Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Τα αποτελέσματα στη Βάδη-Βυτεμβέργη (Β.-Β.) και ορισμένα καίρια ζητήματα για την Ελλάδα.

Του Ελευθέριου Τζιόλα.

Ορισμένα σχόλια (σαν συμβολή σε μια χρήσιμη και αναγκαία συζήτηση).
1. Πολύ σωστή η παρακολούθηση και αξιολόγηση των εξελίξεων στις χώρες της Ε.Ε και ιδιάιτερα της ευρωζώνης. Δεν πρέπει πότε να λησμονούμε ότι η κίνησή μας, -εκτιμήσεις, αναλύσεις, προτάσεις, επιλογές, παρεμβάσεις-, πρέπει να πραγματοποιούνται τουλάχιστο σε δύο επίπεδα : (α).της Ευρωζώνης και της Ε.Ε., (β). της Ελλάδας.
2. Το αποτέλσμα στη Β.-Β. έχει τη σημασία του, αλλά και την ιδιαιτερότητά του. (α). Η ήττα της Μέρκελ δεν αποτελεί συντριβή, ωστόσο σε συνδυασμό με τ΄άλλα αποτελέσματα (στ΄άλλα κρατίδια) δείχνει ότι οι αντοχές του σημερινού κυβερνητικού συνασπισμού είναι οριακές και η συνολικότερη αποτυχία του είνα πολύ πιθανή, χωρίς,ωστόσο να προδικάζεται από τώρα.(β). Η νίκη των ''Πράσινων'' είναι συγκυριακή. Γίνεται σ΄ενα κρατίδιο με το υψηλότερο κατά κεφαλή εισόδημα, σηματοδοτεί αποδοκιμασία προς την Μέρκελ, χωρίς βαθειά στροφή σε πιό προοδευτικές δυνάμεις (π.χ. SPD ή Linke). Συνιστά, μάλλον, μια ''κεντρώα'' επιλογή που υποβοηθήθηκε από την συγκυρία υου πυρηνικού ατυχήματος (και της ανακίνησης του όλου θέματος) στη Φουκοσίμα. (γ). Η κυβέρνηση συνεργασίας ''Πράσινων''-SPD αποτελεί μια θετική εξέλιξη, ιδιάιτερα, στο προπύργιο της Β.-Β. Άλλά, ο συνασπισμός αυτός στερείται μιας καλά δουλεμένης, καλά συγκροτημένης (πολιτικά, ιδεολογικά, κοινωνικά και οργανωτικά) πρότασης και προοπτικής.
Και, ως εκ τούτου, κουβαλάει μέσα του πολλά στοιχεία αβεβαιότητας και αντιφάσεις. Κινδυνεύει, δηλαδή, μέσα από τριβές και παλινωδίε ςνα απογοητεύσει και να υποσκάψει το μέλλον του (αναμεταδίδοντας ευρύτερα ένα ανάλογο μήνυμα σκεπτικισμού και αποτελεσματικότητας).Επομένως, υψηλής προτεραιότητας ζήτημα αποτελεί η συγκρότηση σ΄όλα αυτά τα πεδία της συνεργασίας SPD-''Πρασίνων''.
3. Γνωρίζοντας και αναλύοντας την εσωτερική σκηνή και τις τάσεις της κοινωνικό-πολιτικής ζωής της Γερμανίας (και όχι μόνο, αλλά ευρύτερα και της Ε.Ε) η ελληνική διαπραγμάτευση, παρέμβαση, διεκδίκηση έπρεπε -και πρέπει- να είναι διαφορετική. 
(α). Η Μέρκελ δεν είναι απόλυτα κυρίαρχη και πανίσχυρη, τούτο σημαίνει ότι η διαπραγμάτευση μας έχει μεγαλύτερα περιθώρια που πρέπει να κατανοηθούν και να αξιοποιηθούν. 
(β). Οι ''φυσικοί'' μας σύμμαχοι στο εσωτερικό της Γερμανίας (SPD, LINKE, ''Πράσινοι'') ενισχύονται σημαντικά και πρέπει να αξιοποιηθούν με κάθε τρόπο. Όταν μάλιστα, ο νέος αρχηγός του SPD και ο προηγούμενος σοσιαλδημοκράτης υπουργός οικονομικών (στην προηγούμενη κυβέρνηση συνεργασίας CDU-SPD) ανοιχτά και δημόσια έχουν ταχθεί με την μείωση, χωρίς επιπτώσεις, του ελληνικού χρέους.
(γ). Στη διαπραγμάτευση με την Μέρκελ έπρεπε -και πρέπει- να τεθεί από την πλευρά της Ελλάδας το σύνολο των απαιτήσεων μας απέναντι στη Γερμανία : οι πολεμικές αποζημιώσεις, η αφαίρεση (υπεξαίρεση)των οικονομικών αποθεμάτων και το βαρύτατο ανθρώπινο και περιουσιακό κόστος της Ελλάδας από τον Β΄Πόλεμο και την γερμανική επιδρομή και κατοχή. Επίσης, η ζημία από το σκάνδαλο της SIEMENS, η ζημιά από τα προβληματικά υποβρύχια, η μη πραγματοποίηση των υποχρεώσεων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, η πλημμελής εκτέλεση των συμβάσεων στους τομείς της ενέργειας, των δικτύων κλπ. 
(δ). Η καθαρή διατύπωση της θέσης μας, ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να εγκαταλείψει αυτοβούλως την ευρωζώνη καθώς επίσης και τα κατοχυρωμένα δικαιώματά της εντός της ευρωζώνης και της Ε.Ε., θα τα ασκήσει, δε, σε κάθε όργανο και με όλα τα προσφερόμενα μέσα (και του VETO συμπεριλαμβανομένου). Για την Ελλάδα η δραχμή και η επιστροφή στη δραχμή, αποτελεί παρελθόν και δρόμο αυτόν τον έχει κλείσει οριστικά από το 2001. Η ώθηση της Ελλάδας σ΄ένα χρόνιο και βασανιστικό αδιέξοδο δεκαπενταετούς εξουθένωσης της δεν μπορεί παρά να σημαίνει και το μέγιστο κόστος για τους ''ισχυρούς'' και το μέλλον τους. 
(ε).Το ξεκαθάρισμα, ότι καμία Γερμανία (και κανένας γερμανός) δεν χαρίζει τα λεφτά της στους Έλληνες. Δάνειο δίνουν και μάλιστα με επιτόκιο 5,2% (τώρα, 4,2%), επιτόκιο που για τα δεδομένα της Ε.Κ.Τ. είναι πενταπλάσιο του κανονικού της !
4. και τελευταίο. Μεγάλη πρωτοβουλία για συνεννόηση και συνεργασία βάθους :
- μ΄ολες τις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας ,
- μ΄όλες τις πραγματικά προοδευτικές ευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις που έχουν ορίζοντα πέρα από τις αγορές και τον ''εκγερμανισμό'' της Ε.Ε,
- με τις αναδυόμενες νέες δυνάμεις στην παγκόσμια σκηνή (Κίνα, Ινδία, Βραζιλία).
- ανατροπή στις υπάρχουσες κυριαρχίες της ακινησίας, της υποτακτικότητας και της βύθισης στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: