Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

ΠΑΣΟΚ: Χαμένο στη θάλασσα του νεοφιλελευθερισμού και των λαθών του

Φλέγεται για ακόμη μια φορά το ΠΑΣΟΚ. Αυτή τη φορά το σπίρτο άναψε η περίφημη «λίστα Λαγκάρντ». Εκτός από την σφοδρότατη κριτική της αντιπολίτευσης, έντονες είναι και οι αναταράξεις στο εσωτερικό του κόμματος μετά την αποχώρηση του Γιάννη Ραγκούση για τον οποίο «το ποτήρι ξεχείλησε». Ο αντίκτυπος των χειρισμών Βενιζέλου προφανώς συνοδεύεται από την αντίστοιχη κριτική στους διαδρόμους της Ιπποκράτους κάτι που διαφαίνεται από τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας που συγκαλεί για αύριο στις 13:30 ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Με το ΠΑΣΟΚ να φυλλορροεί άλλη μια ερώτηση τίθεται μοιραία. Τι φέρνει η επόμενη ημέρα; Της Αγγελικής Δημοπούλου. 
Από χθες το βράδυ διαρροές της Ιπποκράτους επιχειρούσαν να μεταφέρουν ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν είχε χρησιμοποιήσει τη λίστα λόγω νομικών κωλυμάτων κι ενώ πίστευε ότι ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιωάννης Διώτης είχε ενημερώσει σχετικά τον κ. Στουρνάρα... Μάλιστα η Ιπποκράτους χαρακτήρισε κραυγαλέα υποκριτικές τις αντιδράσεις που υπήρξαν από την αντιπολίτευση αλλά και τα σχόλια του τύπου σχετικά με την περιβόητη λίστα.
Οι προσπάθειες της Ιπποκράτους δεν έπεισαν σίγουρα το Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το ΠΑΣΟΚ, επικρίνοντας δριμύτατα τον Ευάγγελο Βενιζέλο. «Στο ΠΑΣΟΚ έχουν επικρατήσει πλήρως οι αντιλήψεις και οι πρακτικές του πολιτικού κατεστημένου της μεταπολίτευσης, αντιλήψεις και πρακτικές που οδήγησαν την Ελλάδα στη χρεοκοπία και την ηθική παρακμή» σημείωνε μεταξύ άλλων.
Συνδέεται όμως η αποχώρηση Ραγκούση με τη λίστα Λαγκάρντ; Είναι ένα ερώτημα που τίθεται με δεδομένο ότι ο πρώην υπουργός είχε κατά το παρελθόν ασκήσει κριτική στην ηγεσία Βενιζέλου. «Ο ίδιος ο Γιάννης Ραγκούσης αναφέρει στη δήλωσή του ότι πρόκειται για την τελευταία σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Που σημαίνει ότι υπήρξαν και προηγούμενες σταγόνες κατά την ηγεσία Βενιζέλου»σημειώνει ο δημοσιογράφος, Πάσχος Μανδραβέλης.
Ο ίδιος εκτιμά ότι «η υπόθεση αυτή ήταν πολύ χοντρή για να την καταπιεί κάποιος» ενώ σημειώνει ότι μια λογική κίνηση από μέρος του Γιάννη Ραγκούση θα ήταν να θέσει θέμα αρχηγίας.
Θα φέρει η αποχώρηση Ραγκούση νέα προβλήματα για το ΠΑΣΟΚ; «Το πρόβλημα για το ΠΑΣΟΚ δεν είναι η απώλεια στελεχών αλλά η απώλεια της επαφής του με τον ελληνικό λαό» τονίζει στο tvxs.gr, ο πολιτικός αναλυτής και επικεφαλής της GPO, Τάκης Θεοδωρικάκος.

«Στριμωγμένος» ο Βενιζέλος
Οι αντιδράσεις των στελεχών του ΠΑΣΟΚ για την αποχώρηση Ραγκούση αλλά και για την περίφημη λίστα είναι πολύ συγκρατημένες εν αναμονή της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Τα πράγματα δείχνουν πάντως ιδιαίτερα στριμωγμένα για τον Ευάγγελο Βενιζέλο ενώ ερωτήματα κάνουν την εμφάνισή τους για την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ.

Μιλώντας στο tvxs.gr, η Λούκα Κατσέλη, πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, απέφυγε να κάνει ειδικό σχόλιο για την αποχώρηση Ραγκούση, «γιατί ο καθένας καθορίζει την προσωπική του στάση». Σημείωσε πάντως ότι «βρισκόμαστε μπροστά σε ένα φαινόμενο παρακμής και τίθεται ένα μείζον πολιτικό θέμα. Σε μια στιγμή που θίγονται εργαζόμενοι και χαμηλοσυνταξιούχοι δεν έχει ελέγχει μια λίστα που περιέχει πιθανούς φοροφυγάδες».

«Η λίστα αυτή αφήνει έκθετους Βενιζέλο και Παπακωνσταντίνου και είναι από τα χειρότερα πράγματα που θα μπορούσαν να συμβούν στο πολιτικό σύστημα αυτή την κρίσιμη στιγμή» σημειώνει η πρώην υπουργός.

«Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι από τους τελευταίους μιας φουρνιάς της αντιπολίτευσης που τέλειωσε οριστικά. Αυτό το πληρώνει το ΠΑΣΟΚ. Οι άνθρωποι, οι πολιτικοί που κάναν διευθετήσεις και μοιράζαν λεφτά έχουν τελειώσει και στην κοινωνία και στην πολιτική» σημειώνει ο Πάσχος Μανδραβέλης.

ΠΑΣΟΚ και επόμενη μέρα
«Αν ο Βενιζέλος συνεχίσει στον ίδιο δρόμο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει κατ’ όνομα – και το ΚΟΔΗΣΟ επιβίωσε για χρόνια – αλλά δεν θα έχει ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις» εκτιμά ο Πάσχος Μανδραβέλης και σημειώνει «ένα κόμμα όπως και να λέγεται αν δεν έχει καινούργιες προτάσεις θα τελειώσει και το ΠΑΣΟΚ δεν έχει τίποτα καινούργιο να πει».
«Το ΠΑΣΟΚ έχει κλείσει τον ιστορικό του κύκλο και έχει πλεύσει στη θάλασσα του νεοφιλευθερισμού μέσα από σωρεία λαθών» εκτιμά από την πλευρά της, η Λούκα Κατσέλη.
«Ο χώρος της κεντροαριστεράς μέσα από μια σύγχρονη πολιτική παρουσία και κομματική έκφραση είναι αναγκαίος στην ελληνική κομματική ζωή. Μία από τις βασικές προϋποθέσεις ύπαρξης για το ΠΑΣΟΚ είναι η ηθική παράμετρος της ανασυγκρότησής του. Δεν μπορεί κανείς να πείσει τον ελληνικό λαό για την πολιτική του αποστολή χωρίς να πείσει για την ηθική διάσταση της πολιτικής του παρουσίας. Ιδιαίτερα την περίοδο που ζούμε η οποία απαιτεί και περιλαμβάνει μεγάλες θυσίες σχεδόν όλων των τμημάτων της κοινωνίας» επισημαίνει ο Τάκης Θεοδωρικάκος.
Τέλος, ο κ. Μανδραβέλης, σημειώνει ότι η δημιουργία ενός νέου κόμματος που θα πάρει τη θέση του ΠΑΣΟΚ στο κέντρο, θα ήταν «ευχής έργο» γιατί «η χώρα χρειάζεται λογικές προτάσεις από όλους τους χώρους. Αυτή τη στιγμή έχουμε διάλογο κραυγών και συνθημάτων». Δεν αποκλείει πάντως την περίπτωση πολυδιάσπασης και της δημιουργίας πολλών μικρών κομμάτων στο χώρο αυτό, ενώ σημειώνει ότι δεν βλέπει άμεσα νέους σχηματισμούς που να προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ.«Φαντάζομαι όμως ότι οι δυσαρεστημένοι από τα έργα και τις ημέρες του Σημίτη και Βενιζέλου θα δημιουργήσουν κάτι καινούργιο» καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: