Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Να γιατί ψήφισα τη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, του Γ. Μιχελογιαννάκη

Όταν από το προσχέδιο του προϋπολογισμού περιμένουμε δημόσιο χρέος 182,5% του ΑΕΠ. Όταν την ύφεση την περιμένουμε στο 3,8% και την ανεργία στο 24,7%. Όταν η ακρίβεια καλπάζει, για παράδειγμα το λάδι στην χώρα μας είναι πιο ακριβό και από χώρες που δεν το παράγουν.
Όταν από τα 7,8 δις που θα κόψουν το 2013, αν τελικά μείνουν εκεί, διότι ήδη διεκδικούν άλλα 4 δις, κόβουν μισθούς 1,1 δις, συντάξεις 3,8 δις, κοινωνικά επιδόματα 347 εκατ., οικογενειακά επιδόματα 427 εκατ., υγεία 803 εκατ.,παιδεία 132 εκατ. και διαθεσιμότητα δηλαδή απόλυση 172 εκατ., όταν αυξάνουν τα συντάξιμα έτη στα 67, κόβουν από το ΕΚΑΣ 114 εκατ., από τους νεφροπαθείς 82 εκατ, από τα ειδικά εποχικά επιδόματα 50 εκατ. και από τα ειδικά επιδόματα ανεργίας 30 εκατ., καταλαβαίνετε που πάμε.
Όταν είναι 57 δις τα κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα. Όταν ξεπερνούν τις 600.000 οι ρυθμίσεις στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων. Όταν το 50% των δανειοληπτών εμφάνισαν προβλήματα υγείας. Όταν το 40% από αυτούς έχει διαρρήξει τις φιλικές του σχέσεις, διότι δεν μπορεί να επιστρέψει σε φίλους του τα δάνεια. Όταν 1στους 3 ζητάει βοήθεια από τους δικούς του. Όταν ο αριθμός των αυτοκτονιών καλπάζει.
Θεωρώ αδιανόητο, να μην ψηφίσω μια πρόταση, που δίνει την δυνατότητα ώστε η υποχρέωση της μηνιαίας δόσης να μην υπερβαίνει το 30% του διαθέσιμου εισοδήματος, που δίνει χρονική επιμήκυνση, που παραχωρεί περίοδο χάριτος, που μειώνει το επιτόκιο, που διαγράφει το δάνειο όταν έχει ήδη αποπληρωθεί το κεφάλαιο συν ένα εύλογο κέρδος, που μειώνει το επιτόκιο των πιστωτικών καρτών, που παρέχει ψυχολογική υποστήριξη σε άτομα και πουελαχιστοποιεί τα έξοδα για δικαστήρια.
Περιμένω όμως από το ΣΥΡΙΖΑ να συγκεκριμενοποιήσει όριο φτώχειας, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ναοριοθετήσει τον τρόπο εύρεσης των πραγματικά εχόντων ανάγκη, καθώς το ανεπαρκές κράτος δεν μπορεί, δυστυχώς, να ελέγξει ούτε πόθεν, ούτε έσχες, ούτε κινητικότητα τραπεζικών λογαριασμών, ούτε την ύπαρξη ή όχι offshoreεταιρίας, ούτε αν υπάρχουν χρήματα στο εξωτερικό.
Επίσης, να οριοθετήσει αυτούς που πτώχευσαν παίρνοντας δάνεια, για 1 ή 2 εξοχικά εκτός της πρώτης κατοικίας, από αυτόν, που πριν την ύφεση, πήρε στεγαστικό με ένα μισθό και μια σύνταξη και τώρα με την ύφεση δεν μπορεί να το αποπληρώσει.

Είναι θέμα αρχής, του προγράμματος της ΔΗΜ.ΑΡ, της προγραμματικής συμφωνίας και της συνείδησης μου.
* Ιωάννης Μιχελογιαννάκης βουλευτής ΔΗΜΑΡ
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: