Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Ελεήστε τους …άπορους τραπεζίτες!

Γράφει ο Καφενόβιος
kafeneio-gr.
Πέταξαν οι ανεκδιήγητοι κυβερνώντες και το διάφανο φύλλο συκής από πάνω τους. Οι τραπεζίτες και τα …μάτια τους. Τα «ευαγή» χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όλο και περισσότερο παίρνουν ενισχύσεις «φεσώνοντας» το κράτος, όλο και πιο πολύ θησαυρίζουν σε βάρος τελικά ολόκληρης της κοινωνίας.
Το υπουργικό συμβούλιο, υλοποιώντας δέσμευση του Μνημονίου, έδωσε άλλα 30 δισ. ευρώ σε εγγυήσεις στις τράπεζες. Στα 108 δισ. ευρώ έφτασε το συνολικό πακέτο «σωτηρίας» των τραπεζών, όσο περίπου το δάνειο της τρόικας.
Είναι πρόκληση για κάθε μισθωτό και συνταξιούχο να ακούει για τον χορό των ενισχύσεων ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων προς τις «χειμαζόμενες» τράπεζες.
Η πραγματική οικονομία στενάζει, τα «κανόνια» στην αγορά ηχούν, η λέξη ρευστό έχει αφαιρεθεί από το λεξιλόγιο των επιχειρήσεων, χρεοκοπούν χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι απολύσεις και η ανεργία τραβούν την ανηφόρα και οι τράπεζες αιμοδοτούνται από το........
κράτος για να μπαλώνουν τρύπες και διορθώνουν λάθη του παρελθόντος και όχι για να τονωθεί η ρευστότητα στην εγχώρια αγορά.
Νισάφι πια, με τη συνεχιζόμενη σκανδαλώδη εύνοια της κυβέρνησης προς τις τράπεζες, οι οποίες σε καιρούς χαλεπούς για την παγκόσμια και την εγχώρια οικονομία απλώς μειώνουν τα, έτσι και αλλιώς, υπέρογκα κέρδη τους.
Στα 485 εκατ. ευρώ, διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη της Εθνικής Τράπεζας το 2010. Επίσης στην άλλη μεγάλη τράπεζα, την Alpha Bank, τα κέρδη του ομίλου της το 2010 διαμορφώθηκαν στα 147,8 εκατ. ευρώ.
Υ.Γ. Βρε, μπας και τρώμε κουτόχορτο;…

Δεν υπάρχουν σχόλια: