Ακόμη και οι τελευταίοι απολυμένοι της ΕΡΤ που περίμεναν εναγωνίως το σωσίβιο που θα τους έσωζε από τα ανθρωποφάγα κύματα της ανεργίας να προέλθει από τους εκπροσώπους της ήσσονος συγκυβέρνησης θα συνειδητοποίησαν το βράδυ της Δευτέρας πως το σωσίβιο που έριξε το Συμβούλιο της Επικρατείας πρόλαβαν και το άρπαξαν κάποιοι άλλοι. Το άρπαξαν αυτοί που κινδύνευαν από το ναυάγιο του success story και της ίδιας της τρικομματικής κυβέρνησης, εγκαταλείποντας τους ναυαγούς της ΕΡΤ, μεσοπέλαγα της απελπισίας και του αφανισμού. 
Ο χλιαρός ενθουσιασμός που ακολούθησε το πρώτο άκουσμα της δικαστικής απόφασης στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής πολύ γρήγορα εξανεμίστηκε μετά τις δηλώσεις των δύο συγκυβερνώντων, που δεν άρθρωσαν ούτε μία λέξη για τους 2.656 απολυμένους. Μαζί με τις δηλώσεις των δύο πολιτικών αρχηγών, εξανεμίστηκαν και οι τελευταίες ελπίδες όσων είχαν εναποθέσει την εργασιακή τους σωτηρία πίσω από τις «κόκκινες» και τις «πράσινες» γραμμές της «υπεύθυνης» κεντροαριστεράς.

 
Πολιτικά εξαντλημένοι και ως άλλοι Ησαύ, δέχτηκαν το βράδυ της Δευτέρας να ανταλλάξουν τις τύχες των απολυμένων της ΕΡΤ έναντι πινακίου φακής. Μόνο που το πινάκιο στην περίπτωσή τους ήταν ένα υπουργικό χαρτοφυλάκιο. Ήταν ένα ακόμη υπουργικό πινάκιο εξουσίας. Τόσο πρόσκαιρης και χορταστικής, όμως, όσο ένα πιάτο φακής. Γιατί όπως και να το κάνουμε, μπορεί οι φακές να είναι ένα πολύ θρεπτικό φαγητό που μπορεί να αποτελεί ένα απαραίτητο συμπλήρωμα της διατροφής δεν παύει να θέλει και γερό στομάχι. Κάτι που δεν διαθέτουν τα γνωστά «παλληκάρια της φακής».