Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

ΡΧΣ: Τα παιδιά του Τσε Γκεβάρα...

Ογδόντα δύο χρόνια συμπληρώθηκαν χθες από τη γέννηση του Ερνέστο Γκεβάρα ντε λα Σέρνα, στις 14 Ιουνίου 1928, στο Ροζάριο της Αργεντινής. Γνωστός ως Τσε Γκεβάρα. Γιατρός, μαρξιστής - λενινιστής επαναστάτης, ένας από τους αρχηγούς των ανταρτών στην Κούβα και πολιτικός. Συμμετείχε στο κίνημα της 26ης Ιουλίου που πέτυχε την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος του Φουλχένσιο Μπατίστα στην Κούβα, αρχικά προσφέροντας τις ιατρικές γνώσεις του και αργότερα ως διοικητής των ανταρτών, ενώ υπήρξε μέλος της επαναστατικής κουβανικής κυβέρνησης προωθώντας ριζικές μεταρρυθμίσεις.
Το 1965 πιστός στην νίκη της επανάστασης στην Κούβα έφυγε με στόχο την οργάνωση νέων επαναστατικών κινημάτων στο Κονγκό και αργότερα στην Βολιβία, όπου τραυματίστηκε, συνελήφθη και δολοφονήθηκε.
Ο Ερνέστο Γκεβάρα δεν αρκέστηκε στο αναπτύξει θεωρίες. Τις εφάρμοσε και στην πράξη.
«Η Κουβανέζικη Επανάσταση παίρνει τον Μαρξ από το σημείο εκείνο που εγκατέλειψε την επιστήμη για να πιάσει το επαναστατικό τουφέκι. Και τον πιάνει από κει, όχι από ρεβιζιονιστικό πνεύμα, ούτε και για να αγωνιστεί εναντίον εκείνου που έπεται του Μαρξ με την πρόθεση να αποκαταστήσει έναν «καθαρό» Μαρξ, άλλα απλά γιατί, μέχρι τότε ο επιστήμων Μαρξ, βρισκόμενος έξω από την ιστορία, μελετούσε και πρόβλεπε το μέλλον. Από κει κι έπειτα ο Μαρξ, ο επαναστάτης της ιστορίας, έμπαινε στον αγώνα».
Αποτέλεσε και αποτελεί σύμβολο για τα επαναστατικά και προοδευτικά κινήματα σε όλο τον κόσμο ενώ για κάποιους υπήρξε έμπνευση για την προσωπική τους πορεία.
Μετά τον Τσε... υπήρξαν τα «παιδιά» του. Οι άνθρωποι που επηρεάστηκαν από τις ιδέες του. Από τον Comandante Markos στη Λατινική Αμερική έως τους νέους και τους Γκεβαριστές στην Ελλάδα της χούντας. Πολλοί αγωνιστές της Αριστεράς θαύμαζαν στη δεκαετία του '60 και του '70 την προσωπικότητα του Γκεβάρα, ελάχιστοι όμως επιχείρησαν να ακολουθήσουν το παράδειγμά του. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει ο Στέργιος Κατσαρός, που έφτασε μέχρι την Κούβα, μόνος του, για να ανακαλύψει τα χνάρια του Comandante, και επέστρεψε στην Ελλάδα της χούντας για να στήσει το δικό του αντάρτικο, πριν καταλήξει στη φυλακή, με καταδίκη σε ισόβια.
Όλα ξεκινούν στα τέλη της δεκαετίας του 1960 την εποχή του πολέμου στο Βιετνάμ... 






 πηγη Tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: