Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Η λίστα με το «τρίγωνο της αμαρτίας»

"Τρία ονόματα στην κορυφή μιας λίστας η οποία είναι πολύ μεγάλη"
«Ποιοι επιχειρηματίες από αυτούς που μάζευαν προεκλογικά τους υπαλλήλους τους και του έλεγαν να μην ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ γιατί θα κλείσει η επιχείρηση, είναι σε αυτή τη λίστα; Ποιοι εφοπλιστές από αυτούς που έλεγαν προκλητικά "ας έρθει ο Τσίπρας να μας βρει και να μας φορολογήσει" είναι στη λίστα; Ποιοι διαμορφωτές της κοινής γνώμης είναι σε αυτή τη λίστα; Ποιοι επιχειρηματίες που χρηματοδότησαν χρεοκοπημένα κόμματα;». Δεν είναι άραγε λογικά τα ερωτήματα που διατύπωσε στη βουλή ο Αλέξης Τσίπρας;

Η περίοδος πριν από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, χαρακτηρίστηκε από εξαιρετικά μεγάλη ένταση. «Δώστε μου τη δύναμη να ενός έθνους», έλεγε ο σημερινός πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, γιατί όπως έλεγε ήθελε να επαναδιαπραγματευτεί, την ίδια ώρα που η "μαύρη προπαγάνδα" εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, έδινε και έπαιρνε. Για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου μιλούσε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, «παίζοντας» με την κοινή λογική, αφού επί των ημερών του στο υπουργείο Οικονομικών ψηφίστηκε το δεύτερο μνημόνιο. «Θα βάλουμε κόκκινες γραμμές», έλεγε ο το «Αριστερό πρόσημο» του «τριγώνου της αμαρτίας» Φώτης Κουβέλης. Τίποτα από όλα αυτά δεν συνέβη.



Ο πρώτος, ο Αντώνης Σαμαράς, ξέχασε την διαπραγμάτευση και εκχώρησε τις αρμοδιότητες της οικονομικής πολιτικής της χώρας, εν λευκώ σχεδόν, σε έναν εκ των εκπροσώπων του «Ιερατείου της Φρανκφούρτης» τον Γιάννη Στουρνάρα. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δέχεται τις κατηγορίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι πριν από τις εκλογές έκρυψε τη διαβόητη «λίστα Λαγκάρντ» στα συρτάρια του, όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για να μπορούν άνετα κάποιοι επιχειρηματίες να εκβιάζουν τους εργαζόμενους ότι αν ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ θα αποσύρουν τις επιχειρήσεις τους στο εξωτερικό. Ορίστε τι δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης: «Όταν γνωρίζουμε ότι κάποιοι από αυτούς, ενδεχομένως, που είναι μέσα στη λίστα είναι και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, που παραμονές των εκλογών εκβίαζαν τους εργαζόμενους τους, ότι αν ψηφίσουν ΣΥ.ΡΙΖ.Α., θα πάρουν τις επιχειρήσεις τους και θα φύγουν. Το γνωρίζουμε αυτό πολύ καλά και τα είχαμε καταγγείλει και τότε με ονοματεπώνυμα. Έχω το δικαίωμα να ισχυρίζομαι ότι ο κ. Βενιζέλος έδωσε εκλογική μάχη δύο φορές, έχοντας μια λίστα ανθρώπων, που ενδεχομένως, σίγουρα, κάποιοι από αυτούς έχουν σχέση με "μαύρο χρήμα" και τους αξιοποίησε, είτε για να πάρει χρήματα για το κόμμα του, είτε για να τους εκβιάσει, είτε για να τον στηρίξουν. Και ρωτάω το χρεοκοπημένο ΠαΣοΚ στις τράπεζες, πώς έδωσε τη μάχη σαν να ήταν το ΠαΣοΚ της "ισχυρής Ελλάδας". Αυτά τα ερωτήματα νομιμοποιείται να τα βάζει ο καθένας. Μεθαύριο, οι πολίτες θα πρέπει να πάρουν στα χέρια τους αυτή τη λίστα και να πουν "βρείτε πρώτα πόσα θα πληρώσουν αυτοί και αν πρέπει να πληρώσουν και μετά ελάτε να ψηφίσετε τα μέτρα τα οποία έρχονται να μας τελειώσουν σαν κοινωνία».

Ο Φώτης Κουβέλης, δεν κατάφερε τελικά να ... επιμείνει στις «κόκκινες γραμμές» και ανέχτηκε, έξω από τα γραφεία του κόμματός του, που φέρει την επωνυμία «Δημοκρατική Αριστερά» οι δυνάμεις καταστολής να ξυλοκοπούν διαδηλωτές που φώναζαν «Κουβέλη, ντροπή μας κλέβεις το ψωμί».

Αυτή η κυβέρνηση δεν εξελέγη μόνη της. Συνέπραξαν τραπεζίτες, μεγαλοεπιχειρηματίες, εργολάβοι, mediάρχες, το εφοπλιστικό λόμπι η λούμπεν μεγαλοαστική τάξη, η Άνγκελα Μέρκελ, ο Βολφγκανγκ Σόιμπλε, το κατεστημένο των Βρυξελλών, τα ανώτατα ιερατεία της Οικονομικής Νομισματικής Ένωσης, τα δομημένα συμφέροντα, η διαπλοκή, οι διεθνείς αγορές και τόσοι άλλοι για να καταφέρει, με το ζόρι, να σχηματιστεί με τη σύμπραξη τριών ετερόκλητων, θεωρητικά, πολιτικών δυνάμεων. Ο Αντώνης Σαμαράς ήταν εκείνος, ο οποίος «σήκωσε» πρώτος, το 2010 την αντιμνημονιακή «παντιέρα». Για τους μνημονιακούς εκείνη η στάση του ήταν επικίνδυνη. Για τους αντιμνημονιακούς, και ειδικότερα του χώρου του, δηλαδή της Δεξιάς, η σημερινή του στάση τον καθιστά … ανακόλουθο (Sic). Τόσο ανακόλουθο, που είναι να διερωτάται κανείς, για ποιον λόγο έπρεπε ο Γιώργος Παπανδρέου έπρεπε να παραιτηθεί από τη θέση του πρωθυπουργού. Σήμερα ο Αντώνης Σαμαράς έγινε μνημονιακότερος του μνημονίου, αφού νωρίτερα είχε σύρει τη χώρα σε εκλογές για να γίνει πρωθυπουργός. Πρόσφατα ο Αλέξης Τσίπρας τον αντιμετώπισε με οίκτο, αλλά και οργή «Όταν ένας πρωθυπουργός εμφανίζεται γονυπετής να παρακαλάει για άφεση αμαρτιών τη κ. Μέρκελ, δεν κερδίζει τον οίκτο αλλά την απαξία της για την ελληνική ηγεσία», δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ωραία, Ο Αντώνης Σαμαράς τα κατάφερε, έγινε πρωθυπουργός. Και λοιπόν;



Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, όσο πρωθυπουργός ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου, επιδόθηκε σε ένα διαρκές «πριόνισμα» της θέσης του πολιτικού του προϊσταμένου. Τελικά κατάφερε εκείνο, το οποίο δεν μπόρεσε να επιτύχει το 2007, δηλαδή να γίνει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Τελικά έγινε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ίσως ο τελευταίος του και θα μείνουν για πάντα πολλά αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ.
Ο άνθρωπος που γνωρίζει από συγκυβερνήσεις, ο "εθελοντής αιχμάλωτος των δανειστών", ο Φώτης Κουβέλης, μετά την εκλογική μάχη της 6ης Μαΐου άντεξε στις πιέσεις των επιχειρηματικών συμφερόντων, και όχι μόνο, που απαιτούσαν «συγκυβέρνηση εδώ και τώρα». Δεν συνέπραξε σε εκείνη τη φάση, φοβούμενος το πολιτικό κόστος. Εκείνα τα κρίσιμα απογεύματα μετά από τις πρώτες εκλογές του 2012 η κατάσταση γινόταν όλο και πιο πολύ πιεστική. Μετά τις 17 Ιουνίου, δεν κατάφερε να αντισταθεί και ως "νέος Καρατζαφέρης" διαδραμάτισε και συνεχίζει να διαδραματίζει τον ρόλο του "εθελοντή".



Αυτά είναι τα τρία πρώτα πρόσωπα της λίστας της «αμαρτίας». Ακριβώς από κάτω θα βρει κανείς εκείνους στους οποίους αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας:

  • Τους επιχειρηματίες που απειλούσαν προεκλογικά τους υπαλλήλους τους και τους τρομοκρατούσαν λέγοντάς τους να μην ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ γιατί θα κλείσει η επιχείρηση
  • Τους εφοπλιστές που δεν ήθελαν να τους φορολογήσει ο Τσίπρας
  • Τους διαμορφωτές της κοινής γνώμης, οι οποίοι φτύνουν εκεί που …

Σε αυτή τη λίστα θα βρει ακόμη κανείς, εκείνους που στο παρελθόν πραγματοποιούσαν λάθος εκτιμήσεις για την κρίση χρέους, εκείνους που ξεπούλησαν την Αγροτική Τράπεζα και εκείνους που επιχείρησαν εξωδικαστικό συμβιβασμό με την γερμανική SIEMENS για το σκάνδαλο με τις μίζες, όπως επίσης και εκείνους που παρότρυναν τους καταθέτες, προεκλογικά, να μην πανικοβάλλονται και να μην πραγματοποιούν, μαζικά, καταθέσεις, ενώ οι ίδιοι έβγαζαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε αναφερθεί και σε άλλους πριν από λίγο καιρό. "Είναι οι ίδιοι που απέσυραν τα λεφτά τους από τη χώρα για να δημιουργήσουν κλίμα πανικού ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Είναι αυτοί που επιχειρούν να ξεπλύνουν τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Είναι οι ίδιοι που νομίζουν ότι θα συγκαλύπτονται για πάντα τα ανομήματά τους. δεν θα επιτρέψουμε η πολιτική ζωή να λειτουργήσει με τους δικούς τους όρους, δηλαδή με όρους υποκόσμου" είχε πει.

Υπάρχουν και άλλοι σε αυτή τη λίστα, αλλά πρέπει να βρούμε το ... στικάκι.
Periodista

Δεν υπάρχουν σχόλια: