Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Τσίπρας: «Όχι» στο πελατειακό κράτος, «ναι» στο «δημοκρατικό και λαϊκό»

Τους τέσσερις άξονες για μια Δημόσια Διοίκηση που θα έχει ένα διευρυμένο κοινωνικό ρόλο, ώστε να καλύπτει τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες, παρουσίασε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε συγκέντρωση στο Ναύπλιο. «Οι όποιες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες των τελευταίων ετών, παρά τα μεγάλα λόγια περί δήθεν επανίδρυσης ή εκσυγχρονισμού του κράτους και της δημόσιας διοίκησης, αποδείχτηκαν κενές περιεχομένου. Αντιθέτως, όλες ανεξαιρέτως οι προσπάθειες είχαν ως στόχο την απονεύρωση του κοινωνικού χαρακτήρα της κρατικής λειτουργίας και τη μεταφορά πόρων στην ιδιωτική σφαίρα», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπας και παρουσίασε τους τέσσερις άξονες:

  • Ο πρώτος άξονας αφορά στη δομή και λειτουργία του κράτους μέσω της αποκέντρωσης και της ισχυρής Αυτοδιοίκησης.
  • Ο δεύτερος άξονας αφορά στη δημιουργία κοινωνικού κράτους μέσω της  παραγωγικής ανασυγκρότησης.
  • Ο τρίτος άξονας αφορά στη δημοκρατική αναδιάρθρωση και στην  αποτελεσματικότητα  της δημόσιας διοίκησης.
  • Ο Τέταρτος άξονας είναι η ανάπτυξη μιας νέα σχέσης εμπιστοσύνης κράτους - πολιτών.

Όπως επισήμανε «η κρίση λειτούργησε και σε αυτόν το τομέα ως ευκαιρία για νεοφιλελεύθερες αναδιαρθρώσεις, που προστέθηκαν πάνω στη πελατειακή δομή του κράτους, απομακρύνοντάς το ακόμα περισσότερο από τις ανάγκες των πολιτών και της κοινωνίας».

«Από το 2010 επιχειρείται με συστηματικό - μνημονιακό τρόπο η επιβολή ενός νεοφιλελεύθερου μοντέλου οργάνωσης της Δημόσιας Διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης με κύρια χαρακτηριστικά:
 

  • Την εντονότερη παρέμβαση του κράτους στην οικονομία με τη διαμόρφωση των όρων για μια γιγαντιαία αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου εις βάρος των εργαζόμενων και της μεσαίας τάξης και υπέρ των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων.
  • Την αποδυνάμωση - κατάργηση του κοινωνικού κράτους, τις απολύσεις,  την ιδιωτικοποίηση κοινωφελών δομών, την αποδυνάμωση των ελεγκτικών μηχανισμών, την αυταρχικοποίηση των δημόσιων δράσεων με την αύξηση της καταστολής, την καταπάτηση ατομικών-κοινωνικών-πολιτικών δικαιωμάτων.
  • Tην αναπαραγωγή των τοπικών και κεντρικών «καρτέλ» νομής της εξουσίας και του δημοσίου χρήματος».

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για μια «πρωτοφανή προπαγάνδα κατασυκοφάντησης του ρόλου, της αποτελεσματικότητας και της ίδιας της χρησιμότητας του δημόσιου τομέα, με προφανή στόχο τις οριζόντιες περικοπές».



 

Όπως είπε «οι τελευταίοι που θα υπερασπιστούμε το πελατειακό κράτος που έφτιαξαν τα κόμματα που κυβέρνησαν τον τόπο και τον έριξαν στα βράχια, θα είμαστε εμείς. Δε θα αποδεχτούμε όμως και τη λογική που λέει : «Αφού πονάει το πόδι ας κόψουμε το πόδι». Γιατί αυτή η λογική δεν είναι καθόλου αθώα».
«Έχει στόχο τη διάλυση της κοινωνικής συνοχής και της μεταφοράς κομβικών λειτουργιών του κράτους, μαζί με τους πόρους που τις συνοδεύουν, σε ιδιωτικά συμφέροντα. Ενώ, σε αντίθεση με τα λόγια, καμία διάθεση δεν υπάρχει για κατάργηση ή έστω συρρίκνωση του πελατειακού κράτους»
, πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο «σύστημα 4-2-1» που προωθεί η κυβέρνηση συνεργασίας τόνισε πως πρόκειται για «μια πρωτοφανή πατέντα, που από το πελατειακό κράτος μας πάει ένα ακόμα βήμα πίσω. Στο κράτος  - λάφυρο. Χωρίζοντας το κράτος και την διοίκηση σε τρεις σφαίρες επιρροής, όσα δηλαδή είναι και τα κόμματα της συγκυβέρνησης».

«Απέναντι στις λογικές και τις επιλογές του «μικρότερου κράτους» η Αριστερά αντιπαραθέτει  όχι το μεγάλο κράτος αλλά το «αναγκαίο για την οικονομική ανάπτυξη και τη κοινωνική συνοχή κράτος». Το λιγότερο γραφειοκρατικό και περισσότερο λειτουργικό κράτος που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες του πολίτη.Με συνολική δημοκρατική αναδιάρθρωση, έτσι ώστε ο Δημόσιος Τομέας να αποτελέσει βασικό μοχλό της παραγωγικής ανασυγκρότησης και της αναπτυξιακής πορείας της χώρας», δήλωσε και συνέχισε:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει ένα μοντέλο διοίκησης, με αναβαθμισμένες δομές και πόρους και με διευρυμένο κοινωνικό ρόλο, ώστε να καλύπτει τις διαρκώς αυξανόμενες – και λόγω της κρίσης – ανάγκες  των πολιτών. Απέναντι στη συγκεντροποίηση της πολιτικής εξουσίας, εμείς προβάλλουμε μια διοίκηση αποκεντρωμένη στο κατώτατο δυνατό επίπεδο, ώστε να βρίσκεται κοντά στις ανάγκες των πολιτών, με ουσιαστική μεταβίβαση αρμοδιοτήτων και των ανάλογων πόρων.

Οραματιζόμαστε ένα διοικητικό σύστημα διαρθρωμένο δημοκρατικά, που θα υπηρετεί το λαό, θα σέβεται τους νόμους και το Σύνταγμα.
Θα εξασφαλίζει την ίση μεταχείριση των πολιτών, για μια διοίκηση αξιοκρατική, διαφανή, απαλλαγμένη από κάθε μορφή κομματική εξάρτηση, βασισμένη στην κοινωνική συμμετοχή και τον διαρκή έλεγχο.

Απέναντι στις επιλογές μιας διοίκησης με ανθρώπινο δυναμικό εξαθλιωμένο οικονομικά και υποταγμένο σε κυβερνητικές εντολές και αυθαιρεσίες, εμείς αντιπαραβάλουμε το όραμά μας για μια διοίκηση που θα στηρίζεται στο ανθρώπινο δυναμικό της, το οποίο είναι αναγκαίο να αποκτήσει ένα νέο ρόλο με ουσιαστικές ευθύνες και διευρυμένα  δικαιώματα, όπως συμμετοχή σε όλες τις διαδικασίες που αφορούν στην οργάνωση και λειτουργία της υπηρεσίας του.
Με αξιοπρεπείς αμοιβές, δημιουργική αξιοποίηση των γνώσεων, των ικανοτήτων, της εμπειρίας και της πρωτοβουλίας του».


«Εμείς θέλουμε ένα άλλο κράτος. Δημοκρατικό, διαφανές, ανοιχτό, στην υπηρεσία των εργαζομένων, του λαού και της χώρας. Ένα κράτος μακριά από την κομματοκρατία, την κλεπτοκρατία, το ρουσφέτι και τη διαφθορά. Κι αυτό το κράτος θέλουμε να κάνουμε πράξη με τρόπο και μεθόδους δημοκρατικές, με σίγουρα σταθερά βήματα, με σεβασμό και σε συνεννόηση με τους κρατικούς λειτουργούς που μοχθούν και σήμερα για να λειτουργεί στοιχειωδώς η κρατική μηχανή -η παιδεία, η υγεία, η ασφάλεια του πολίτη. Κι αυτή τη διαδρομή από το σημερινό κράτος-λάφυρο για τους νικητές, από το σημερινό κράτος παγίδα για τον πολίτη, κράτος πρόθυμο απέναντι στην ελίτ και δύστροπο απέναντι στον απλό άνθρωπο, επιχειρούν να καθορίσουν οι θέσεις που θα σήμερα συζητήσουμε. Θέλουμε, συζητάμε και προτείνουμε, με δυο λόγια, έναν οδικό χάρτη για ένα άλλο, βαθιά δημοκρατικό και λαϊκό κράτος που ποτέ δεν γνώρισε η  Ελλάδα -με εξαίρεση ίσως τις λιγοστές κρατικές δομές της εθνικής αντίστασης», κατέληξε.
tvxs.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: