Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Μια γερή σφαλιάρα στον Σαμαρά

“ Έρχονται κι άλλες σφαλιάρες για τον ίδιο αλλά και για το σύστημα που τον πατρονάρει  ”
Του Θέμη Τζήμα 
Μια γερή σφαλιάρα στο Σαμαρά Αν αφήσει κανείς στην άκρη τη χουντικού τύπου προπαγάνδα των εγχωρίων ΜΜΕ και δει την ουσία αυτών που δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ μετά τη συνάντησή της με τον Αντώνη Σαμαρά, πιθανότατα θα έχει μια μεγάλη απορία: για ποιον ακριβώς λόγο ήρθε στην Ελλάδα η Γερμανίδα καγκελάριος; Η επίσκεψη Μέρκελ υποτίθεται πως θα στόχευε στην ενίσχυση του καθεστωτικού πρωθυπουργού Σαμαρά, έστω με κάποιες τιποτένιες και επικοινωνιακού τύπου ρητορείες. Κάτι που θα μπορούσε ο Σαμαράς ως τοποτηρητής μιας μπανανίας να “πουλήσει” στους ιθαγενείς- να μην αμφιβάλλουμε έτσι αναγιγνώσκει την κατάσταση ο ντόπιος παρασιτισμός και ο ξένος παράγοντας...
Αντί αυτών όχι μόνο δεν πήρε κάτι ο Έλληνας πρωθυπουργός αλλά αντίθετα είδε την καγκελάριο να κάνει και ένα βήμα πίσω: ως προς την παραμονή της χώρας στο ευρώ δήλωσε απλά ότι ελπίζει και εύχεται να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Η δήλωσή της ήταν πιο αρνητική ως προς τις επιδιώξεις Σαμαρά από την αντίστοιχη που είχε κάνει κατά την επίσκεψη Σαμαρά στο Βερολίνο. Δεν έκανε την παραμικρή μνεία ούτε για πολιτική διαπραγμάτευση, ούτε για εκταμίευση της δόσης, ούτε για την περιβόητη επιμήκυνση. Σε καμία περίπτωση δεν έδειξε την παραμικρή πρόθεση ανακούφισης του μνημονιακού προγράμματος και ενίσχυσης του Σαμαρά. Το μήνυμα ήταν σαφέστατο: θα πάρετε όλα τα μέτρα. Επιπλέον όμως και ακόμα χειρότερα έδειξε με απόλυτη σαφήνεια τι σκοπεύει για την Ελλάδα δια της αναφοράς της στη γερμανική ενοποίηση: η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ κατά τη Μέρκελ και τους λοιπούς αντιδραστικούς κύκλους περνάει μέσα από τη λεηλασία και τη φτωχοποίηση της χώρας, όπως ακριβώς συνέβη στην Ανατολική Γερμανία και στην Ανατολική Ευρώπη γενικότερα. Αυτό είναι το ουσιαστικό μήνυμα Μέρκελ.
Το δευτερεύον μήνυμα είναι ότι είτε επειδή οι Γερμανοί δεν είναι αρκετά ικανοί αποικιοκράτες, όπως ήταν οι Άγγλοι, είτε επειδή δεν μπορεί η Γερμανία- και δε θέλει- να αναλάβει μεγαλύτερα βάρη, το γερμανικό κατεστημένο θα αντιμετωπίσει και το Σαμαρά ως αναλώσιμο, τοπικό φύλαρχο, όσο υποτακτικός και αν αποδειχτεί ο Έλληνας πρωθυπουργός. Δε θα του δώσουν ούτε ανάσα, τουλάχιστον με το δεδομένο σήμερα πολιτικό συσχετισμό διεθνώς. Η τρίτη σφαλιάρα στο Σαμαρά προήλθε από το ότι η απαγόρευση διαδηλώσεων ακυρώθηκε στην πράξη. Ο λαός παρά τα μέτρα ασφαλείας και τον αποκλεισμό του κέντρου της πόλης διαδήλωσε μαζικά. Δε φοβήθηκε από την προβοκατόρικη συμπεριφορά της κυβέρνησης και του κατεστημένου. Ο Σαμαράς κυρίως εξαιτίας των δύο πρώτων λόγων αλλά και εξαιτίας του τρίτου βγαίνει με μειωμένη ισχύ από την επίσκεψη Μέρκελ. Τόσο επικοινωνιακά, όσο και κυρίως ουσιαστικά έδειξε ότι δεν μπορεί, ούτε και θέλει να υπερασπιστεί τη χώρα και το λαό έστω κατ' ελάχιστο. Δεν μπορεί να κερδίσει ούτε τις επικοινωνιακής μόνο αξίας πομφόλυγες που επεδίωκε. Έφαγε λοιπόν μια γερή σφαλιάρα. Έπονται και πολλές ακόμα, για τον ίδιο αλλά και για το σύστημα που τον πατρονάρει και βλέπει τις εφεδρείες του να “καίγοντα锨τάχιστα.
periodista

Δεν υπάρχουν σχόλια: