Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Οι τρεις τάσεις στο ΠΑΣΟΚ και ο Λοβέρδος

Την πιο δύσκολη περίοδο της ιστορίας του φαίνεται πως περνάει το ΠΑΣΟΚ, με το ποτήρι της Αγανάκτησης να έχει πλέον ξεχειλίσει, όχι μόνο για τους ψηφοφόρους, αλλά και για τα ίδια τα στελέχη.
Το δίλημμα “διάσπαση ή διάλυση” του Κινήματος συζητείται όλο και περισσότερο χωρίς να αποτελεί πια ταμπού για κανέναν.
Μετά από μια επεισοδιακή και γεμάτη ένταση συνεδρίαση του πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, ο πρόεδρος κ. Γιώργος Παπανδρέου συνέχισε να κρατά κλειστά τα χαρτιά του, παραπέμποντας στη συνεδρίαση της 4ης Ιανουαρίου για να ορίσει χρονοδιαγράμματα και να δώσει το «πράσινο φως» για την έναρξη εσωκομματικών διαδικασιών.
Στα «3» το Πολιτικό Συμβούλιο
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ακούστηκαν διάφορες απόψεις από τα στελέχη του κόμματος, ενώ είναι πλέον εμφανείς οι διαφορετικές τάσεις που επικρατούν στην Ιπποκράτους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η μια «γραμμή» ....
η οποία εκφράστηκε από το λεγόμενο «Παπανδρεϊκό» μπλοκ και κυρίως από τους κ.κ. Πετσάλνικο και Ρέππα, εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να προταχθεί το συμφέρον της χώρας, μετά η στήριξη της κυβέρνησης και τελευταίο το κόμμα και η αλλαγή ηγεσίας.

Η «δεύτερη γραμμή» που εκφράστηκε από το «Βενιζελικό» και το «Εκσυγχρονιστικό» μπλοκ, έθεσε ζήτημα άμεσης εκκίνησης των διαδικασιών για αλλαγή σελίδας και ηγεσίας στο κόμμα, προκειμένου να ανασυνταχθεί το ΠΑΣΟΚ και να κατέβει στη μάχη των εκλογών δυνατό και συσπειρωμένο.

Η «τρίτη» γραμμή, το λεγόμενο «Αριστερό ΠΑΣΟΚ» διά στόματος των κ.κ. Σακελλάρη και Παπαναγιωτακόπουλου, έστρεψε τα πυρά του κατά του προέδρου κ. Γ. Παπανδρέου, τονίζοντας πως το ΠΑΣΟΚ δεν το έριξαν τα οικονομικά συμφέροντα, αλλά οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν και έφεραν απέναντι την κοινωνία.

«Ο μνημονιακός μονόδρομος οδηγεί σε διάλυση το ΠΑΣΟΚ», τόνισε μιλώντας στο newsbomb.gr το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου κ. Δημήτρης Σακελλάρης, εκφράζοντας το φόβο πως αν το ΠΑΣΟΚ δεν αλλάξει δεν θα έχει πια μέλλον.
«Το κυρίαρχο που πρέπει να λύσει το Κίνημα, δεν είναι ποιος θα κάτσει στον προεδρικό θώκο, αλλά τι θα εκφράζει πολιτικά», ξεκαθάρισε στο newsbomb.gr ο κ. Σακελλάρης.

Λοβέρδος: Γιώργο ξεκαθάρισε τη θέση σου

Ο υπουργός Υγείας υποστήριξε ότι πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για τη διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ, καλώντας τον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσει τη θέση του.
Μάλιστα ήταν η δική του εισήγηση που έθεσε ξεκάθαρα το ζήτημα της «διγλωσσίας» και της ασάφειας της τοποθέτησης Παπανδρέου.
Ο υπουργός υγείας έχει ξεκαθαρίσει εδώ και καιρό ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αλλάξει και ότι η εκλογή του νέου προέδρου του Κινήματος πρέπει να γίνει από τη βάση στην οποία φέρεται να προηγείται έναντι του βασικού του αντιπάλου Ευ. Βενιζέλου, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.
Έτσι ο υπουργός Υγείας πέταξε το «γάντι» στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, προειδοποιώντας ότι οι καθυστερήσεις στο άνοιγμα των διαδικασιών θα αποβούν εις βάρος του κόμματος.

Μάλιστα, απαντώντας στον κ. Παπανδρέου και στη φράση του «θα πράξω το καθήκον μου», ο υπουργός Υγείας τόνισε: «Ποιό από όλα τα καθήκοντα σας; Η εισήγηση σας δεν ξεκαθάρισε. Επικρατεί η ασάφεια που δεν συμφέρει κανέναν» και προειδοποίησε ότι δεν υπάρχει περιθώριο για χρονοτριβή στις εσωκομματικές διαδικασίες.

Επίσης, ο κ. Λοβέρδος πρότεινε λιτές και αδάπανες διαδικασίες για ανάδειξη Προέδρου, προ των βουλευτικών εκλογών, τριήμερης διάρκειας, με πιθανότερο χρόνο το Φεβρουάριο. Άλλωστε, σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο, όλοι οι πιθανοί υποψήφιοι είναι γνωστοί και δεν χρειάζονται συστάσεις, ενώ για τον περιορισμό των δαπανών μπορεί να γίνει χρήση του διαδικτύου.

Τι θα κάνει ο Παπανδρέου

Το μόνο σίγουρο στην Ιπποκράτους είναι πως ο Γ. Παπανδρέου δεν βιάζεται. Μελετά όλα τα ενδεχόμενα προσεχτικά, προκαλώντας τουλάχιστον εκνευρισμό στα υπόλοιπα στελέχη.

Στο μυαλό του κ. Παπανδρέου σύμφωνα με στενούς του συνεργάτες, προέχει η σωτηρία της χώρας και συνεπώς η απρόσκοπτη λειτουργία της κυβέρνησης Παπαδήμου. Παράλληλα σκέφτεται να αρχίσει έναν πολιτικό και ειλικρινή διάλογο, προκειμένου να διαμορφωθεί το νέο ιδεολογικοπολιτικο πλαίσιο, μια επανεκκίνηση ανάλογη με την «3η Σεπτέμβρη».

Προς το παρόν βέβαια οι προθέσεις του πρώην πρωθυπουργού παραμένουν ασαφείς και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

Το θέμα είναι αν θα ανασυνταχθεί το ΠΑΣΟΚ ή θα φτάσει - τουλάχιστον δημοσκοπικά - κάτω από το 10%.
newsbomb 

Δεν υπάρχουν σχόλια: