Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Η μη εκλογή νέου αρχηγού ήδη είναι αντικαταστατική!

Πηγή  Το μεγαλύτερο blog της πόλης
Όσοι περιμένουν τον κ. Παπανδρέου να ανοίξει τα χαρτιά του απλά δεν βλέπουν τα χαρτιά που είναι απλωμένα στο τραπέζι. Ο τ. Πρόεδρος έχει ανοίξει τα χαρτιά του και δεν δείχνει να θεωρεί ότι υπάρχει κάποιο θέμα ηγεσίας όσο το ΠΑΣΟΚ:
  • κατέχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία
  • συμμετέχει την κυβέρνηση και
  • υπάρχει σε εξέλιξη το PSI με το τρίτο να αποτελεί δικαιολογία για τα δυο πρώτα.
  • Επιπλέον το “η χώρα θέλει σταθερότητα” ως μότο είναι κάτι που ως ιδέα ήδη κυριαρχεί και ακόμη και οι τροϊκανοί (υποτίθεται) ότι την ζητάνε 
Υπάρχει όμως θέμα πολιτικής τάξεως…Συμφώνα με το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ την 11/11/2011 έπρεπε να προκηρύχνουν εσωκομματικές εκλογές αυτοδικαίως και το γεγονός των εκλογών στο ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε να είναι άσχετο με την πορεία της χώρας. Κανείς δεν αναστέλλει δημοκρατικές λειτουργίες  εντός κάθε ειδους σωματίου παρεκτός αν αποφασιστεί αυτό σε ολομέλεια του. Εναλλακτικά μιλάμε για γύψο.
Όμως ο κ Παπανδρέου  παίζοντας μάλλον καθυστέρηση και κάνοντας συναντήσεις με πρωτοκλασάτους έκανε την διεξαγωγή εσωκομματικών εκλογών “προσωπική  του απόφαση”. Σε αυτό βοήθησε ότι κανείς δεν ανάφερε κάτι για το καταστατικό. Έτσι το κατασταστικό του μεγαλύτερου πολιτικού φορέα της Ελλάδος κουρελιάστηκε. Κουρελιάστηκε το  εργαλείο με το οποίο  η Βάση του ΠΑΣΟΚ ελέγχει  αυτούς από τους οποίους  Κουρελιάστηκε. Τι να λέμε τώρα…
Το καταστατικό είναι η μοναδική εγγύηση  της βάσης ότι αυτός που εκλέξαμε  για Γραμματέα στην Λάρισα ή στην Τρίπολη, αυτός που εκλέξαμε για πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ή  για μέλλος του ΕΣ δεν θα μας “κατσικωθεί” αυτοβούλως για πάντα. Αυτό το καταστατικό σιωπηλά κουρελιάστηκε.
Σταδιακά είδαμε ότι παρά το καταστατικό και τα ήθη που θα περίμενε κανείς σε ένα Δυτικοευρωπαϊκό κόμμα, τα  κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ όντας δειλά βολεμένα και καιροσκοπόντας υπολογιζοντας, όντας μη στοιχειωδώς χειραφετημένοι πολίτες εντός συγκροτημένου κόμματος (και επιλεγμένα για αυτούς  ακριβώς τους λόγους), έφτασαν να αποδεχτούν και να δηλώνουν παντού ότι: «Περιμένουμε να ανοίξει τα χαρτιά του. Να πάρει τις αποφάσεις του», και αποδεχόμενοι σιωπηρά ότι στο ενδιάμεσο το ΠΑΣΟΚ έχει πρόεδρο.
Αυτή η «παραχώρηση» αρμοδιοτήτων του καταστατικού, του συνεδρίου και της βάσης είναι η δίοδος που οδηγεί στο αποτέλεσμα που θα βγει σύντομα από το “πολιτικό συμβούλιο” και θα λέει  ότι: το ΠΑΣΟΚ έχει πρόεδρο ο όποιος αν επιλέξει μπορεί να πάει και  στις εκλογές. Έλεος δηλαδή.
Η παραχώρηση στο καταστατικό ή σε κάθε νόμο, διαταγή ή απόφαση σε κάθε περίπτωση και εντός κάθε φορέα, λειτουργεί υπέρ του εκάστοτε ισχυρού.  Στην παρούσα φάση δείχνει αφενός και το ποιος είναι ισχυρός στα όργανα που έχει επιλέξει να συγκαλεί και να συνδιαλέγεται. Όμως το καταστατικό είναι για για να μην γίνονται τέτοιες αυθαιρεσίες.
Όπως φτιαχνονται τα  εσωκομματικά λοιπόν και με τους συγκεκριμένους συνομιλητές αλλά και  με την συγκεκριμένη ΚΟ ο κ Παπανδρέου δεν απειλείται και δεν προτίθεται να ανοίξει ο ίδιος θέμα  μέχρι τις εκλογές με αιτιολογικό- πρόσχημα την εκτέλεση του PSI.
Aν προκύψει κάτι το πράγμα κριθεί εντός της Κ.Ο. -που διαχρονικά είναι το πιο πειθήνιο άλλα και το πιο εκτεθειμένο Σώμα στο ΠΑΣΟΚ-. Και μπορεί οι βουλευτές να βλέπουν με δέος  τον εκλογικό αφανισμό τους αλλά θεωρούν ότι παραμένοντας πιστοί στον ΓΑΠ  αποτρέπουν (και) το κομματικό αφανισμό τους.
Ο εκβιασμός είναι ήδη προφανέστατος και μιλώντας για τον ΓΑΠ που πήγε όλη την χώρα από εκβιασμό σε εκβιασμό, αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή η τεχνική  είναι  και μέρος της μενταλιτέ του. Τώρα στρέφεται και  κατά της βάσης και των δικαιωμάτων των μελών του ΠΑΣΟΚ.
Περαιτέρω θα επιχειρηθεί στις επόμενες εκλογές ο εκλογικός αφανισμός να συμπεριλάβει και Δελφίνους ή δελφινάκια και παλιοπασοκους ώστε αν τεθεί θέμα ηγεσίας μετά από μια πιθανότατη Ήττα, να είναι όλοι τους αρκετά κουτσουρεμένοι χλωμοί και ίσως πολιτικά νεκροί. Ας μην ξεχνάμε ότι έχουμε ένα εκλογικό σύστημα που όλος ο κόσμος να γκρεμιστεί και το ΠΑΣΟΚ μπει την Βουλή, τότε ο τ. Πρωθυπουργός  εκλέγεται χωρίς σταυρό.
Το θέμα όμως βρίσκεται αλλού καθώς κανείς μας δεν νοιάζεται στα αλήθεια για τις καριέρες των μνημονιακών ή ατόμων που δεν τολμούν να σταθούν και να ζητήσουν τα δικαιώματα τους τα απορρέοντα από το κατασταστικό. Το θέμα βρίσκεται αλλού.
Η εκλογή του νέου αρχηγού του ΠΑΣΟΚ -προβλέπεται ρητά στο καταστατικό- -είναι αρμοδιότητα της Βάσης και όχι του πολιτικού συμβουλίου ή κάποιου οργάνου συγκροτημένου at hoc. Οι θητείες όλων  των οργάνων έχουν λήξει και το πολιτικό συμβούλιο που συγκαλείται μεθαύριο θυμίζει συμβούλιο Μπέηδων και προυχόντων και προεστών σε μια προεπαναστατική Ελλάδα και σε καμία περίπτωση συγκροτημένο πολιτικό Σώμα. Δεν θα με εκπλήξει αν ο οικοδεσπότης  προσφέρει και ναργιλέ στο τέλος.
Και μια και μιλάμε για τα δικαιώματα της βάσης του ΠΑΣΟΚ  που καταπνίγονται ενώ αναφέρονται ρητά στο καταστατικό και άρα είναι μη διαπραγματεύσιμα, θα περίμενε κανείς ότι ο Γραμματέας, τα Μέλη του ΕΣ του ΠΣ και όλων των ΤΟ, ΝΕ και ΠΕ  που εκπροσωπούν την Βάση, να έχουν παραιτηθεί καταγγέλλοντας την παραβίαση του Καταστατικού και τα παραμάγαζα.
Σχετικά κείμενα: Καταστατικό

Δεν υπάρχουν σχόλια: