Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Παπανδρέου: Δεν θα είμαι υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ

Ραγδαίες οι εξελίξεις στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, κατά τη διάρκεια του οποίου ο Γιώργος Παπανδρέου φέρεται να ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αποχωρήσει μετά τις εκλογές.
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες ο κ. Παπανδρέου  είπε στα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου ότι δεν θα είναι υποψήφιος πρωθυπουργός, ούτε υποψήφιος πρόεδρος του κινήματος.


 Ο κ. Παπανδρέου θα αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές και δήλωσε ανοιχτός στον τρόπο διεξαγωγής της εκλογής νέου προέδρου και περιμένει τις προτάσεις του συμβουλίου για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί.Ο Γιώργος Παπανδρέου φέρεται να προτείνει να υπάρχει διαρχία στο κόμμα, μέχρι να αποχωρήσει.
Αναμένονται οι αντιδράσεις των στελεχών στις ανακοινώσεις, ενώ έχουν προηγηθεί πυρετώδεις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις.
Η στάση των δελφίνων
Σύμφωνα με την εφημερίδα "Τα Νέα", οι διεκδικητές του αξιώματος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κατάφεραν να βρουν πεδίο συνεννόησης και στη συνεδρίαση αναμένεται να εμφανιστούν με κοινή γραμμή που θα εκφραστεί και με ανάλογη πρόταση.

 Αναμένεται να υποστηρίξουν ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ακέφαλο, βάσει του καταστατικού δεδομένου ότι η θητεία του Γ.Παπανδρέου έληξε τον Νοέμβριο του 2011 και δεν έχει ανανεωθεί μέσα από κάποια διαδικασία.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Π. Ευθυμίου, τόνισε την ανάγκη να κάνει το ΠΑΣΟΚ αυτοκριτική και να προχωρήσει σε αλλαγή ηγεσίας.
"Αν ο κ.Παπανδρέου θέλει να παραμείνει στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ, πρέπει να τεθεί υπό την κρίση της βάσης. Πρέπει να διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία πριν τις εκλογές" είπε μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ.
Και πρόσθεσε: "Χρειάζεται και απολογισμός και προγραμματική, ρεαλιστική, υπεύθυνη και σοβαρή τοποθέτηση και αλλαγές σε όλα τα επίπεδα και φυσικά με πρωτεύον το θέμα της ηγεσίας".
Οι υποστηρικτές του προέδρου
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης δήλωσε ότι ο Γ.Παπανδρέου όχι μόνο πρέπει να μείνει στην ηγεσία του κινήματος, αλλά να είναι και αυτός που θα το οδηγήσει στις εκλογές, γιατί πρέπει να κριθεί από το λαό.
Παράλληλα, την αντίθεσή του με την εκλογή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ από τη βάση, εξέφρασε, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης.
"Πιστεύω ότι τα κόμματα δεν βγαίνουν στη γύρα για να εκλέξουν προέδρους, όργανα κλπ. Έχουν οργανώσεις, έχουν μέλη, τα οποία συζητούν, χαράσσουν όλοι μαζί, από πάνω μέχρι κάτω, στρατηγικές, την πολιτική τους, τα προγράμματά τους και συνέρχονται μετά με εκπροσώπους στα συνέδρια των κομμάτων, που είναι 500- 600 άτομα."
Η επικοινωνία Βενιζέλου - Παπανδρέου
Ίσως αποδειχθεί η στιγμή που άλλαξε τις ισορροπίες στο ΠΑΣΟΚ.
Πριν τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, ο Γ. Παπανδρέου και ο Β. Βενιζέλος φαίνεται να είχαν τηλεφωνική επικοινωνία.
Εάν λοιπόν ισχύουν όσα γίνονται γνωστά, αρχικά ο κ. Βενιζέλος του ζήτησε καθαρές λύσεις για να του προτείνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ το μοντέλο της διαρχίας, με το οποίο φαίνεται να συμφώνησε ο κ. Βενιζέλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: