Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Υπερ-εκποιητής το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων

Με διαδικασίες - εξπρές θα συντελεστεί η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις, χωρίς καν τον έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο, με βάση τις διατάξεις που περιελήφθησαν στο πολυνομοσχέδιο το οποίο κατέθεσε στη Βουλή, προχθές τη νύχτα, η κυβέρνηση.
Οι ρυθμίσεις, οι οποίες περιλαμβάνονται στο άρθρο 7 του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, αναδεικνύουν σε υπερ-εκποιητή με αυξημένες αρμοδιότητες το Ταμείο Αξιοποίησης της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου, καθώς θα μπορεί να αξιοποιεί και περιουσία των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, αλλά και να αποκτά την κυριότητα ή άλλα εμπράγματα δικαιώματα ακινήτων που ανήκουν στο Δημόσιο, σε ΝΠΔΔ ή εταιρίες του Δημοσίου.
Για την πώληση μετοχών εισηγμένων στο χρηματιστήριο που ανήκουν στο Δημόσιο, το «Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου» (ΤΑΙΠΕΔ) μπορεί να αναθέτει σε χρηματιστηριακές εταιρείες την εξεύρεση αγοραστή. Οι χρηματιστηριακές εταιρείες θα προσφέρουν τις προς πώληση μετοχές στις τρέχουσες τιμές με ή ακόμη και... χωρίς άνοιγμα βιβλίου προσφορών! Δηλαδή χρηματιστές θα πωλούν σε ιδιώτες εισηγμένες μετοχές δημοσίων επιχειρήσεων στις τρέχουσες τιμές του χρηματιστηρίου χωρίς καν να ακολουθούν τη διαδικασία του βιβλίου προσφορών, κάτι που ανοίγει τον δρόμο για ξεπούλημα των μετοχών εισηγμένων ΔΕΚΟ σε οποιαδήποτε τιμή προσφέρουν οι αγοραστές στις χρηματιστηριακές εταιρείες που θα αναλάβουν διαμεσολαβητικό ρόλο!

Ακόμη οι συμβάσεις ανάθεσης του έργου της εξεύρεσης αγοραστών που θα υπογραφούν μεταξύ του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου" και των χρηματιστηριακών εταιρειών εξαιρούνται από τον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου!
Τα τιμήματα που θα καταβάλει το Ταμείο στις χρηματιστηριακές εταιρείες βάσει των συμβάσεων αυτών θα αφαιρούνται από τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων.
Από το άρθρο του Θ.Π./
"Αυγή"

Δεν υπάρχουν σχόλια: