Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

Απόλυση 12.000 απεργών μεταλλωρύχων στη Νότια Αφρική

Την απόλυση 12.000 απεργών από τους συνολικά 21.000 εργαζόμενους ανακοίνωσε η εταιρεία εξόρυξης Anglo American Platinum στη νότια Αφρική, υποστηρίζοντας πως η απεργία που έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου τρεις εβδομάδες στα ορυχεία της έχει κριθεί ως «παράνομη». 
«Περίπου 12.000 εργαζόμενοι αποφάσισαν να μην παρουσιαστούν (ενώπιον των πειθαρχικών συμβουλίων), να μην πάρουν μέρος στις ακροάσεις και άρα απολύθηκαν», αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρείας, η οποία είχε απειλήσει τους μεταλλωρύχους ότι αν αρνούνταν να εμφανιστούν ενώπιον των πειθαρχικών συμβουλίων θα απολύονταν.
Η εταιρεία υποστηρίζει πως «εξαιτίας των παράνομων απεργιών διάρκειας τριών εβδομάδων έχει μειωθεί η παραγωγή της κατά 39.000 ουγγιές, γεγονός που σημαίνει απώλεια κερδών ύψους 700 εκατ. ραντ (63 εκατ. ευρώ)».
Μετά την ανακοίνωση των απολύσεων ξέσπασαν επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και απεργών. Πληροφορίες, οι οποίες ωστόσο δεν έχουν ακόμα επιβεβαιωθεί, κάνουν λόγο για ένα νεκρό απεργό.
Είναι οι πρώτες απολύσεις που ανακοινώνονται στα ορυχεία της Νοτίου Αφρικής, όπου οι μεταλλωρύχοι απεργούν διεκδικώντας αύξηση μισθών. Ειδικότερα οι εργαζόμενοι ζητούν αύξηση του μισθού τους από 500 δολ σε 2.000 δολ. Σημειώνεται πως η Anglo American Platinum είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πλατίνας στον κόσμο.

Οι κινητοποιήσεις των μεταλλωρύχων έχουν εξαπλωθεί σε επτά από τις εννέα επαρχίες της Νοτίου Αφρικής. Πάνω από 75.000 εργαζόμενοι σε ορυχεία, περίπου 15% του εργατικού δυναμικού της χώρας, απεργούν. Τις απεργίες ξεκίνησαν οι μεταλλωρύχοι ωστόσο στη συνέχεια σε κινητοποιήσεις προχώρησαν και οι εργαζόμενοι σε ανθρακωρυχεία, ορυχεία διαμαντιών, χρωμίου και σιδήρου.

Υπενθυμίζεται πως στις 16 Αυγούστου 46 μεταλλωρύχοι σκοτώθηκαν από αστυνομικά πυρά κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης στα ορυχεία στη περιοχή Marikana, της εταιρείας Lonmin.

Επίσης, όπως αναφέρει το Al Jazeera, εδώ και δύο εβδομάδες σε απεργιακές κινητοποιήσεις έχουν προχωρήσει και 20.000 οδηγοί φορτηγών, με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί σημαντικές ελλείψεις σε καύσιμα, ακόμα και σε χρήματα στα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης μετρητών. Οι οδηγοί έχουν καλέσει και τους εργαζόμενους στα λιμάνια να απεργήσουν από την επόμενη εβδομάδα και να συστρατευτούν στον αγώνα τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: