Δρ Λυσσαρίδης: «Η Βρετανία διαδραμάτισε αρνητικό ρόλο στο Κυπριακό»
Δεν υπάρχει «Κυπριακής ιδιοκτησίας λύση»
Wayne David: Θα σας επιστρέψουμε το 50% των βάσεων στην νέα Ενωμένη Κύπρο!
Γράφει η Φανούλα Αργυρού
Ο Δρ. Βάσος Λυσσαρίδης μίλησε το βράδυ του Σαββάτου 19.3.2011 σε χοροεσπερίδα της ΕΔΕΚ Λονδίνου. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο αναπληρωτής ΄Υπ. Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Λονδίνο κ. Γ. Χριστοφίδης, ο πρόεδρος της ΕΚΟ κ. Πίτερ Δρουσιώτης, ο σκιώδης υπ. Εξωτερικών της Βρετανίας Εργατικός Ουέιν Ντέβιντ, άλλοι Εργατικοί πρώην βουλευτές, δημοτικοί σύμβουλοι, προέδροι κυπριακών κομμάτων και οργανώσεων και πλήθος κόσμου από όλες τις πολιτικές ιδεολογίες. Τους καλεσμένους καλωσόρισε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Λονδινου κ. Μιχάλης Κασιής.
Κατασυγκινημένος και παρόλο ότι είχε έτοιμο γραπτό κείμενο, προτίμησε να...
μιλήσει εκτός κειμένου. Προτού παραθέσουμε τις δηλώσεις Λυσσαρίδη, θα αναφερθούμε στις δηλώσεις του σκιώδη υπουργού εξωτερικών των Εργατικών κ. Γουέν Ντέιβιντ [φωτογραφία κατωτέρω], εφόσον τόσο η ΕΔΕΚ όσο και το Βρετανικό Εργατικό Κόμμα θεωρούν ότι η ΕΔΕΚ είναι το πραγματικό αδελφό κυπριακό κόμμα προς το Εργατικό. Και ο οποίος είπε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Το Εργατικό Κόμμα πιστεύει στην αλληλεγγύη με αδελφά κόμματα και πιστεύει πολύ έντονα στον διεθνισμό που είναι και η φιλοσοφία του Εργατικού Κόμματος. Θέλω να το κάνω ξεκάθαρο ότι το Εργατικό Κόμμα στέκεται πλήρως πίσω από το λαό της Κύπρου στην αναζήτηση και εκπλήρωση ενότητας στην Κύπρο. Σε τρία πράγματα πιστεύουμε ένθερμα. Πρώτον οι Κύπριοι μόνοι τους πρέπει να βρουν το δρόμο μπροστά, θα βοηθήσουμε όσο μπορούμε αλλά θα είναι οι Κύπριοι μόνοι τους που πρέπει να φθάσουν σε συμφωνία ως προς το πώς θα λυθεί η κατάσταση. Δεύτερον τα Ηνωμένα Έθνη προσπαθούν να φέρουν κοντά τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους και άπαξ και επιτευχθεί συμφωνία το 50% του εδάφους των βρετανικών βάσεων θα δοθεί στην νέα Ενωμένη Κύπρο. Τρίτο, δεν δεχόμαστε με κανένα τρόπο τη διαίρεση της Κύπρου. Ζήτω ο διεθνής σοσιαλισμός», είπε.«I want to make it clear on behalf of the Labour Party that the Labour Party stands fully behind the people of Cyprus in wanting to achieve the unity of the Cyprus. There are 3 things that we passionately believe in. Firstly that the Cypriot people THEMSELVES must find a way forward, we will help as much as possible, but it will the Cypriot people themselves that will come to an agreement as to how the situation can be resolved. Secondly the UN are trying to bring Turkish Cypriots an Greek Cypriots together and as we said once an agreement has been reached 50% of the land attached to the British bases will be given to the new United Cyprus. Thirdly we believe absolutely that there can be no acceptance of the division of Cyprus. This is the position of the Labour Party… Long live International Socialism»
Aρνητικός ο ρόλος των Εγγλέζων
Ο Δρ. Λυσσαρίδης, παρόλο ότι μίλησε στα ελληνικά, απάντησε στις υποκριτικές δηλώσεις του κ. Γουέν Ντέιβιντ (κατά τα άλλα αδελφού κόμματος της ΕΔΕΚ), εφόσον υπήρχε εκεί και ο πρώην βουλευτής Άντριου Ντίσμορ που γνωρίζει ελληνικά.
Ξεκινώντας ο Δρ. Λυσσαρίδης είπε ότι είτε το θέλουμε είτε όχι, δυστυχώς η Βρετανία διαδραμάτισε πολλές φορές ένα αρνητικό ρόλο στις κυπριακές εξελίξεις και στη συνέχεια απάντησε και στις αναφορές για κυπριακής ιδιοκτησίας λύση, στην οποία αναφέρθηκε ο Εργατικός Γουέν Ντέιβιντ.
Ο Δρ. Λυσσαρίδης άρχισε την ομιλία του απευθυνόμενος προς τους Απόδημους ότι κρατάνε Θερμοπύλες εδώ στο Λονδίνο.... Συντηρούν θύμισες και είναι έτοιμοι να αγωνιστούν για την μικρή και πληγωμένη πατρίδα μας και ότι αισθάνθηκε την ανάγκη απολογισμού. Είπε μεταξύ άλλων:
«...Τα μηνύματα που φέρνω από την Κύπρο είναι καταθλιπτικά. Για να το πω συναισθηματικά, στην Κύπρο την μακαρία τη γή, τα αηδόνια του Σεφέρη βουβάθηκαν. Γιατί βουβάθηκαν τα αρχαία θέατρα. Γιατί φιμώθηκαν οι καμπάνες του Αποστόλου Ανδρέα και του Αποστόλου Βαρνάβα. Το συρματόπλεγμα της ντροπής συνοδεύει τους εφιάλτες μας, διευκολύνει τους καζινόβιους, και εξοργίζει ολόκληρο τον αξιοπρεπή κυπριακό λαό, τον κυπριακό Ελληνισμό.
΄Ομως, δεν θέλω να παραμείνω σ΄αυτό το καταθλιπτικό μήνυμα. Θέλω να σας μεταφέρω πως οι άνθρωποι του μόχθου, ο απλός λαός, αυτός που ανέτρεψε ηγετικές αποφάσεις, και απέρριψε το Σχέδιο Ανάν, αυτοί οι δάσκαλοι των δασκάλων είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν μέχρι το τέλος... Δεν θα παραδώσουν την σκυτάλη ωσότου λεύτεροι πορευθούμε στον λεύτερο Πενταδάκτυλο...
Με την άδεια των αγαπητών μου φίλων, που βρίσκονται εδώ από άλλους ιδεολογικούς χώρους, να μου επιτραπεί να πώ ότι δεν αποκρύβω την συγκίνηση μου γιατί παρευρίσκομαι σε μια συγκέντρωση με πρωτοπόρους αγωνιστές που μοιραστήκαμε μαζί τα πρώτα οράματα, τους πρώτους αγώνες, θυσίες...
Αν η ΕΔΕΚ δεν βγει ενισχυμένη σ΄αυτές τις εκλογές, όχι μόνη, μαζί με άλλες δυνάμεις που συμμερίζονται την δική μας αγωνία, και που δέχονται τις ίδιες απόψεις μαζί μας, πολύ φοβούμαι όχι μόνο θα έχουμε αδιέξοδα αλλά θα έχουμε τραγικές συνέπειες... Γιατί επιβάλλεται άμεσα μια διορθωτική πορεία. Δεν υπάρχουν περιθώρια αναμονής. Το Κυπριακό βρίσκεται από καιρό σε εκτροπή. Προβάλλεται ως μια διακοινοτική διαμάχη. Μάλιστα μιλούμε για κυπριακής ιδιοκτησίας συνομιλίες, ποίας κυπριακής ιδιοκτησίας;
Δεν υπάρχει τουρκοκυπριακή πολιτική. Και χρειάστηκε να κατεβούν με τις χιλιάδες, τις δεκάδες χιλιάδες στις πλατείες οι Τουρκοκύπριοι για να μας υποδείξουν, μη μιλάτε για κυπριακής ιδιοκτησίας συνομιλίες όσο υπάρχει η Τουρκία εμείς δεν υπάρχουμε. Και για να ελευθερωθούμε πρέπει να ελευθερωθούμε από την ασφυκτική κηδεμονία της Τουρκίας. Χρειάστηκε να μας το πουν οι Τουρκοκύπριοι για να μπορέσουμε και εμείς να συναισθανθούμε ότι δεν θα υπάρξει ειλικρινής διάλογος ενόσω υπάρχουν στρατεύματα κατοχής και όσο υπάρχουν έποικοι στην Κύπρο.
Ναι, λέγω ότι το Κυπριακό δεν είναι μια διακοινοτική διαφορά. Είναι θέμα εισβολής και κατοχής, εθνοκάθαρση, ντε φάκτο διαμελισμό από τον τουρκικό στρατό, και προσπάθειες αλλαγής της δημογραφικής σύνθεσης της Κύπρου με τον εποικισμό. Αν δεν υπάρξει διορθωτική πορεία όπως είπα, οι συνέπειες θα είναι τραγικές. Δεν χρειάζεται να τα πω εγώ. ΄Ερχεται ο Νταβούτογλου με κυνισμό και καταθέτει ποίοι είναι οι στόχοι της Τουρκίας. Μας λέγει, και ακόμα αν δεν υπήρχε ένας Τουρκοκύπριος η Τουρκία θα έπρεπε να ελέγχει τις κυπριακές εξελίξεις γιατί η Κύπρος είναι απαραίτητη στους τουρκικούς σχεδιασμούς για να μετατραπεί η Τουρκία σε μια περιφερειακή υπερ-δύναμη με παγκόσμια εμβέλεια. Και ερωτώ, πως αφελώς είναι δυνατόν να πιστεύουμε ότι με οποιεσδήποτε παραχωρήσεις προς στους Τουρκοκυπρίους θα αλλοιώσουμε την τουρκική θέση όταν ο Νταβούτογλου δηλώνει αυτά τα οποία δηλώνει;
Μόνο αν καταστήσουμε τους στόχους της και τις θέσεις της Τουρκίας επώδυνες για τους ευρύτερους εθνικούς της σχεδιασμούς τότε μπορούμε να βρούμε λύση. Να μην επιτρέψουμε μια ευρωπαική πορεία της Τουρκίας στην Ευρώπη αλά κάρτ. Να αντιληφθεί η Τουρκία ότι δεν θα προσαρμοστεί η Ευρώπη στις παράλογες και παράνομες τουρκικές αξιώσεις, αλλά η Τουρκία ως υποψήφια χώρα θα πρέπει να συμμορφωθεί και με τις υπάρχουσες υποχρεώσεις της αλλά και με το aquis communataire και τις ηθικές αξίες της Ευρώπης. Να εγκαταλείψει την κατοχή, να μας απαλλάξει από τους έποικους και τότε είναι δυνατόν να εμπλακούμε πράγματι σε ένα εποικοδομητικό διάλογο γιατί ειλικρινά πιστεύω, ότι αν οι Τουρκοκύπριοι που το απέδειξαν τώρα με τις εκδηλώσεις, είναι ελεύθεροι από την τουρκική κηδεμονία, πολύ σύντομα θα μπορούσαμε να βρούμε μια λύση που να είναι επωφελής για το σύνολο των πολιτών.
Μάς ζητούν, να έχουμε φυλετικές διακρίσεις στον 21ο αιώνα. Να διαιρούμε τους πολίτες ανάλογα με την εθνική τους ταυτότητα και θρησκεία, να έχουμε δεύτερης τάξης πολίτες με πλειοψηφία, με μειωμένα δικαιώματα σε μια ευρωπαική χώρα. Πώς μπορούμε να συζητούμε αυτά τα πράγματα;»
ΕΥΘΥΝΕΣ
Ο Δρ. Λυσσαρίδης αναφέρθηκε στις ευθύνες Κισσιγκερ, των Βρετανών, των Ευρωπαίων, αλλά υπάρχουν και δικές μας ευθύνες, είπε, να μην μας φταίνε μόνο οι ξένοι.
Να πάρουμε, είπε, τη τύχη μας στα χέρια μας. Και να μη μας μιλούν για αριθμούς. Γιατί η ιστορία απέδειξε ότι όταν ένας λαός βρίσκεται σε εθνική ανάταση οι αριθμοί αυτοκτονούν. Δεν θα υπήρχε 1821 αν μιλούσαμε για αριθμούς. Δεν θα υπήρχαν Αλαμάνοι. Δεν θα υπήρχε ΕΟΚΑ, δεν θα υπήρχε Δίκωμο, δεν θα υπήρχε Μαχαιράς, αν μιλούσαμε ΜΟΝΟ με αριθμούς. Να μας μετρήσουν καλύτερα. Και πρόσθεσε:
«Για να επιβάλουν τα εκκολαπτόμενα νεο-Ανανικά σχέδια μας λένε, ξέρετε, με την πάροδο του χρόνου δεν μένει τίποτα άλλο από διχοτόμηση. Αν η Βρετανία και η Τουρκία ήθελαν διχοτόμηση θα την είχαν το 1974. Η Μεγάλη Βρετανία αντιλαμβάνεται ότι η διχοτόμηση δεν θα επιτρέπει στην προώθηση των σχεδίων της για εσωτερική ανωμαλία για συντήρηση της στρατιωτικής της παρουσίας. Η Τουρκία δεν θέλει διχοτόμηση γιατί θέλει έλεγχο όλων των κυπριακών εξελίξεων. Αλλά ακόμα και αν δεχόμουν ότι υπάρχει ο κίνδυνος διχοτόμησης που είναι ένας αποκρουστικός εθνικός ακρωτηριασμός εγώ προειδοποιώ για άλλους πολύ μεγαλύτερους κινδύνους. Αν δεν ανατρέψουμε τώρα τον εποικισμό, σε 50 χρόνια η Κύπρος θα έχει πλειοψηφία τουρκικού πληθυσμού. Μιλούν οι ίδιοι τώρα ότι υπάρχουν 400 με 500,000 έποικοι αν προστεθούν και οι Τουρκοκύπριοι που αναγκαστικά σε συγκεκριμένη ώρα θα αναγκαστούν να συμπορευθούν σε 50 χρόνια, ίσως και ενωρίτερα, θα έχουμε τουρκική πλειοψηφία και θα επαναληφθεί το πείραμα της Αλεξανδρέττας. Η Τουρκία θα μετατραπεί σε προστάτιδα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αυτοδιάθεσης και με την αυτοδιάθεση να προσπαθήσει να προσαρτήσει την Κύπρο. ..
Να μετατρέψουμε την παγίδα του Γ.Γ. του οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ο οποίος καλεί τους ηγέτες με στόχο να νομιμοποιήσει τις εκτροπές που κάναμε με τις περιβόητες παραχωρήσεις, και από εκεί και πέρα κάθε φορά που θα έχουμε νέο γύρο των συνομιλιών να μας λένε, εσείς προτείνεται αυτά, οι άλλοι τα αντίθετα θα βρούμε μια λύση μέσης απόστασης μεταξύ των συνεχώς αναβαθμισμένων αξιώσεων της Τουρκίας και των συνεχώς υποβαθμιζόμενων δικών μας αιτημάτων.
Τι πρέπει να κάνουμε
Η Τουρκία καταθέτει ως πλαίσιο λύσης δύο λαούς δύο κράτη, συνεταιρισμό εγγυητικά δικαιώματα και ξένη στρατιωτική παρουσία. Εμείς, να καταθέσουμε στον Γ.Γ. ως πλαίσιο λύσης το ομόφωνο ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτέμβρη του 2009 που λέγει ότι « απαλλαγή από έποικους, εγγυητές και ξένη στρατιωτική παρουσία και πλήρης διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών ανεξάρτητα από εθνική προέλευση και θρησκεία». Θα υπάρξει αδιέξοδο ασφαλώς. Αδιέξοδο θα υπάρξει και τώρα...Ταυτόχρονα να καταγγείλουμε την Τουρκία στα διεθνή, τα περιφερειακά και τα εθνικά βήματα, για την κατοχή και τον εποικισμό.
Σε κάθε συνεδρία του Κογκρέσσου του Αμερικανικού βρίσκεται κάποιος βουλευτής που να λέγει γιατί ανεχόμαστε την κατοχή στην Κύπρο. Τι κάνουμε εμείς, για να οργανώσουμε σε όλα τα εθνικά κοινοβούλια τα οποία συνεχώς θα κρατούν την Τουρκία στο εδώλιο του κατηγορούμενου; Να δημιουργήσουμε ευρωπαικές συμμαχίες...Γιατί ο Νταβούτογλου δεν απειλεί μόνο την Κύπρο. Ο Νταβούτογλου λέει ότι η Τουρκία πρέπει να είναι ο κηδεμόνας όλων των μουσουλμανικών οντοτήτων που υπήρχαν στον πρώην αυτοκρατορικό οθωμανικό χώρο.
Επομένως, δεν είναι μόνο την Κύπρο αλλά βάζει και τη Θράκη κάτω από την κηδεμονία του και την συγκυριαρχία του Αιγαίου. Κυπριοποίηση της Θράκης και Αλεξανδρεττοποίηση του Κυπριακού.
Να κάνουμε λοιπόν μια διεκδικητική εθνική κοινή στρατηγική Ελλάδας και Κύπρου και συμμαχίας, γιατί συμμαχίες υπάρχουν μόνο όταν υπάρχει αγώνας....
Φίλοι μου, το ξέρουμε ότι είμαι 91 χρόνων. Θα ζήσω άλλα 91 αν χρειαστεί. Θα αγωνιστούμε με βίωμα, στα χώματα του Αυξεντίου, του Παλληκαρίδη, ότι αν εθελούσια δεν γονατίσεις ούτε νεκρό δεν σε γονατίζουν. Και θα τελειώσω με δύο στίχους.
Μούπαν είσαι μικρός αν κάνεις ακόμα ένα βήμα θα σε αφανίσουν. Είπα, αν δεν το κάνω, θα είμαι ακόμα πιο μικρός. Και εμείς δεν θα κάνουμε βήματα θα κάνουμε άλματα, αγώνα....»
[Τα χειροκροτήματα τόσο δυνατά που δεν ακούστηκε η τελευταία του φράση].
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου