Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Ολάντ ξύπνα, πιάσαμε φωτιά…

“Σήμερα ο Ολάντ μπροστά στη Μέρκελ είναι «γατάκι» ή αν θέλετε ανύπαρκτος“
Γράφει: Μαρία Δεναξά στο aixmi.gr
Κι αν τα πράγματα στην Ελλάδα δεν πάνε καθόλου καλά, στη Γαλλία τα σύννεφα μαζεύονται βαριά … Πολλές επιχειρήσεις απολύουν κατά χιλιάδες τους εργαζόμενους, όπως η Peugeot, οι άνεργοι ξεπέρασαν τα 3 εκατομύρια, υπάρχουν εκτιμήσεις ότι έως το τέλος του χρόνου άλλοι 300,000 άνθρωποι θα βρεθούν χωρίς δουλειά, το εμπορικό έλλειμμα διογκώνεται, για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο η γαλλική οικονομία κατέγραψε μηδενική ανάπτυξη, το δημόσιο χρέος έφθασε στο 91% του ΑΕΠ και πάει λέγοντας !
Κι ο Φρανσουά Ολάντ που εκλέχθηκε με την ελπίδα ότι θα βοηθούσε τη Γαλλία και την Ευρώπη για την καταπολέμηση της κρίσης χρέους ;
Απλά, τα περισσότερα προεκλογικά του λόγια δεν έχουν γίνει ακόμη πράξεις ! Πέντε μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας η σοσιαλιστική κυβέρνηση, και μαζί της η Γαλλία, βυθίζονται μέσα στις δυσκολίες και τα προβλήματα της κρίσης. Ολοένα και περισσότεροι Γάλλοι πιστεύουν ότι ο Βασιλιάς τους, που η προεκλογική του καμπάνια ήταν επικεντρωμένη στον αντισαρκοζισμό, είναι γυμνός. Κι όχι μόνο. ..
Τον πρόεδρο bling – bling διαδέχθηκε ο πρόεδρος zig – zag , που δίνει την εντύπωση πως μόνη του επιδεξιότητα απέναντι στα καυτά προβλήματα είναι να ξεγλιστρά μέσα από τις φόρμουλες του επικοινωνιακού παιχνιδιού. Την ώρα η κοινή γνώμη του προσάπτει ότι κινείται αργά. Μέσα απο τις δημοσκοπήσεις, όπου η δημοτικότητα του ιδίου και του πρωθυπουργού του κατακρημνίζεται , ο κόσμος δείχνει ανυπόμονος και δηλώνει ότι έχει χάσει σε μεγάλο βαθμό και πολύ γρήγορα την εμπιστοσύνη του απέναντί τους .

Αλλά και η τέταρτη εξουσία φαίνεται πως χάνει σιγά σιγά την υπομονή της απέναντι στον Ολάντ . Δεν είναι τυχαία τα εξώφυλλα των μεγαλύτερωνπεριοδικών της χώρας ..

Απο το αριστερό Μαριάν με το ‘’ Ολάντ κουνήσου πιάσαμε φωτιά ‘’ , το Εxpress που του απέδωσε τον τίτλο του Εθνικού Υπνωτιστή, και το Le Point που τον κάλεσε να ξυπνήσει !

Ο διάδοχος του Μιτεράν, στον οποίο η Αριστερά αλλά και Γάλλοι και Ευρωπαίοι είχαν εναποθέσει πολλές ελπίδες, δείχνει ότι δεν ήταν καλά προετοιμασμένος για την ανάληψη της εξουσίας και ότι δυσκολεύεται να πιάσει τους ρυθμούς της. Για την ώρα κυβερνά τη χώρα όπως τα χρόνια που ήταν ένας μέτριος επικεφαλής του Σοσιαλιστικού κόμματος. Με υποσχέσεις, διστακτικότητα, αναβολές και υποχωρήσεις ώστε όλα να βαίνουν καλώς … Αλλά για πόσο;

Πέρα από τις εύκολες αποφάσεις, όπως την αύξηση του βασικού μισθού κατά 2% που επί της ουσίας αντιστοιχεί σε μηδενική αύξηση εξαιτίας του πληθωρισμού (+ 2,1% το τελευταίο έτος ) και τη μείωση της τιμής της βενζίνης κατά 3 λεπτά, οι δύσκολες αποφάσεις (όπως πχ η μεγάλη μεταρρύθμιση στα εργασιακά) παραμένουν γράμμα νεκρό. ..

Είναι αλήθεια ότι η εικόνα του «συμπαθούς Ολάντ» δεν έχει ακόμα πληγεί. Όμως η πολιτική του που δείχνει να έχει ως μόνη κατεύθυνση τη δραστική μείωση του χρέους ανησυχεί τον κόσμο, τους αντιπάλους του, την παράτάξη του και την ευρύτερη Αριστερά (με πρώτο και καλύτερο τον Ζαν Λίκ Μελανσόν, αρχηγό του μετώπου της Αριστεράς, που στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών κάλεσε τα 4 εκατομμύρια ψηφοφόρους του να στηρίξουν τον νυν πρόεδρο) .

Οι περικοπές των 30 δίσ στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, που σύμφωνα με τον πρωθυπουργό αφορούν 9 φορολογούμενους στους δέκα , θα πλήξουν τελικά όπως έγραψε η Journal du Dimanche , δύο στους τρείς γάλλους καθώς αυξάνονται πολλοί έμμεσοι φόροι όπως τα τέλη για τη δημόσια τηλεόραση, η φορολογία για τα τσιγάρα, τα ποτά ακόμα και οι φόροι στην μπύρα !

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο , ποιος δεν θυμάται τον Ολάντ να ανυπομονεί να αναλάβει την εξουσία για να τα βάλει με τη Μέρκελ ,ενώ υποστήριζε ότι θα επαναδιαπραγματευτεί και θα τροποποιήσει το σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας – λιτότητας…

Σήμερα ο Ολάντ μπροστά στη Μέρκελ είναι «γατάκι» ή αν θέλετε ανύπαρκτος . Την ώρα που η σιδηρά κυρία της γηραιάς Ηπείρου έρχεται στην Ελλάδα, ο Γάλλος πρόεδρος μαζί με τους «χαμένους» της Ευρώπης συναντάται στη Μάλτα για να μιλήσουν για την επεξεργασία σχεδίου για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων της Ισπανίας !

Όμως της Μάλτας τα καμώματα τα βλέπει η Μέρκελ και γελά ! Όσο για το δημοσιονομικό σύμφωνο; Αυτό που θα ψηφιστεί σε λίγες ημέρες από το γαλλικό κοινοβούλιο είναι το ίδιο ακριβώς που είχε επικυρώσει ο Νικολά Σαρκοζί ! Η μόνη διαφορά είναι, ίσως το πακέτο ανάπτυξης των 110 δίσ ευρώ για τις 27 χώρες της ΕΕ… Δηλαδή δραμαμίνες !

Και μιας που αναφέρθηκα στον πρώην πρόεδρο, μόλις δημοσιεύτηκε νέα δημοσκόπηση του ινστιτούτου «Harris Interactive»! Ένας στους δύο γάλλους, το 51% , αναπολεί τον Σαρκοζί και εύχεται να τον δεί πάλι πρόεδρο και να κρατά τα ηνία της χώρας …

Μπρός γκρεμός και πίσω ρέμα !

Δεν υπάρχουν σχόλια: