Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

«Το Κυπριακό είναι ζήτημα κατοχής»


Χαραλάμπους Πηνελόπη
Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων
Συμφοιτητές και Συμφοιτήτριες,
Συναγωνιστές και Συναγωνίστριες,
«Το Κυπριακό είναι ζήτημα κατοχής»
Δήλωσε προ λίγων ημερών, στην τουρκική Εθνοσυνέλευση ο Τούρκος σοσιαλιστής βουλευτής του  φιλοκουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP), Ερτουγρούλ Κουρτσιού.
Το Κυπριακό τοποθετείται από τη Δ.Κ.Κ.Φ. Αγώνας ως ένα διεθνές πρόβλημα καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, άρχεται πολύ πιο πριν την αιματοβαμμένη Τουρκική επιδρομή του 1974. Ως αποικιακό ζήτημα  αρχικά έρχεται να επιβεβαιώσει με το χειρότερο τρόπο την πολιτική του διαχωρισμού στη βάση της Αγγλικής διπλωματίας του «διαίρει και βασίλευε». Έτσι σχεδίασαν και πέτυχαν να μετατρέψουν το Κυπριακό από αποικιακό το 1960 και  διεθνές πρόβλημα το 1974, σε ελληνοτουρκική διαφορά σήμερα οι συνωμοτικοί κύκλοι επειδή με αυτό τον τρόπο η πολιτική πίεση που επιδέχονταν οι εκάστοτε κατακτητές θα υποβαθμιζόταν. Εάν η Τουρκία εμπλεκόταν πολιτικά ζητώντας ρόλο σωτήριας παρέμβασης στην Κύπρο, η Αγγλία θα μπορούσε στο διηνεκές να παρουσιάζεται ως διαμεσολαβητής και κηδεμόνας της. Το κυπριακό  για αυτούς θα λυθεί με τον εσαεί διαχωρισμό του λαού μας που θα επιτρέπει  τον πλήρη έλεγχο ολόκληρης της νήσου.

Αυτό που ανέκαθεν προτείνουμε ως τακτική επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος είναι η επανατοποθέτηση του, ως θέματος διεθνούς, ως θέματος ξένης επιδρομής, παραβίασης του διεθνούς δικαίου και καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επανατοποθέτηση του Κυπριακού δε σημαίνει άρνηση στο διάλογο. Διάλογο όμως, με την Τουρκία στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Θεωρούμε ότι μόνο με την επίτευξη λύσης της διεθνούς πτυχής του προβλήματος μπορούμε να προχωρήσουμε σ’ ένα δημοκρατικό εσωτερικό διάλογο. «Ο Μακάριος το διαπίστωσε, και στην τελευταία δραµατική του οµιλία το 1977 διακήρυξε ότι ο διακοινοτικός διάλογος διέδραµε τη χρησιµότητά του, αξιοποιείται από την Τουρκία για άλλοθι και ότι υπερβήκαμε τα όρια ασφάλειας υποχωρήσεων και όσοι επιθυµούν λύση πρέπει να στραφούν µε πιέσεις προς την Τουρκία. Δυστυχώς οι επίγονοι δεν ακολούθησαν και οι τότε παραχωρήσεις είναι ένα ελάχιστο ποσοστό των σηµερινών».
Περαιτέρω από προεδρίας Βασιλείου, έγινε το ατόπημα ο πρόεδρος ανεξάρτητου κράτους (που είναι πρόεδρος όλων των Κυπρίων) να µετατραπεί σε συνοµιλητή και ηγέτη της ελληνοκυπριακής κοινότητας και έτσι να αναβαθµίσει τον εκπρόσωπο της Τουρκοκυπριακής κοινότητας σε ισότιμό του.
Η εκτροπή συνεχίσθηκε και αναζητείτο λύση στη βάση διαγραφής απαράγραπτων δικαιωµάτων που διασφαλίζουν το διεθνές και το Ευρωπαϊκό δίκαιο.  Επαναλαμβάνουμε από το βήμα του Συνεδρίου της ΠΟΦΕΝ πως η δημοκρατία δεν τίθεται υπό διαπραγμάτευση. Δεν θα συνηγορήσουμε σε λύση-ρατσιστική διευθέτηση που θα συνιστά μόνιμη παρέκκλιση από αρχές και αξίες στις οποίες εδράζεται το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο. Εξορισμού η εκ περιτροπής προεδρία καταδεικνύει ένα λαό πολιτικά ανώριμο που δεν μπορεί να επιλέξει τον πρόεδρό του με πολιτικά κριτήρια, στη βάση του «ρεαλισμού» συνηγορώντας στο δικοινοτικό μοντέλο του Συντάγματος του 1960 που κρίθηκε δυσλειτουργικό και πηγή μόνιμων συγκρούσεων. Γιατί πολύ απλά δεν δικαιολογείται από συνταγματικά κριτήρια όπως η αρχή της πλειοψηφίας απλά αποτελεί συμβιβασμό για εξυπηρέτηση αλλότριων συμφερόντων πέρα του κυπριακού λαού.
Αποδεκτήκαμε την α priori νομιμοποίηση εποίκων διαμέσου δικών μας προτάσεων. Διακηρύττουμε εύηχα ότι όλοι οι πρόσφυγες θα παν στα σπίτια τους και από την άλλη πρωτογενώς ως μορφή αποκατάστασης προτείνεται η αποζημίωση!
Είναι ανεδαφικό κύριοι της Πρωτοπορίας και της Προοδευτικής να έχουμε ως σημαία του αντικατοχικού μας αγώνα την ομοσπονδία (όπως έγινε και προσφάτως στις αντικατοχικές εκδηλώσεις). Οι μεν να επαναπαύονται στη σιωπή της ηγεσίας τους και οι δε με επίσημες προτάσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων να μιλούν για μόνιμες παρεκκλίσεις, όπως ο περιορισμός της αρχής της ελεύθερης εγκαταστάσεως, να θέλουν ανερυθρίαστα και τη δική μας συναίνεση για χάριν μιας επίπλαστης ενότητας που δεν επιτρέπει την συνδιαβούλευση από ένα Πρόεδρο που ασκεί συντακτική εξουσία ερήμην του λαού.
Από πλευράς ξένων αποκαλύφθηκε η προδοσία µε την προβολή του σχεδίου Ανάν που ισοδυναµούσε µε κατάργηση της Κυπριακής Δηµοκρατίας και την καθιέρωση χωριστών κρατικών οντοτήτων. Ένα σχέδιο που δυστυχώς φέρει και την υπογραφή δικών µας κυβερνήσεων και δυστυχώς επαναφέρεται σήμερα.
Συνεχίζεται ένας διάλογος. Πάνω σε ποια βάση; Όταν αποφασίζαμε την έναρξη απευθείας διαπραγματεύσεων Σεπτέμβριος 2008 χωρίς σαφή-ολοκληρωμένη βάση, χωρίς ξεκάθαρη στρατηγική, χωρίς οι ομάδες εργασίας και οι τεχνικές επιτροπές να παράξουν έργο διερωτώμαι αναμέναμε σύντομα αποτελέσματα; Διακηρύττουμε ότι δεν πρόκειται να τεθούν χρονοδιαγράμματα; Συνεχίζω λέγοντας πως τα χρονοδιαγράμματα τίθενται ενόψει αδιεξόδου, αδιεξόδου που δημιουργείται όταν υπάρχει διαπραγματευτική αδυναμία να καταφέρεις να δεσμεύσεις την άλλη πλευρά σε επίπεδο ουσίας αλλά και με το να προβαίνεις σε μονομερείς υποχωρήσεις που σε αφήνουν εκτεθειμένο και που απλά εξυπηρετούν ένα καλά στημένο νομικίστικο παιχνίδι.
Κανένας πολίτης, αλλά ούτε και τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου γνωρίζουν τι συμβαίνει στις διαπραγματεύσεις, τι συζητιέται και αν υπάρχουν αποτελέσματα. Γι αυτά μόνο ένας άνθρωπος στην Κύπρο γνωρίζει: ο πρόεδρος! Φυσικά γνωρίζουν και οι κυβερνήσεις της Αγγλίας, της Αμερικής και Τουρκίας με κάθε λεπτομέρεια. Ο μόνος που παραμένει στο σκοτάδι είναι ο άμεσα ενδιαφερόμενος Κυπριακός Ελληνισμός.
Ζητείται επειγόντως καλός καραβοκύρης και μη τρέφεται ψευδαισθήσεις πως μιλάμε για συναγερμικό ταγό, σερβιτόρο των αγγλικών σχεδιασμών και φίλο της ομάδας Ντάουνερ.
Συμφοιτητές,
Στη σημερινή εποχή της ηθικής παρακμής και της πνευματικής πενίας,του άκρατου και αδιέξοδου ατομικισμού ας εμπνευστούμε από τα λόγια του εραστή της Ελευθερίας ήρωα Κυριάκου Μάτση «Να γιατί δεν νοιάζομαι αν τη γη αυτή τη ζουν Τούρκοι για Έλληνες, Εβραίοι για … Εκείνο που έχει αξία είναι να τη ζουν αυτοί που την ποτίζουν με τον ιδρώτα τους και να περπατούν πάνω της ελεύθεροι, διαφεντευτές της, κυρίαρχοί της. Ν’ αναπνέουν περήφανοι τον αέρα της που να ’ναι αέρας δροσιάς, ομορφιάς, λεβεντοσύνης. Όχι πνίχτης».
Για μια Κύπρο λοιπόν, Λεύτερη γη, κτήμα των ανθρώπων της, συνεχίζουμε τον αγώνα για ελευθερία, πρόοδο και αποκατάσταση, με το ίδιο σθένος και αποφασιστικότητα μέχρι τη μέρα της δικαίωσης της πατρίδας μας.
«Έφερα την ψυχή μου μέχρι εδώ,
στην ερημιά και στ’αγιάζι και το χάος το ασύνορο,
με τιμή και συνέπεια.
Έφερα τα βήματα μου, μέχρις εδώ,
καθαρά και ακέραια!
ΚΑΘΑΡΑ ΚΑΙ ΑΚΕΡΑΙΑ!» (Δ. Λοΐζου)
Χαραλάμπους Πηνελόπη
Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια: