Τρίτη, 29 Μαρτίου 2011

Κλιμακώνεται η ένταση στην Κερατέα

Στους δρόμους και στα μπλόκα βρίσκονται οι κάτοικοι της Κερατέας, που αντιδρούν στη δημιουργία ΧΥΤΑ στην περιοχή τους. Το μεσημέρι, σημειώθηκαν νέες συγκρούσεις κατοίκων και αστυνομικών δυνάμεων, που έσπευσαν στην περιοχή με σκοπό να ανοίξουν τη λεωφόρο Λαυρίου, που είχε αποκλειστεί τη Δευτέρα από μπάζα.
Όπως δήλωσε στο tvxs.gr, ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Κ. Λεβαντής, 4 διμοιρίες των ΜΑΤ και ένα μηχάνημα έφτασαν στην περιοχή με σκοπό να απομακρύνουν τα μπάζα από τη λεωφόρου Λαυρίου και να ανοίξουν το δρόμο. Κάτοικοι επιχείρησαν να εμποδίσουν την επιχείρηση, με αποτέλεσμα να συγκρουστούν με τις αστυνομικές δυνάμεις, που προχώρησαν σε χρήση χημικών. «Όλη η πόλη της Κερατέας έχει βγει στους δρόμους, αποκλείοντας όλους τους δρόμους που οδηγούν στο Λαύριο», τόνισε ο κ. Λεβαντής.
Ένταση σημειώθηκε και το πρωί, όταν μηχάνημα επιχείρησε επίσης να ανοίξει τη λεωφόρου Λαυρίου. Πληροφορίες ανέφεραν ότι οι συγκεντρωθέντες στο σημείο επιτέθηκαν στο όχημα και του έβαλαν φωτιά για να ακολουθήσουν στη συνέχεια τα επεισόδια με τις αστυνομικές δυνάμεις.
Το πρωί της Δευτέρας, τοποθετήθηκαν μπάζα στη Λεωφόρο Λαυρίου, στο σημείο ανάμεσα στην πρώτη και δεύτερη είσοδο Κερατέας. Σήμερα τα ξημερώματα, με τον ίδιο τρόπο, κλείστηκε ο παράδρομος της λεωφόρου Λαυρίου, καθώς και η επαρχιακή οδός Αναβρύτου-Κερατέας και στις δύο κατευθύνσεις, όπου έχει διακοπεί η κυκλοφορία από το ύψος της παραλιακής Αθηνών-Σουνίου, με αποτέλεσμα η κίνηση των οχημάτων προς Λαύριο να γίνεται μόνο από την παραλιακή Αθηνών-Σουνίου. Σημειώνεται ότι τις τελευταίες υπήρχαν έντονες φήμες ότι πρόκειται να μεταφερθούν νέα μηχανήματα για την κατασκευή του ΧΥΤΑ στο Οβριόκαστρο και όσοι αντιδρούν θέλησαν να κόψουν την πρόσβαση.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, επισήμανε πως οι διαδικασίες προετοιμασίας των έργων διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική -ανάμεσά τους και εκείνο στο Οβριόκαστρο Κερατέας- βασίζονται σε εκτεταμένες μελέτες και πολύχρονες διαδικασίες διαβούλευσης, ενώ υποσχέθηκε και διαφάνεια στη διαδικασία δημοπράτησης και υλοποίησης του έργου.
«Τα τεύχη δημοπράτησης θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση για πρώτη φορά στην ιστορία», δήλωσε ο υπουργός και υποστήριξε πως «από αυτή την άποψη, οι ισχυρισμοί περί επιλογής πανάκριβων τεχνολογιών αντί κάποιων άλλων φθηνότερων είναι άνευ νοήματος, εφόσον κάθε δοκιμασμένη και εμπορικά διαθέσιμη τεχνολογία πλην της καύσης σύμμεικτων απορριμμάτων θα έχει όλο το περιθώριο να ανταγωνιστεί έναντι άλλων».
Πάντως, τη Δευτέρα, ο αντιδήμαρχος Λαυρεωτικής Βασίλης Θηβαίος, απαντώντας σε προηγούμενες δηλώσεις του Γ. Ραγκούση, σύμφωνα με τις οποίες ο ΧΥΤΑ στην Κερατέα «πρέπει πάση θυσία να πραγματοποιηθεί και θα πραγματοποιηθεί», υπογράμμισε πως «αυτό το έργο που θέλετε 'πάση θυσία' να κάνετε δεν πρόκειται να γίνει ποτέ. Δεν πρόκειται να γίνει ποτέ γιατί δεν θα το επιτρέψουμε εμείς και εμείς είμαστε και πολλοί και αποφασισμένοι».
Την ίδια στιγμή, οι Οικολόγοι Πράσινοι καταθέτουν προτάσεις διεξόδου γα την Κερατέα, κάνοντας λόγο για ανησυχητικές εξελίξεις, που αφορούν σε «πληροφορίες για διπλασιασμό των αστυνομικών δυνάμεων στην περιοχή, τις καταγγελίες ότι σκοπός ήταν ο αποκλεισμός της πόλης προκειμένου να δοθεί εγκατασταθούν νέα μηχανήματα στο Οβριόκαστρο και να αρχίσουν οι εργασίες κατασκευής της χωματερής, αλλά και με τον αποκλεισμό της κεντρικής οδικής αρτηρίας με μπάζα, ως αντίδραση των κατοίκων».
Οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούν τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να σεβαστεί την απόφαση της δικαιοσύνης που απαγορεύει τη συνέχιση των εργασιών, και να αποσύρει τις αστυνομικές δυνάμεις από την περιοχή, προλαμβάνοντας πιθανή τραγική κατάληξη της στείρας αντιπαράθεσης με τους κατοίκους. Επίσης, το δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο Λαυρεωτικής, όπου ανήκει και η Κερατέα, να εγγυηθούν την ομαλή αποχώρηση του εργολάβου και των αστυνομικών δυνάμεων. «Ως αμέσως επόμενο βήμα θεωρούμε όμως απαραίτητη την επείγουσα διερεύνηση εναλλακτικών λύσεων που θα επιτρέψουν στην περιοχή να συμβάλει σε βιώσιμες λύσεις για το πρόβλημα των απορριμμάτων στην Αττική χωρίς νέους ΧΥΤΑ σε καμιά περιοχή».
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: