Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Έφυγε από τη ζωή η αντιστασιακή μαχήτρια Μαρία Μπέικου

Σε ηλικία 86 ετών έφυγε από τη ζωή, χθες το απόγευμα στο νοσοκομείο «Σωτηρία» η Μαρία Μπέικου, αντιστασιακή μαχήτρια και επί 25 χρόνια φωνή του ραδιοφωνικού «Εδώ Μόσχα». Η Μαρία Φέρλα γεννήθηκε το 1925, στην Ιστιαία της Εύβοιας. Σε ηλικία 17 ετών μπαίνει στην αντίσταση κατά των Γερμανών κατακτητών. Πολιτικός καθοδηγητής της ομάδας της στην ΕΠΟΝ είναι ο δημοσιογράφος Γεωργούλας Μπέικος, με τον οποίο παντρέυεται μετά την απελευθέρωση. Κατά τον Εμφύλιο πόλεμο αναγκάζεται να καταφύγει στη Σοβιετική Ένωση όπου παραμένει χωρίς ιθαγένεια για 25 χρόνια.
Το 1952 επιλέγεται για τη θέση της εκφωνήτριας στον ελληνόφωνο ραδιοφωνικό σταθμό της Μόσχας, Εδώ Μόσχα, και τον επόμενο χρόνο ξεκινάει τις σπουδές της στο Ινστιτούτο Κινηματογράφου, με καθηγητή τον Μιχαήλ Ρομμ. Στο ίδιο τμήμα μαθητής είναι και ο Αντρέι Ταρκόφσκι με τον οποίο και την μετέπειτα σύζυγό του Ίρμα Ράους, αναπτύσσουν βαθιά φιλία.
Επιστρέφει στην Ελλάδα από τη Σοβιετική Ένωση το 1975 και εργάζεται στις διαπραγματεύσεις για τις μετακλήσεις μεγάλων σοβιετικών καλλιτεχνών στην Ελλάδα. Εργάστηκε επίσης στη Μεγάλη Σοβιετική Εγκυκλοπαίδεια, στην εφημερίδα «Έθνος» κ.α.

Από το 2010 και έως μέχρι και την περασμένη Κυριακή, η κυρία Μαρία Μπέικου συμμετείχε στην παράσταση «Μάουζερ» του Χάινερ Μύλλερ, σε σκηνοθεσία Θ. Τερζόπουλου, στην οποία ερμήνευε το ρόλο της κατηγόρου.
Η κηδεία της θα γίνει τη Δευτέρα, 28 Μαρτίου στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.
tvxs. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: