Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

"Επικίνδυνη αποστολή" ο Συνδικαλισμός..

Επικίνδυνος τελικά φαίνεται να είναι ο συνδικαλισμός, καθώς σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Εργατικών Ενώσεων (ITUC), οι δολοφονίες συνδικαλιστών και αγωνιστών για τα δικαιώματα των εργαζομένων σημείωσαν ραγδαία αύξηση το 2009. Συγκεκριμένα, 101 συνδικαλιστές δολοφονήθηκαν σε 11 χώρες το 2009 - κυρίως στη Λατινική Αμερική, την Ασία και την Αφρική- έναντι 76 το 2008. Πρόσχημα... η οικονομική κρίση.
Η καταστολή του συνδικαλισμού εντοπίζεται πρώτα από όλα σε επίπεδο κυβερνήσεων και ύστερα σε επίπεδο επιχειρήσεων, σύμφωνα με την ITUC. Όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση οι κυβερνήσεις σε ανεπτυγμένες αλλά και αναπτυσσόμενες χώρες καταστέλλουν συνδικάτα και οι εργοδότες εντείνουν τον εκφοβισμό, τις διώξεις συνδικαλιστών και πρακτικές εναντίον συνδικάτων. «Τα συνδικαλιστικά δικαιώματα εξακολουθούν να παραβιάζονται, σε πολλές περιπτώσεις με πλήρη ατιμωρησία, και η καταστολή των συνδικαλιστών συνεχίζεται ενώ οι κυβερνήσεις αποτυγχάνουν να εκπληρώσουν την υποχρέωσή τους να διασφαλίζουν ότι αυτά τα δικαιώματα γίνονται σεβαστά», αναφέρει.
Μάλιστα η Διεθνής Συνομοσπονδία καταγγέλλει ότι αν και πολλές χώρες που έχουν υπογράψει τις συμβάσεις του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO), που ορίζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων, περιλαμβανομένων του δικαιώματος στο συνδικαλίζεσθαι και το δικαίωμα στην απεργία, στην πράξη αγνοούν τη δέσμευση τους αυτή.
Η συγκυρία της οικονομικής κρίσης φαίνεται να έχει δώσει τόσο στις κυβερνήσεις, όσο και στις επιχειρήσεις το «τέλειο» πρόσχημα για την καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων αλλά και την αποδυνάμωση του συνδικαλισμού, υπό την πίεση που ασκεί η απειλή της ανεργίας για τους εργαζόμενους.

Αναφορικά με την επικινδυνότητα του συνδικαλισμού, η Κολομβία αναδεικνύεται ως η πιο επικίνδυνη χώρα για τους συνδικαλιστές, με μόνο πέρισυ να έχουν σημειωθεί 48 δολοφονίες, περιλαμβανομένων 22 ηγετικών στελεχών εργατικών ενώσεων. Στο θλιβερό κατάλογο δεύτερη έρχεται η Γουατεμάλα με 16 νεκρούς, ενώ ακολουθεί η Ονδούρα με 12. Από 6 νεκρούς συνδικαλιστές μετρούν το Μπανγκλαντές και το Μεξικό, ενώ 4 δολοφονίες έλαβαν χώρα στη Βραζιλία. Δολοφονίας συνδικαλιστών αναφέρθηκαν επίσης στην Δομινικανή Δημοκρατία, στις Φιλιππίνες, στην Ινδία, στο Ιράκ και στη Νιγηρία.
Η δολοφονίες δεν είναι όμως η μόνη έκφανση της απόπειρας καταστολής του συνδικαλιστικού κινήματος ανά τον κόσμο. Απόπειρες και απειλές δολοφονίας, ξυλοδαρμοί, φυλακίσεις είναι καθημερινότητα για πλήθος συνδικαλιστών, από το Ιράν και την Κίνα και τη Ζιμπάμπουε, μέχρι τις ΗΠΑ, την Γερμανίας και την Ελβετία.
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: