Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Μάχη με τις φλόγες σε όλη τη χώρα

Περισσότερα από εκατό είναι τα πύρινα μέτωπα που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα. Οι φλόγες, με σύμμαχο τον δυνατό αέρα, κατακαίουν δασικές εκτάσεις και οι πυροσβέστες κάνουν λόγο για τη δυσκολότερη ημέρα του καλοκαιριού. Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση σε Έβρο και Αρκαδία, ενώ πολλές περιοχές έχουν τεθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Φωτιά εκδηλώθηκε και στο δάσος Σέιχ Σου στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο η παρέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων ήταν άμεση και η φωτιά κατασβέστηκε.
Τεράστια είναι η οικολογική καταστροφή στον Έβρο με περισσότερα από 47.000 στρέμματα καμένα, ενώ οι φλόγες συνεχίζουν για τρίτη ημέρα το καταστροφικό της έργο. Επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις δεν έχουν καταφέρει ύστερα από 50 ώρες να θέσουν υπό έλεγχο τις φλόγες. Σήμερα η φωτιά απείλησε τα πρώτα σπίτια του οικισμού Κοίλα, ο οποίος έχει εκκενωθεί, ενώ ένα ακόμα πύρινο μέτωπο ξέσπασε ...
στην περιοχή Καβήσου, κοντά σε στρατόπεδο, απειλώντας το άλσος της Αγίας Παρασκευής Φερών. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να ελέγξουν τις φλόγες και στις δύο περιπτώσεις.
Τα πύρινα μέτωπα εκτείνονται μεταξύ των περιοχών Κοίλα, Καβησός, Κιτρινόπετρα και Λευκίμη. Στις πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή προστέθηκαν και δύο σκάφη της Γαλλίας, τα οποία έφτασαν στην Ελλάδα ύστερα από σχετικό αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας. Βοήθεια αναμένεται και από την Ισπανία. Συνεργεία επιχειρούν να ανοίξουν αντιπυρικές ζώνες στην περιοχή, ώστε να μην επεκταθεί η φωτιά προς τον βόρειο Έβρο. «Τραγική» χαρακτήρισε την κατάσταση ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης, ο οποίος δήλωσε πως η φωτιά ξεκίνησε από την ένα τρακτέρ, που πετούσε σπίθες κατά τη διάρκεια της κίνησής του σε δασικό δρόμο.
Με ανακοίνωσή του το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Έβρου, ζητεί την προσοχή όλων των πολιτών και των υπηρεσιών, καθώς αύριο, ολόκληρος ο ακριτικός νομός και η Σαμοθράκη, λόγω των καιρικών συνθηκών που θα επικρατήσουν θα έχει δείκτη υψηλής επικινδυνότητας τέσσερα, με αυξημένο ενδεχόμενο πρόκλησης και νέων πυρκαγιών.
Στην Πελοπόννησο εκδηλώθηκαν σήμερα δεκαέξι φωτιές. Η σημαντικότερη από αυτές είναι στην Αρκαδία, όπου το πύρινο μέτωπο μαίνεται και απειλεί τα χωριά Πάπαρι, Μανιάτη και Δάφνη, τα οποία έχουν εκκενωθεί. Μάλιστα, μια ηλικιωμένη γυναίκα που δεν πρόλαβε να απομακρυνθεί κατά την εκκένωση του χωριού Μανιάτι, απεγκλωβίστηκε και μεταφέρεται με αναπνευστικά προβλήματα στο Παναρκαδικό νοσοκομείο Τρίπολης. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως οι φλόγες πολιορκούν το χωριό Πάπαρι, ενώ μπουλντόζες προσπαθούν να δημιουργήσουν αντιπυρική ζώνη περιμετρικά του χωριού.
Κλειστός εξαιτίας της φωτιάς είναι ο δρόμος από τις Καλτεζές προς τον οικισμό Κουβέλια και οι κάτοικοι ετοιμάζονται να μεταφερθούν στα χωριά Βλαχοκερασιά και Κολλίνες. Προβλήματα παρουσιάζονται και στην ηλεκτροδότηση της περιοχής, ενώ η ΔΕΗ για λόγους ασφαλείας έχει διακόψει τη παροχή ρεύματος.
Σημειώνεται πως οι τοπικές κοινότητες Πάπαρι, Αγριακόνα, Δάφνη, Καλτεζές και Μαυρόγιαννη της ενότητας Βαλτετσίου του δήμου Τρίπολης, ύστερα από σχετικό αίτημα του Δήμου Τρίπολης, κηρύχθηκαν από τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Θεόδωρου Μπούφη, σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Παράλληλα, όπως ενημέρωσε ο δήμος Τρίπολης, οι πληγέντες μπορούν να φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία της πόλης. Ανοικτό είναι το δημαρχείο στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως 43, προκειμένου να παράσχει βοήθεια και να κατευθύνει τους πληγέντες σε ό, τι χρειαστούν. Εκτός της φωτιάς στην Αρκαδία, τα υπόλοιπα πύρινα μέτωπα που εκδηλώθηκαν στην Πελοπόννησο έχουν τεθεί υπό έλεγχο.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται και το Μεσολόγγι, λόγω της πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή από την Πέμπτη. Φωτιά έχει ξεσπάσει και σε δασική έκταση στην περιοχή Μαλανδρίνου Παλαιοκάστρου Άμφισσας. Νέο πύρινο μέτωπο και στην Πάτρα, κοντά στη Βιομηχανική περιοχή της πόλης, στις κοινότητες Χαϊκαλίου και Περιστερίου. Σε εξέλιξη είναι και η φωτιά στη Ζάκυνθο στην περιοχή Κοιλιωμένου, ενώ εκδηλώθηκε και νέα πυρκαγιά στην περιοχή Ορθονιές. Σε εξέλιξη είναι και η φωτιά στη Γαυρολίμνη Ναυπάκτου.
Στη Φθιώτιδα, η φωτιά απείλησε τις φυλακές στο Μαλαδρίνο, με τις φλόγες να φτάνουν μέχρι τον εξωτερικό χώρο. Τελικά οι πυροσβεστικές δυνάμεις έθεσαν την φωτιά υπό πλήρη έλεγχο. «Ζούμε έναν εφιάλτη. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε τίποτα. Ευτυχώς που άλλαξε ο άνεμος και έφυγαν οι φλόγες από τις φυλακές Μαλανδρίνου» υπογραμμίζει η αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας Γιώτα Γαζή, η οποία συγχρόνως κάνει λόγο για «απελπιστική κατάσταση». Δύο ακόμη μέτωπα της φωτιάς κινήθηκαν προς τα χωριά Σώταινα, Βραΐλα και Αμυγδαλιά. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η φωτιά πέρασε δίπλα από το χωριό Σώταινα.
Η φωτιά στο δάσος Σέιχ Σου στη Θεσσαλονίκη, η οποία ξέσπασε σήμερα το απόγευμα, κατασβέστηκε, καθώς η επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων ήταν άμεση. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις, επίγειες και εναέριες, που συμμετείχαν στην κατάσβεση, επιτηρούν την περιοχή για την αποφυγή ενδεχομένου αναζωπύρωσης. Δόθηκε και πάλι στην κυκλοφορία ο περιφερειακός της Θεσσαλονίκης. «Όπως αποδεικνύεται μπορεί ανά πάσα στιγμή να εκδηλωθεί πυρκαγιά. Το καλοκαίρι είναι μπροστά μας. Η αντιπυρική περίοδος δεν τελείωσε. Τελειώνει στις 31 Οκτωβρίου», δήλωσε ο διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης, Κώστας Κοκολάκης, εφιστώντας την προσοχή κατοίκων και αρμόδιων αρχών και συνιστώντας τους να βρίσκονται σε συνεχή ετοιμότητα.
tvxs 

Δεν υπάρχουν σχόλια: