Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Υποβάθμιση της Ελλάδας από την Standard & Poor's

Στην υποβάθμιση της αξιολόγησής του για την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες σε 'BB-' από 'BB+' προχώρησε ο οίκος Standard & Poor's, εκτιμώντας ότι η χώρα θα αναγκαστεί μάλλον να προσφύγει στον μηχανισμό διάσωσης της ευρωζώνης και μετά το 2013. Ο οίκος προειδοποιεί ότι πιθανόν να προχωρήσει και σε νέα υποβάθμιση της Ελλάδας κατά μία ή δύο βαθμίδες, αν χειροτερέψουν τα δημοσιονομικά της χώρας. «Από τη φούσκα της ευημερίας πέρασαν στον πανικό» δήλωσε ο πρωθυπουργός σχολιάζοντας τη νέα υποβάθμιση από τον Οίκο αξιολόγησης. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση εκτιμά ότι το 2012 θα είναι η χρονιά που θα αρχίσει η ανάκαμψη της οικονομίας.«Από τη φούσκα της ευημερίας πέρασαν στον πανικό» δήλωσε ο πρωθυπουργός σχολιάζοντας τη νέα υποβάθμιση της Ελλάδας από τον Οίκο αξιολόγησης Standard and Poor's. «Αποδείξαμε ότι βαδίζουμε στο σωστό δρόμο και αυτό αναγνωρίζεται από όλη την Ευρώπη» σημείωσε ο κ. Παπανδρέου, συμπληρώνοντας ότι οι Οίκοι δεν λογοδοτούν πουθενά και ότι είναι λάθος να θεωρούν ανεπαρκείς τις αποφάσεις της ΕΕ. Επιπλέον ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο αξιολόγησης δεν αντανακλά τις προσπάθειες της χώρας και υπογράμμισε ότι η Ευρώπη χρειάζεται νέο μοντέλο διακυβέρνησης και ενδυνάμωσης των θεσμικών της οργάνων.
Στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης τύπου με τον πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο Γιώργος Παπανδρέου, πρόσθεσε ότι οι τελικές αποφάσεις των Βρυξελλών για την κρίση χρέους, που θα έχουν διαμορφωθεί έως τον Ιούνιο, θα πρέπει να είναι τέτοιες που θα ηρεμήσουν τις αγορές. Εκτίμησε επιπλέον ότι οι αγορές δεν ανταποκρίνονται στις αποφάσεις της Ε.Ε. και πανικοβάλλονται επειδή το ευρώ δεν έχει πλαισιωθεί από αναπτυξιακά μέτρα. Χρειαζόμαστε ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης, διακυβέρνησης και ένα νέο μοντέλο συνεργασίας, σημείωσε. Η Ευρώπη πρέπει να γίνει πιο δημοκρατική, σημείωσε υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει και δεν θα χρειαστεί να προσφύγει στο μόνιμο μηχανισμό στήριξης, μετά το 2013.
Εκ μέρους των Ευρωπαίων σοσιαλιστών, ο Μάρτιν Σουλτς δήλωσε πως αισθάνεται αλληλέγγυος με την Ελλάδα και την κυβέρνηση που ανέλαβε "ηράκλειο έργο". Σχολιάζοντας τη δράση των οίκων αξιολόγησης είπε πως δεν είναι δυνατόν οι άνθρωποι που δημιούργησαν την κρίση να είναι αυτοί που κρίνουν και παίρνουν αποφάσεις, ενώ άφησε αιχμές και για την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ την οποία αποκάλεσε "καγκελάριο των τεσσάρων μηνών", καθώς όπως εξήγησε κάθε τέσσερις μήνες αλλάζει θέσεις.
H Standard and Poor’s αξιολογεί αποσπασματικά και επιλεκτικά τις αποφάσεις που έχει πάρει μέχρι σήμερα η Ε.Ε. και κατά συνέπεια έχει κάνει λάθος εκτίμηση στην υποβάθμιση της Ελλάδας υποστηρίζει από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών.
«Η σημερινή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελληνικής Δημοκρατίας από BB+ σε BB- από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s βασίζεται σε μια λανθασμένη αξιολόγηση των πρόσφατων αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής της 25ης Μαρτίου. Δεν αντανακλά την προσπάθεια αλλά και την επιτυχία μέχρι σήμερα στην υλοποίηση του Ελληνικού προγράμματος οικονομικής πολιτικής ούτε τις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
Πεταλωτής: Το βαθύτερο σημείο της υφεσιακής πορείας ανήκει στο παρελθόν

Νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής υποστήριξε ότι η χώρα αναμένεται να μπει σε θετικούς ρυθμούς προς το τέλος του 2011. «Ήδη τα επίσημα στοιχεία δείχνουν πως το βαθύτερο σημείο της υφεσιακής πορείας της οικονομίας ανήκει στο παρελθόν» είπε ο κ. Πεταλωτής παραπέμποντας σε «ενθαρρυντικά» στοιχεία επ' αυτού και ειδικότερα στην αύξηση των εξαγωγών κατά 40% το τελευταίο τρίμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό. Συνέπεια αυτού, είπε, είναι η σημαντική μείωση του εξωτερικού ελλείμματος της χώρας.
Ερωτηθείς, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι παραμένει ο στόχος να μπορέσει η χώρα να βγει στις αγορές έως το τέλος του 2011, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι «δεν είναι θέμα δέσμευσης, είναι θέμα προοπτικής γιατί το χρονικό σημείο που θα βγούμε στις αγορές δεν εξαρτάται μόνο από εμάς». Αναφορικά με δημοσιεύματα περί αναθεώρησης του ελλείμματος προς τα πάνω, επισήμανε ότι υπάρχει πλέον ανεξάρτητη Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, για να διατυπώνει το έλλειμμα κάθε φορά. Συμπλήρωσε ότι δεν θα μπορούσε να γίνει κάποιο σχόλιο, καθότι δεν υπάρχει ακόμα η έκθεσή της. Σημείωσε πάντως ότι οι όποιες παρεκκλίσεις υπάρχουν σε οικονομικά μεγέθη, αντιμετωπίζονται.
Επίσης, ο κ. Πεταλωτής δεν θέλησε να σχολιάσει αναφορά του πρώην υπουργού Αλέκου Παπαδόπουλου ότι το πραγματικό έλλειμμα είναι στο 13%, προσθέτοντας ότι ο κ. Παπαδόπουλος «έχει απόψεις πολύ σεβαστές κατά τα άλλα».
tvxs 

Δεν υπάρχουν σχόλια: