο βάσει όσων ορίζει το μνημόνιο. Το νομοσχέδιο, που περιλαμβάνει και τις ρυθμίσεις για τα εργασιακά, κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή, ενώ αυτό για τον δημόσιο τομέα θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα.
"Τα 36 χρόνια μεταπολιτευτικής ευδαιμονίας πρέπει να λάβουν τέλος'', είπε χαρακτηριστικά σήμερα ο υπουργός Εργασίας, κ. Α. Λοβέρδος, κατά τη συνέντευξη Τύπου για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται επώδυνες ρυθμίσεις για τις συντάξεις, ενώ ανοιχτό παραμένει το θέμα των ρυθμίσεων στο εργασιακό καθεστώς.
Τα 65 έτη τίθενται πρακτικά ως γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης. Για κάθε χρόνο εξόδου νωρίτερα θα ισχύει πέναλτι 6% ετησίως, ήτοι 30% μείωση στις συντάξιμες αποδοχές την πενταετία. Οπως ορίζει το μνημόνιο, από το 2011, κανείς δεν θα μπορεί να συνταξιοδοτηθεί πριν τα 60 έτη ηλικίας. Πάντως, μπορεί κάποιος να συνταξιοδοτηθεί στα 60 και να λάβει πλήρη σύνταξη, αρκεί να έχει συμπληρώσει 40 χρόνια εργασίας.
‘Οσον αφορά τα 40 χρόνια εργασίας, θα ενσωματώνονται σε αυτά έως επτά πλασματικά έτη ασφάλισης, είτε χωρίς εξαγορά (για ανεργία, ασθένεια ως 300 μέρες, κύηση και λοχεία) είτε με εξαγορά (για στρατό, εκπαιδευτική άδεια και χρόνο απεργίας).Τα 65 έτη τίθενται πρακτικά ως γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης. Για κάθε χρόνο εξόδου νωρίτερα θα ισχύει πέναλτι 6% ετησίως, ήτοι 30% μείωση στις συντάξιμες αποδοχές την πενταετία. Οπως ορίζει το μνημόνιο, από το 2011, κανείς δεν θα μπορεί να συνταξιοδοτηθεί πριν τα 60 έτη ηλικίας. Πάντως, μπορεί κάποιος να συνταξιοδοτηθεί στα 60 και να λάβει πλήρη σύνταξη, αρκεί να έχει συμπληρώσει 40 χρόνια εργασίας.
Η βασική σύνταξη θα δίδεται από το 2015 μαζί με την αναλογική σύνταξη, από την ημερομηνία συνταξιοδότησης και χωρίς εισοδηματικά κριτήρια για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα. Οι ανασφάλιστοι δικαιούνται βασική σύνταξη από τα 65, ενώ θα ισχύουν εισοδηματικά κριτήρια.
Για κάθε έτος ασφάλισης, το ποσοστό αναπλήρωσης (ανταποδοτική σύνταξη) θα κυμαίνεται στο 1,2%. Για τα έτη ασφάλισης πέρα των 36 το ποσοστό πάει στο 3%. Το ποσό αναλογεί στο ύψος των ασφαλιστικών εισφορών για τα έτη ασφάλισης, από το 2011, κάθε ασφαλισμένου που θεμελιώνει δικαίωμα σύνταξης μετά την 1.1.2015.
Οι επικουρικές δεν θα συνυπολογίζονται στο τελικό ποσό της σύνταξης, που σημαίνει ότι ο μέσος όρος αναπλήρωσης από πλήρη σύνταξη θα κινείται στο 63-64%, καθώς η μεσοσταθμική μείωση υπολογίζεται στο 7%. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου, το νέο καθεστώς δίνει αυξήσεις σε συντάξιμες αποδοχές ως 1.800 ευρώ, ενώ προβλέπει μειώσεις για αποδοχές άνω των 2.100 ευρώ.
Επιπλέον, καταργείται, όπως άλλωστε ορίζει το μνημόνιο, η 13η και 14η σύνταξη, ενώ διατηρούνται τα προνοιακού χαρακτήρα επιδόματα των 400, 200 και 200 ευρώ που αντικαθιστούν τους δύο μισθούς.
Στο 65ο έτος από το 2013, μετά από σταδιακή προσαρμογή, αυξάνεται το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των μητέρων με ανήλικα παιδιά και για τον ιδιωτικό τομέα.
Παράλληλα δεν καταργείται η σύνταξη χηρείας και η σύνταξη στις άγαμες θυγατέρες.
Οι νεοπροσλαμβανόμενοι στο δημόσιο εντάσσονται στο ΙΚΑ από το 2011.
Οι νεοπροσλαμβανόμενοι στο δημόσιο εντάσσονται στο ΙΚΑ από το 2011.
Ορίζεται, τέλος, η εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων (νέος ΛΑΦΚΑ) της τάξης 3% από τα 1400 ευρώ που αυξάνεται κλιμακωτά ως 10% στις συντάξεις που υπερβαίνουν τα 3.500 ευρώ
topontiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου