Σάββατο 26 Ιουνίου 2010

26 Ιουνίου: Διεθνής Ημέρα κατά των Βασανιστηρίων

Τα Ηνωμένα Έθνη καθιέρωσαν το Δεκέμβριο του 1998 την 26 Ιουνίου, ως Διεθνή Ημέρα κατά των Βασανιστηρίων, για να υπενθυμίσει στους ανθρώπους ότι τα ανθρώπινα βασανιστήρια δεν είναι απλώς απαράδεκτα, αλλά ένα έγκλημα. Αυτή η ημέρα δίνει στον καθένα τη δυνατότητα να ενώσει και να εκφράσει τις απόψεις τους ενάντια στα ανθρώπινα βασανιστήρια.
Οι οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς Συμβουλίου αποκατάστασης για τα θύματα και τη Διεθνή Αμνηστία βασανιστηρίων, έχουν διαδραματίσει έναν ενεργό ρόλο στην οργάνωση των εκδηλώσεων σε όλο τον κόσμο για να προωθήσουν την ημέρα. Διάφορες δραστηριότητες όπως εκθέσεις φωτογραφιών η διανομή αφισών και άλλου υλικού σχετικά με τα ανθρώπινα βασανιστήρια , δοιργανώνονται αυτή την ημέρα.
Η αρχή έγινε στις 26 Ιουνίου του 1987, όταν τέθηκε σε ισχύ η «Συνθήκη ενάντια στα Βασανιστήρια». Ήταν ένα σημαντικό βήμα στο διεθνοποιήση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αναγνώρισης ότι τα βασανιστήρια, η απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση και η τιμωρία πρέπει να είναι παγκοσμίως παράνομα. Το 1997 η γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε να ορίσει αυτή την ιστορική ημερομηνία ως Διεθνής Ημέρα κατά των Βασανιστηρίων.
Η πρώτη διεθνής ημέρα υπέρ των θυμάτων των βασανιστηρίων γιορτάσθηκε στις 26 Ιουνίου 1998. Ήταν μια ημέρα όπου τα Ηνωμένα Έθνη απευθύνθηκαν σε όλες τις κυβερνήσεις και τα μέλη της κοινωνίας των πολιτών, να λάβουν μέτρα να εξαλείψουν τα βασανιστήρια και τους βασανιστές σε όλο το κόσμο. Τον ίδιο χρόνο γιορταζόταν και η 50ή επέτειος της καθολικής Διακήρυξης των ανθρώπινων δικαιωμάτων, η οποία πιστοποιεί ότι «κανένας δεν θα υποβληθεί στα βασανιστήρια ή στη σκληρή, απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση ή την τιμωρία».
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: