Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Τι κρύβεται πίσω από την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ

Τους αιφνιδίασε τους ενοίκους του Μαξίμου ο Αλ. Τσίπρας καταθέτοντας την πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση. Η πρόταση δεν είναι μόνο απάντηση στην εισβολή της κυβέρνησης στην ΕΡΤ, αλλά είναι σαφές ότι η εισβολή ξεχείλισε το ποτήρι. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έβαλε το δίλημμα «με την κυβέρνηση και τους διαπλεκόμενους επιχειρηματίες ή με τον λαό»
Η κύρια, όμως, πολιτική επίπτωση είναι στην «διαπραγμάτευση» με την τρόικα. Την ώρα που ακυρωνόταν για την Κυριακή η συνάντηση Στουρνάρα – τρόικας, ο Αλ. Τσίπρας θέτει δίλημμα στον Α. Σαμαρά και καθιστά σαφές ότι κανείς δεν μπορεί να διαπραγματεύεται για την χώρα χωρίς να τον λαμβάνει υπόψη του. Ποιο είναι το δίλημμα του Α. Σαμαρά; Αν μπορεί να «πατήσει» πάνω στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, να επικαλεστεί στην τρόικα την πολιτική κρίση και την λαϊκή δυσαρέσκεια και να της πει το μεγάλο «όχι». Αν δεν το κάνει, ο Α. Σαμαράς αποκαλύπτεται στα μάτια των πολιτών. Αν το κάνει, απλώς δεν θα είναι πρωθυπουργός… Ταυτόχρονα ο ΣΥΡΙΖΑ «κόβει το βήχα» στους διάφορους εκ του ασφαλούς διαφωνούντες βουλευτές της ΝΔ και εσχάτως του ΠΑΣΟΚ. Μπορείς την Κυριακή να ψηφίζεις «ναι» σε Σαμαρά – Βενιζέλο – Στουρνάρα και τη Δευτέρα να καταψηφίζεις π.χ. τη φορολόγηση των ακινήτων; Εκ ου και ο εκνευρισμός των κυβερνητικών βουλευτών για την πρόταση δυσπιστίας.
Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και η ΔΗΜΑΡ και το ΚΚΕ. Η ψήφος τους θα δείξει σε ποια όχθη του ποταμού βρίσκονται.
Ταυτόχρονα η πρωτοβουλία του Αλ. Τσίπρα αλλάζει την ατζέντα της επικαιρότητας. Σταματά την συζήτηση για την «εσωτερική τρομοκρατία» και θέτει στο επίκεντρο την καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης.

AvantiPopoloGR

Δεν υπάρχουν σχόλια: