Σάββατο 12 Ιουνίου 2010

18% ικανοποίηση από το ΠΑΣΟΚ, 9% από τη ΝΔ!...Καμπάνες χτυπάνε αλλά τις ακούει κανείς;

Σε πρωτόγνωρα ποσοστά για τη σύγχρονη ελληνική ιστορία καταγράφεται η αποχή -ως μέσο αποδοκιμασίας των πολιτικών κομμάτων- φθάνοντας το 34,5% των ψηφοφόρων. Η ικανοποίηση από τη λειτουργία της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης είναι περιορισμένη και φθάνει το 18% για το ΠΑΣΟΚ (22% τον Μάιο) και το 9% (έναντι 8%) για τη Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα το Βαρόμετρο της Public Issue για τον ΣΚΑΪ και την «Κ».

Σε υψηλότερα επίπεδα από τα κόμματά τους καταγράφεται η δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών: σταθερός στο 53% ο κ. Γ. Παπανδρέου, βελτιωμένος στο 44% (από 40% τον Μάιο) ο κ. Α. Σαμαράς. Ακολουθούν, οι κ. Γ. Καρατζαφέρης (35%), Αλ. Τσίπρας (34%) και η κ. Αλέκα Παπαρήγα (28%). Ο κ. Παπανδρέου επιλέγεται, παρά τη φθορά, ως ο καταλληλότερος πρωθυπουργός από το 41% της κοινής γνώμης. Τον ανταγωνίζεται ο… κανένας, με 40%, και ακολουθεί ο κ. Αντ. Σαμαράς με 18%.

Ως προς την εκλογική επιρροή των κομμάτων, αυτή εμφανίζεται αμετάβλητη σε σχέση με τον Μάιο. Στο 45% εκτιμάται η εκλογική δύναμη του ΠΑΣΟΚ, 18 μονάδες μπροστά από τη Ν.Δ. που καταγράφεται στο 27%. Στο 9,5% κινείται το ΚΚΕ, στο 5,5% εκτιμάται η δυναμική για ΛΑΟΣ και ΣΥΡΙΖΑ, 3,5% υπολογίζεται η επιρροή των Οικολόγων.

Η εμπιστοσύνη των πολιτών στις αυτοδύναμες κυβερνήσεις περιορίζεται στο 20% Το 35% επιθυμεί κυβερνήσεις συνεργασίας, 17% οικουμενική, ενώ 8% δηλώνει έτοιμο να ψηφίσει νέα κόμματα Η έρευνα, που διενεργήθηκε από τις 2 έως τις 7 Ιουνίου σε δείγμα 1019 ατόμων, καταγράφει τις υψηλές αρνητικές προσδοκίες των πολιτών για το εύρος των κοινωνικών συγκρούσεων το προσεχές διάστημα.Πλέον του 80% εκτιμά ότι αναμένεται ένα ισχυρό κύμα απεργιακών και άλλων κινητοποιήσεων από κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες. Την αίσθηση αυτή επικυρώνει και η εκτίμηση της πλειονότητας ότι η κατάσταση της οικονομίας θα επιδεινωθεί εντός των επομένων μηνών. Το 69% της κοινής γνώμης πιστεύει ότι η οικονομική κατάσταση θα χειροτερεύσει, αποτυπώνοντας αδιαμφισβήτητα την απογοήτευση, αλλά και την αγωνία που έχει καταλάβει τους πολίτες. Μόλις το 12% εκτιμά ότι η οικονομία θα βελτιωθεί στο ορατό μέλλον, έναντι του 32% που δήλωνε αντίστοιχα αισιόδοξο τον Δεκέμβριο του 2009.Συνακόλουθη μοιάζει, τέλος, η δυσαρέσκεια που εκφράζει η κοινή γνώμη για τον τρόπο λειτουργίας της δημοκρατίας στη χώρα. Δίχως να διευκρινίζεται αν αυτό αφορά την οικονομική συγκυρία, τις κομματικές συγκρούσεις ή την καχυποψία έναντι των πολιτικών ηγεσιών,

το 84% των πολιτών δηλώνει δυσαρεστημένο από την «ελληνική δημοκρατία», έναντι μόλις 15% που δηλώνει ικανοποιημένο.

Δεν είναι απλά μηνύματα। Καμπάνες χτυπάνε αλλά τις ακούει κανείς;

απο
ΡΑΟΥΛΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: