Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Η κρίση έχει ονοματεπώνυμο: Νεοφιλελευθερισμός

«Στην εφαρμογή παντού, σε όλον τον κόσμο, της πολιτικής του νεοφιλελευθερισμού οφείλεται η οικονομική κρίση, τόσο σε παγκόσμιο όσο και εθνικό επίπεδο», υποστηρίζει, μιλώντας στην «Ε», ο Πάτρικ Γουέιν, εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ιρλανδίας, ο οποίος βρέθηκε στη χώρα μας για να συμμετάσχει στο διεθνές συνέδριο με θέμα «Δημόσιο Χρέος και Πολιτικές Λιτότητας στην Ευρώπη - Η απάντηση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς».
* Αναφέρεστε και στη χώρα σας που βρίσκεται σε δεινή θέση, με αποκορύφωμα την είσοδό της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο;
«Σαφώς. Η ρίζα του προβλήματος είναι η εφαρμογή νεοφιλελεύθερων πολιτικών στην Ιρλανδία, στη χώρα σας αλλά και σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ε.Ε. από τις εθνικές κυβερνήσεις, όπως και στον υπόλοιπο κόσμο. Δεκαετίες στην Ευρώπη και παντού, σε όλον τον κόσμο, εφαρμόζουν νεοφιλελεύθερες πολιτικές όχι μόνον οι συντηρητικές κυβερνήσεις, αλλά και κυβερνήσεις των λεγόμενων σοσιαλιστικών, εργατικών κομμάτων, και αυτό είναι ακόμα πιο απογοητευτικό, παρουσιάζοντας το νεοφιλευθερισμό ως μονόδρομο, κάτι που είναι πέρα για πέρα αναληθές. Υπάρχει εναλλακτική πολιτική».

* Γιατί δεν εφαρμόζεται;
«Πώς να εφαρμοστεί όταν ακόμα και τα συνδικάτα των εργαζομένων έχουν καταντήσει φερέφωνα των κυβερνήσεων και των κομμάτων; Μπορεί ένα συνδικάτο, ένα σωματείο, να ασκήσει πίεση στην εξουσία, να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των εργαζομένων, όταν ο πυρήνας -και όχι μόνον- ανήκει στα κόμματα και στην εξουσία; Τα κόμματα μπήκαν στα συνδικάτα για να ελέγχουν το λαό και να μετριάζουν τις αντιστάσεις. Οπως η δικαστική εξουσία πρέπει να είναι ανεξάρτητη, έτσι και ο συνδικαλισμός, ο διαπλεκόμενος συνδικαλισμός, μόνο να βλάψει μπορεί· σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης».
**Οπότε, τι θα μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση μιας χώρας, όπως της Ελλάδας ή της Ιρλανδίας φέρ' ειπείν, χώρες που βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση, για να βγει από την κρίση;
«Κατ' αρχάς να φορολογήσει το κεφάλαιο, τους πλούσιους, όχι μόνο την πανίσχυρη οικονομική ελίτ, αλλά και όλους εκείνους με τα υψηλά εισοδήματα που πάντα βρίσκουν τρόπους να φοροδιαφεύγουν, χωρίς κυρώσεις, και με αυτά τα χρήματα να επενδύσει το κράτος σε υγεία και παιδεία, να χτιστούν δημόσια νοσοκομεία και σχολεία, έτσι θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και δωρεάν υποδομές για τους πολίτες. Ενα τέτοιο πρόγραμμα να ενισχυθεί οικονομικά και από τις τράπεζες, γι' αυτό και πρέπει να γίνει εθνικοποίηση των τραπεζών, γιατί τώρα είμαστε όλοι στο έλεός τους. Και βέβαια να δημιουργηθεί ένα συνδικάτο εργαζομένων, ανεξάρτητο από κόμματα και πολιτικές σκοπιμότητες».
* Και τα άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. δεν θα έπρεπε να βοηθήσουν και να στηρίξουν χώρες, όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία, αλλά και η Πορτογαλία και η Ισπανία, που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, και όχι αντ' αυτού να ακολουθούν μια επικριτική και σκληρή στάση απέναντί τους, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ;
«Μα σας είπα, τόσο η γερμανική κυβέρνηση όσο και σχεδόν όλες οι εθνικές κυβερνήσεις στην Ε.Ε. εκφράζουν το νεοφιλελευθερισμό· είναι αναμενόμενη η στάση τους».
enet. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: