Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

ΑΜΕΣΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΔΕΗ, ΕΛΤΑ, ΕΥΔΑΠ, ΛΙΜΑΝΙΩΝ!

ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΗ ΔΡΑΣΗ (PRIOR ACTION) Η ΛΙΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ!
Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων πρέπει να έχει ενημερώσει τηΒουλή για το νέο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της περιόδου 2012 - 2016 και η συγκεκριμένη παρουσίαση αποτελεί μία από τις προαπαιτούμενες δράσεις για την καταβολή της δόσης του Νοεμβρίου.
Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας είπε στη Βουλή πως οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι του δημοσίου έχουν ολοκληρώσει και θα παρουσιάσουν, επίσης μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, μελέτη στρατηγικής επισκόπησης της ΔΕΗ, με την οποία θα αξιολογούνται οι εναλλακτικές επιλογές για την αποκρατικοποίησή της.
Για τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ) ο Γ. Στουρνάρας είπε πως βρίσκεται σε εξέλιξη η συγγραφή της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την πώληση της εταιρείαςδεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί, υποστήριξε ο υπουργός, ο οποίος πρόσθεσε πως «σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον νόμο 4053/2012, τα ΕΛΤΑ παραμένουν ως πάροχος καθολικής υπηρεσίας μέχρι το 2028».
Μέχρι στιγμής, έχει ολοκληρωθεί η στρατηγική ανάλυση για την εταιρεία και έχουν ερευνηθεί πιθανά πρότυπα (μοντέλα αποκρατικοποίησης), ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η επικαιροποίηση της προκαταρκτικής έρευνας (premarketing) για την αναζήτηση πιθανών αγοραστών.
Για την ΕΥΔΑΠ ο υπουργός παραδέχθηκε πως το δημόσιο της οφείλει περισσότερα από 500.000.000 ευρώ για επενδύσεις που έχουν ήδη γίνει και αδυνατεί να καταβάλει αυτά τα χρήματα.

Ο Γ. Στουρνάρας υποστήριξε πως η ΕΥΔΑΠ έχει ανάγκη από τεράστιες επενδύσεις στο δίκτυο και ο επενδυτής θα αναλάβει να τις υλοποιήσει προκειμένου «η εταιρεία να συνεχίσει να είναι βιώσιμη». Πριν προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ το Δημόσιο καλείται να δημιουργήσει ρυθμιστικό πλαίσιο, εντός του οποίου θα κληθούν να λειτουργήσουν οι δύο εταιρείες.

Η διαδικασία για την πώληση ποσοστού των δύο εταιρειών βρίσκεται στο τελικό στάδιο πριν από την προκήρυξη των διαγωνισμών. Στην κυριότητα του δημοσίου θα παραμείνουν η ΕΥΔΑΠ Παγίων και η ΕΥΑΘ Παγίων, δηλαδή οι εταιρείες που έχουν τα φράγματα, ταμιευτήρες, εξωτερικά υδραγωγεία,αντλιοστάσια και λοιπές εγκαταστάσεις μεταφοράς του νερού μέχρι τα σημεία επεξεργασίας τους.

Για τους οργανισμούς λιμένων ο Γ. Στουρνάρας υπενθύμισε πως με βάση το Σύνταγμα η ιδιοκτησία όλων των λιμανιών (γη, εξοπλισμός, κτίρια κ.λπ.) θα παραμείνει στο δημόσιο, ανεξαρτήτως του μοντέλου ιδιωτικοποίησης που θα επιλεγεί. Αυτήν την περίοδο, το ΤΑΙΠΕΔ βρίσκεται στο στάδιο επεξεργασίας και μελέτης των εναλλακτικών επιλογών, για τη διαδικασία, τον χρόνο και τον βέλτιστο τρόπο αξιοποίησης και συμμετοχής του ελληνικού δημοσίου.

Ο επενδυτής -ή επενδυτές- που θα αναλάβει τα λιμάνια θα απαιτείται να έχει σχετική πείρα και εξασφαλισμένη χρηματοοικονομική ισχύ, ώστε να υποστηρίξει την υφιστάμενη λειτουργία και τις μελλοντικές επενδύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: