Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Παπανδρέου: Τα λέμε το... 2012

Β.Π.  ΣΕ ΕΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΣΥΝΘΕΣΗΣ....
Σε ανασκόπηση της κυβερνητικής διετίας του ΠΑΣΟΚ προχώρησε στην εισήγησή του στο Πολιτικό Συμβούλιο ο Γιώργος Παπανδρέου, χωρίς να ανοίξει τα χαρτιά του αναφορικά με τις εσωκομματικές διαδικασίες. Ο τέως πρωθυπουργός φέρεται να ανέφερε πως το Πολιτικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει και πάλι στην αρχή του νέου έτους, χωρίς, πάντως, να προσδιορίζεται η σύνθεσή του, δηλαδή, εάν θα συμμετέχουν και άλλα στελέχη, όπως και το αντικείμενο. Πάντως, κορυφαία στελέχη του κόμματος τόνισαν την ανάγκη αλλαγής ηγεσίας και έναρξης σχετικών διαδικασιών το συντομότερο δυνατόν.
Με την πορεία του PSI συνέδεσε τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ ο Ε. Βενιζέλος
Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν από την εν εξελίξει συνεδρίαση, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος συνέδεσε τις όποιες εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ με την πορεία των διαπραγματεύσεων για την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους, το λεγόμενο του PSI.
Ειδικότερα, ο κ. Βενιζέλος φέρεται να επισήμανε ότι μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου πρέπει να έχουν αποφασιστεί οι διαδικασίες που θα ακολουθήσει το Κίνημα. Ανέφερε επίσης ότι ο ίδιος δεν θα είναι σε θέση να μετέχει σε διαδικασίες ανάλογες με τη σημερινή ή άλλες, καθώς θα πρέπει να συμμετέχει στη διαδικασία ολοκλήρωσης του PSI. Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη για το τι θα κάνει, αν τα πράγματα δεν πάνε καλά. 
Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι ο ίδιος δεν είναι κατά των καταστατικών διαδικασιών, οι οποίες προβλέπουν εκλογή προέδρου με καθολική ψηφοφορία μελών και φίλων, αλλά όλα αυτά πρέπει να τελειώσουν μέχρι τις 15 Ιανουαρίου. Κατά τις ίδιες πάντα πληροφορίες ανέφερε ότι ο ίδιος, απευθυνόμενος στους παρόντες, είναι έτοιμος να καταθέσει τις φιλοδοξίες του, «εφόσον μου το ζητήσετε».

Εκκίνηση των διαδικασιών για εκλογή νέου προέδρου ζήτησε ο Λοβέρδος 
Καθαρές λύσεις και πολιτική σταθερότητα, ζήτησε στην τοποθέτησή του στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ ο Ανδρέας Λοβέρδος, θεωρώντας ότι «είναι η μόνη μας επιλογή και δυνατότητα». Και πρόσθεσε ότι «η ενότητα των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ είναι η προϋπόθεση για να εκφραστούν και πάλι από εμάς οι πολίτες της δημοκρατικής παράταξης που αποτελούν την πλειοψηφία του ελληνικού λαού».

Ο κ. Λοβέρδος έθεσε θέμα εκκίνησης διαδικασιών εκλογής νέου προέδρου στο ΠΑΣΟΚ και ζήτησε από τον κ. Παπανδρέου να εγγυηθεί τη σχετική πορεία, αλλά και να βοηθήσει στις επικείμενες εκλογές και μετά από αυτές προκειμένου να αποφευχθούν εκφυλιστικά φαινόμενα σε περίπτωση εκλογικής ήττας.

Σύμφωνα με την πρόταση του κ. Λοβέρδου, η ανάδειξη του νέου προέδρου πρέπει να γίνει πριν τις επόμενες βουλευτικές εκλογές και η διαδικασία να είναι τριήμερη και η διαδικασία «λιτή και αδάπανη». Οι υποψήφιοι να μη κάνουν προεκλογική εκστρατεία και να περιορίσουν την παρουσία τους στο διαδίκτυο, στα τηλεοπτικά δίκτυα και στις νομαρχιακές συνελεύσεις.

Ο υπουργός Υγείας πρότεινε ως ενδεικτικό χρόνο διεξαγωγής της εκλογής προέδρου το Φεβρουάριο, χωρίς να αποκλείει οποιονδήποτε άλλο χρόνο, με τη φράση «ή όποτε άλλοτε κριθεί σκοπιμότερο».
Ο υπουργός Υγείας, όπως αναφέρουν άλλες πληροφορίες, σχολιάζοντας μια φράση του κ. Παπανδρέου ότι «θα κάνω το χρέος μου», ζήτησε διευκρίνιση «ποιό απ’ όλα» τα χρέη εννοεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επισήμανε ότι στην εισήγηση του κ. Παπανδρέου υπάρχουν πολλές ασάφειες, οι οποίες δεν βοηθούν κανέναν. Και πρότεινε, σε περίπτωση που τα πράγματα δεν ξεκαθαριστούν, να συνεδριάσει εκ νέου το Πολιτικό Συμβούλιο για να πάρει σχετικές αποφάσεις.
Νέα ηγεσία το αίτημα της Άννας Διαμαντοπούλου
 

Αποσαφήνιση των προθέσεων του Γιώργο Παπανδρέου σχετικά με τον προσωπικό του ρόλο, ζήτησε Άννα Διαμαντοπούλου, ώστε, όπως είπε, «ο καθένας να εκτιμήσει τη στάση του». Η υπουργός Παιδείας, ζήτησε επίσης από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ «να καταθέσει την πρόταση του για το άνοιγμα των διαδικασιών, σύμφωνα με το καταστατικό με συντεταγμένο και ολοκληρωμένο τρόπο».

Ανέφερε επίσης ότι «η παράταξη έχει υποστεί συντριπτικό κάταγμα στην ιδεολογία και στην πολιτική της» και ζήτησε μια «νέα πολιτική διακήρυξη», η οποία «προϋποθέτει αυτοκριτική ουσίας, εσωτερική κάθαρση και καθαρούς στόχους».

Η υπουργός Παιδείας υπογράμμισε ότι «δεν αρκεί απλά η αλλαγή ηγεσίας, πόσω μάλλον όταν το σύνολο των στελεχών έχουν συμμετάσχει ο καθένας με τις απόψεις, τις ικανότητες και τις επιδόσεις του όλη την προηγούμενη περίοδο». Από τον κ. Παπανδρέου ζήτησε επίσης «να εγγυηθεί και να διασφαλίσει το αδιάβλητο κάθε διαδικασίας». Μίλησε, εξάλλου, για νέα ηγεσία, με πολιτικό πλαίσιο, σαφείς στόχους και πολλά νέα πρόσωπα, που θα δώσουν δύναμη στον πολιτικό φορέα που εξέφραζε και εκφράζει το δυναμικό Κέντρο και την υπεύθυνη Αριστερά.

Όπως είπε η κ. Διαμαντοπούλου, «αυτό μπορεί να σημαίνει αυτοδιάλυση και επανίδρυση, ευρύτερες συμμαχίες, σε καμία περίπτωση όμως αυτό που ζούμε σήμερα».
Άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου πρότεινε ο Χρυσοχοΐδης
Την άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ ώστε το κόμμα να προχωρήσει συντεταγμένα στον καθορισμό διαδικασιών συζήτησης και τοποθέτησης σε όσα έχουν συμβεί, πρότεινε στο Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Ο υπουργός Ανάπτυξης επισήμανε ότι «όλοι εργαζόμαστε για την επιτυχία της κυβέρνησης Παπαδήμου και προσπαθούμε να την προστατεύσουμε από μικροκομματικές επιδιώξεις και πολιτικές τρικλοποδιές» και τόνισε ότι βασικό κριτήριο και απόδειξη των προθέσεων του ΠΑΣΟΚ για την επιτυχία των προαναφερθέντων είναι «η λύση των εσωκομματικών εκκρεμοτήτων, η καθαρή κατεύθυνση που αυτοκριτικά, με θάρρος και αποφασιστικότητα θα παράγουμε και θα προτείνουμε στους πολίτες και την κοινωνία».

Προτάσσοντας το ότι «δεν ταιριάζει στο ΠΑΣΟΚ και δεν είναι στο πολιτικό του κύτταρο, το μετέωρο βήμα του πελαργού», ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να αφήνει την κοινωνία «στην πιο κρίσιμη περίοδο της μεταπολιτευτικής περιόδου χωρίς στίγμα και χωρίς πρόταση». «Η δραματική παραίτηση της κυβέρνησης μας προ διμήνου, τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων που μετρούν την απήχησή μας σε επίπεδα του 15% αλλά και η απλή καθημερινή επαφή με τον κόσμο δείχνουν, αποδεικνύουν πως έχουμε χάσει την προωθητική μας δύναμη», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «είναι ευθύνη μας εθνική, πατριωτική να ξαναπιάσουμε το νήμα των αναγκών και ελπίδων της κοινωνίας».

Τασσόμενος κατά κάθε αναμονής ο υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι «για πολιτικούς και βαθιά εθνικούς λόγους απαιτείται η γρήγορη αντίδραση του Κινήματος, η συντεταγμένη συζήτηση, η απόδοση ευθυνών, το ξεκαθάρισμα των απόψεων και η νέα πορεία».
Πριν την εισήγηση Παπανδρέου, ο γραμματέας του κόμματος Μιχάλης Καρχιμάκης παραδέχτηκε ότι τα δύο περασμένα χρόνια υπήρξαν «πράγματα που έπρεπε να γίνουν και δεν έγιναν, πράγματα που έγιναν και δεν έπρεπε να γίνουν» ζήτησε να γίνει αυτοκριτική αλλά όχι «αυτομαστίγωμα». «Αν μπούμε στη λογική της ισοπέδωσης και απαξίωσης της κυβερνητικής μας θητείας, τότε προσφέρουμε εξαιρετικές υπηρεσίες στα άλλα πολικά κόμματα και τις χειρότερες υπηρεσίες στη Χώρα και μετά στο ΠΑΣΟΚ και την παράταξή μας», σημείωσε.

«Καλούμαστε για μια ακόμη φορά, να διαψεύσουμε Κασσάνδρες. Που προβλέπουν το τέλος της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης. Που προβλέπουν, γιατί έτσι τους βολεύει, ότι η πολιτική ζωή του τόπου θα αποτελείται όχι από μεγάλες παρατάξεις αλλά από μικρά, αδύναμα κόμματα που θα είναι χειραγωγήσιμα», πρόσθεσε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ.
Η σημερινή συνεδρίαση συνήλθε με διευρυμένη σύνθεση, καθώς συμμετείχαν υπουργοί και κοινοβουλευτικοί αξιωματούχοι. Μεταξύ των συμμετεχόντων στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠαΣοΚ ήταν οι: Βασίλης Έξαρχος, Νίκος Σηφουνάκης, Χρήστος Πρωτόπαπας, Πάνος Μπεγλίτης, Πέτρος Ευθυμίου, Μαριλένα Κοππά, Φίλιππος Σαχινίδης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Μανώλης Μπετενιώτης, Ρεγγίνα Βάρτζελη, Γιάννης Μαγκριώτης, Χρήστος Παπουτσής, Θεόδωρος Πάγκαλος, Κώστας Πανταζής, Φώφη Γεννηματά, Χάρης Καστανίδης, Φίλιππος Πετσάλνικος, Άννα Διαμαντοπούλου, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Δημήτρης Ρέππας, Ανδρέας Λοβέρδος, Απόστολος Κακλαμάνης, Παντελής Οικονόμου, Γιώργος Κουτρουμάνης, Έφη Χαλάτση, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, Συλβάνα Ράπτη, Σωκράτης Ξυνίδης, Πάρης Κουκουλόπουλος, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, Νίκος Σαλαγιάννης, Τόνια Αντωνίου, Κώστας Σκανδαλίδης, Κώστας Ασκούνης, και Ευάγγελος Βενιζέλος.

Η συμμετοχή στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου κορυφαίων στελεχών έχει ενοχλήσει ορισμένα στελέχη με την έννοια ότι προσπερνώνται οι προβλεπόμενες από το καταστατικό διαδικασίες.

Πάντως, πληροφορίες ανέφεραν νωρίτερα ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει εκπονήσει συγκεκριμένο «οδικό χάρτη» για τις διαδικασίες στο εσωτερικό του κόμματος, οι οποίες θα ακολουθήσουν, ωστόσο, ο ίδιος δεν φερόταν διατεθειμένος να ανοίξει όλα τα «χαρτιά» του σήμερα.

«Θα παραμείνω ενεργός στην πολιτική, για το πως... είναι κάτι για το οποίο δεν θα σας δώσω τώρα απάντηση αλλά σε σύντομο χρονικό διάστημα», δήλωσε πριν από μερικές ώρες ο Γιώργος Παπανδρέου στο ραδιοφωνικό σταθμό PRI's The World.
tvxs.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: